ACT therapie

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van therapie gericht op het accepteren van psychologische klachten, veranderingen en uitdagingen. Het vermijden of onderdrukken van negatieve gevoelens kan soms leiden tot intense emoties en een zinloze innerlijke strijd met jezelf.

Herkenbaar? ACT therapie kan je helpen om mentaal flexibeler te worden, zodat je beter kunt omgaan met negatieve emoties, obstakels of tegenslagen in je leven.

Wat is Acceptance and Commitment Therapy?

Acceptance and Commitment Therapy is gebaseerd op de overtuiging dat veel psychische problemen ontstaan door het vermijden of het willen controleren van gedachten en gevoelens. In plaats van te strijden tegen deze gedachten en emoties, helpt ACT je ze om te accepteren.

Hoewel negatieve gedachten onplezierig kunnen zijn, kan het onderdrukken of negeren ervan leiden tot intensere of ergere problemen in de toekomst. Het doel van ACT is niet het oplossen of behandelen van psychische klachten, maar om er beter mee te leren om te gaan. Je leert om gedachten en emoties te accepteren, zodat je je kunt richten op wat echt belangrijk is in je leven.

Hoe werkt ACT therapie?

ACT therapie richt zich op het bewust worden en accepteren van bepaalde gevoelens en emoties; dit wordt het Acceptance-gedeelte genoemd. Het Commitment-gedeelte van ACT focust zich op het identificeren van wat voor jou echt belangrijk is en hier leer je vervolgens naar te handelen.

ACT therapie bestaat niet alleen uit gesprekken met een psycholoog, maar ook worden er praktische oefeningen gebruikt. Om je een duidelijker beeld te geven van ACT, vind je hieronder een klein voorbeeld van hoe het werkt in de praktijk.

Stel dat iemand veel stress ervaart als gevolg van een veeleisende baan. Deze stress zorgt voor lichamelijke symptomen, zoals hoofdpijn, en emotionele symptomen, zoals prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.

Tijdens ACT therapie ligt de focus niet op het laten verdwijnen van de stressvolle situaties, maar op het beter leren omgaan met deze situaties. De therapeut helpt bij het accepteren van gedachten en emoties en ondersteunt de persoon bij het bewust worden van wat echt belangrijk is.

Dit kan helpen om de focus te verschuiven van de negatieve emoties en gedachten naar wat er echt toe doet. De therapeut moedigt de persoon aan om acties te ondernemen die in lijn liggen met wat er echt toe doet. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de persoon tijd vrijmaakt voor ontspanning of grenzen stelt op het werk. 

Voor wie is ACT therapie geschikt?

De Online Psycholoog gebruikt ACT bij diverse soorten psychische klachten, zoals angst, stress en depressie. Bij angststoornissen ligt de focus bij ACT therapie voornamelijk op het accepteren van angsten. Bij stress leer je beter omgaan met stressvolle situaties en tegenslagen.

Deze vorm van therapie kan nuttig zijn voor mensen die willen leren hoe zij om kunnen gaan met bepaalde gedachten, gevoelens of gedragingen.

ACT therapie is geschikt bij de volgende mentale klachten:

Online ACT therapie bij De Online Psycholoog

De Online Psycholoog biedt Acceptance and Commitment Therapy volledig online aan. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat online ACT net zo effectief kan zijn als traditionele face-to-face ACT.

De online therapie is vrijwel helemaal hetzelfde als reguliere ACT, alleen volg je de behandeling nu vanuit je eigen vertrouwde omgeving. Ideaal voor als je een drukke agenda hebt of liever niet van huis wilt of kunt gaan. Geef je eigen voorkeuren aan en wij koppelen je vervolgens aan de juiste ACT therapeut.

Wil je leren om op een andere manier om te gaan met negatieve gedachten? Ben je benieuwd of Acceptance and Commitment Therapy je kan helpen bij het omgaan met angst, stress of andere psychische klachten? Plan nu een gratis kennismakingsgesprek met een van onze erkende psychologen.

Vraag een gratis kennismaking aan:

Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina over kosten en vergoedingen. Start met een gratis kennismaking!

  Veel gestelde vragen over ACT therapie:

  Acceptance and Commitment Therapy biedt verschillende potentiële voordelen. Zo helpt het bijvoorbeeld bij het verminderen van stress en het omgaan met moeilijke situaties. Daarnaast vergroot het de mentale flexibiliteit en leer je nieuwe coping-vaardigheden en -technieken. Houd er wel rekening mee dat de voordelen van deze vorm van therapie afhankelijk zijn van jouw persoonlijke situatie en behoeften.
  ACT therapie kan worden ingezet bij de behandeling van diverse psychische aandoeningen en problemen, waaronder depressie, angst, stress, verslaving en rouw. Daarnaast kan ACT ook helpen bij het loslaten van bepaalde gedachten of gevoelens.
  Hoe lang een gemiddelde ACT-behandeling duurt, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de ernst van de symptomen, de complexiteit van de problemen en de behoeften van de cliënt. Over het algemeen duurt een ACT-behandeling enkele weken tot enkele maanden, maar dit kan altijd afwijken. Het aantal sessies per week kan daarnaast ook variëren. Overleg altijd met de behandelaar over de duur van de ACT-behandeling.

  Ja, ACT kan in combinatie met andere therapiesoorten worden ingezet. In sommige gevallen wordt het gecombineerd met cognitieve gedragstherapie (CGT).

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?