Gratis oriënterend gesprek als oplossing voor lange wachtlijsten in de GGZ

Het is je vast niet ontgaan, maar de wachtlijsten voor de geestelijke gezondheidszorg zijn nog steeds lang. Sommige mensen moeten zelfs maanden wachten op een specialistische behandeling. Het Zorginstituut Nederland heeft bekendgemaakt dat vanaf 2025 een verkennend eerste gesprek voor mensen met psychische klachten wordt vergoed vanuit het basispakket. Dit moet de wachttijden in de GGZ verkorten en ervoor zorgen dat mensen eerder hulp krijgen.

Gratis verkennend gesprek bij psychische klachten

Een gratis verkennend gesprek moet ervoor zorgen dat mensen eerder hulp krijgen en tegelijkertijd de lange wachtlijsten verkorten. In sommige gevallen kunnen mensen met psychische klachten beter buiten de GGZ geholpen worden, bijvoorbeeld wanneer deze klachten ontstaan door eenzaamheid of schulden. Vaak staan deze mensen lang op de wachtlijst bij de GGZ terwijl ze hier helemaal niet optimaal geholpen kunnen worden.

Dankzij een verkennend gesprek kunnen mensen sneller worden doorverwezen naar de juiste instantie, zoals naar de gemeente voor schuldhulpverlening of naar bijeenkomsten in de wijk. Hier kan iemand al binnen een week worden geholpen. En als er blijkt dat iemand wel een behandeling bij de GGZ nodig heeft, wordt dit traject uiteraard op gang gezet.

Samenwerken met andere instanties

Verschillende Nederlandse gemeenten hebben geëxperimenteerd met de verkennende gesprekken. Ook de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie heeft goede hoop dat de verkennende gesprekken de wachtlijsten kunnen verkorten. Zij zeggen dat ongeveer een kwart van de mensen baat heeft bij zo’n gesprek. [1]

De mensen met ernstige psychische klachten, zoals burn-out en depressie, hebben een GGZ-behandeling nodig. Aangezien een deel van de personen op de wachtlijst elders hulp ontvangt, komen zij in principe sneller aan de beurt.

GERELATEERD:  Waar vind ik een psycholoog met een korte wachttijd?

Daarnaast ziet de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie veel kansen als de GGZ en het sociaal domein van de gemeente beter gaan samenwerken. Mensen met psychische klachten kunnen namelijk profiteren van een beter afgestemde behandeling. Deze behandeling duurt dan mogelijk korter en dit heeft weer een positief effect op de wachtlijsten.

Samenwerken met andere instanties

Hoe zit het met het eigen risico?

Het verkennende gesprek bij psychische klachten wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Het is echter nog onduidelijk of mensen hun eigen risico moeten aanspreken voor dit gesprek. Hierover worden nog afspraken gemaakt tussen de zorgverzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid.

Direct hulp bij De Online Psycholoog

Het kan helaas nog altijd weken tot maanden duren voordat je behandeling binnen de GGZ kan beginnen. In deze tijd wil je voorkomen dat je klachten verergeren. Ben je op zoek naar een psycholoog zonder lange wachtlijsten? Plan direct een afspraak bij De Online Psycholoog. Zo ontvang je direct de juiste hulp. Ideaal als je de tijd die je op een wachtlijst staat wilt overbruggen! Plan hieronder een gratis en vrijblijvende kennismaking in.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Bronnen:

    [1] https://nos.nl/artikel/2516441-gratis-voorgesprek-over-psychische-problemen-moet-wachtlijsten-verkorten

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?