Van een eetstoornis is sprake als je door een psychische oorzaak verstoord eetgedrag vertoont. Er zijn verschillende soorten eetstoornissen. Sommige zorgen voor onder- of juist overgewicht, maar andere zijn aan de buitenkant niet of nauwelijks zichtbaar.
Ook de oorzaken van een eetstoornis kunnen flink uiteenlopen. Het is daardoor lastig om grip op het probleem te krijgen, maar het is wel belangrijk dat dit op tijd gebeurt. Een eetstoornis kan zich namelijk ontwikkelen tot een ernstige psychische aandoening met serieuze lichamelijke gevolgen.
- Geen wachtlijst, direct hulp
- Ruim ervaren psychologen
- Gesprek via beveiligd beeldbellen
- 24/7 beschikbaar voor afspraken
- Betaling per afgenomen sessie
- Start met gratis kennismaking
Soorten eetstoornissen
Bij elke eetstoornis is sprake van een verstoord lichaamsbeeld en angst voor gewichtstoename. Dit kan uiteenlopende psychische oorzaken hebben en het uit zich dan ook in verschillende stoornissen. Hier bespreken we de meest voorkomende eetstoornissen.
Anorexia nervosa
Als je aan anorexia nervosa lijdt, ben je obsessief bezig met afvallen. Je hebt een ongezond laag streefgewicht en voelt je eigenlijk altijd te dik, ook al heb je ondergewicht. De angst om aan te komen uit zich, naast weinig eten, in overmatig sporten, opzettelijk braken of het gebruiken van laxeermiddelen.
Door een gebrek aan voedingsstoffen krijg je fysieke klachten, zoals koude handen en voeten, misselijkheid en uitdroging, of haaruitval. Deze klachten kunnen in ernst oplopen. Anorexia nervosa komt vaak voort uit een drang tot controle. Ook kan het een vorm van troost zijn, of een manier om met emoties op te gaan.
Boulimia nervosa
Bij boulimia nervosa heb je last van eetbuien. Tijdens een eetbui is het (vaak) onmogelijk te stoppen met eten voordat alles op is. Deze drang kan voortkomen uit eenzaamheid of verveling, of vormt een poging woede, verdriet of teleurstelling te onderdrukken. Een trauma of nare gebeurtenis uit het verleden kan hierbij een rol spelen.
Omdat je tegelijkertijd ook bang bent aan te komen, compenseer je de eetbuien door te sporten, te braken of laxeermiddelen te gebruiken. Ook komt het voor dat perioden van eetbuien worden afgewisseld met perioden van nauwelijks eten. Hierdoor behouden veel patiënten met boulimia nervosa een normaal gewicht. De eetstoornis kan intern wel schade veroorzaken, zoals maagproblemen of een beschadigde slokdarm.
Binge eating disorder (BED)
Deze eetstoornis lijkt op boulimia nervosa, aangezien ook hierbij sprake is van eetbuien. Het verschil met boulimia is dat je, als je BED hebt, niet voor de eetbuien compenseert. Hierdoor hebben mensen met BED vrijwel altijd overgewicht of obesitas.
De eetbuien vormen vaak een manier om met spanning en stress om te gaan. Als je aan BED lijdt, krijg je op den duur te maken met lichamelijke klachten en aandoeningen die bij obesitas horen, zoals een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of suikerziekte.
Orthorexia nervosa
Als je aan orthorexia nervosa lijdt, ben je obsessief bezig met verantwoord en gezond eten. Dit gaat zo ver, dat je angst ontwikkelt voor het eten van ongezonde voeding. Vaak wordt slechts een beperkte hoeveelheid voedingsmiddelen als ‘gezond’ gezien en krijgen mensen met orthorexia nervosa ondergewicht en lichamelijke problemen door ondervoeding.
Maak kennis met onze psychologen:
Cognitieve gedragstherapie biedt hulp bij eetstoornis
Een eetstoornis gaat meestal niet vanzelf over. Aan de stoornis liggen namelijk vaak psychische problemen ten grondslag. Die problemen verschillen per individu en verdienen dan ook een individuele behandeling.
Met behulp van cognitieve gedragstherapie kan jij samen met een psycholoog de oorzaak van de eetproblemen achterhalen. Je leert vervolgens gedachtepatronen te herkennen en te veranderen, waardoor je de eetstoornis beter onder controle krijgt.
Online hulp bij eetproblemen
Cognitieve gedragstherapie kan heel goed online – via beveiligd beeldbellen – plaatsvinden. Vind je het lastig of spannend hulp in te schakelen, en blijf je liever in de vertrouwde omgeving van je eigen huis, dan biedt online hulp uitkomst.
Ben je expat en woon je in het buitenland? Dan biedt De Online Psycholoog de mogelijkheid therapie (in jouw tijdzone) in het Nederlands te volgen. Op basis van een kennismakingsgesprek koppelen wij je aan een psycholoog die bij jou past. Die stelt vervolgens een individueel behandelplan op, waarmee je op jouw tempo met jouw specifieke klachten aan de gang gaat.
Vraag een gratis kennismaking aan:
Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina over kosten en vergoedingen. Start met een gratis kennismaking!