EMDR therapie

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een behandelingsvorm die therapeuten veelal gebruiken voor traumaverwerking. Heb je een traumatische gebeurtenis meegemaakt, waar je nog dagelijks last van hebt? Dan kan EMDR-therapie helpen de herinneringen aan deze gebeurtenis te neutraliseren.

  • Wanneer het jou uitkomt
  • Alleen internet nodig
  • Professionele GZ-Psychologen
  • Geen wachtlijst
  • Skype, mail, chat of Whatsapp
  • Psycholoog in je eigen taal
  • Vertrouwd online gesprek
  • Waar ook ter wereld

Hoe werkt EMDR-therapie?

Bij EMDR-therapie herinnert de therapeut je actief aan het trauma. Je wordt gevraagd de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen en te focussen op de beelden, gedachten en emoties die daarbij horen. Terwijl je dit doet, probeert de therapeut je via je zintuigen af te leiden. Bijvoorbeeld door je te vragen met je ogen zijn of haar handbewegingen te volgen. Of door via een koptelefoon afwisselend rechts en links geluidjes te laten horen. Ook kan je therapeut je afwisselend rechts en links op je handen tikken.

De wetenschap achter een EMDR-behandeling gaat uit van het feit dat het herbeleven van een traumatische gebeurtenis heel veel hersencapaciteit kost. Door je tegelijkertijd te concentreren op verschillende zintuiglijke waarnemingen, heeft het ‘werkgeheugen’ van je brein minder tijd om zich met de nare herinnering bezig te houden. Dit zorgt er vaak voor dat (een onderdeel van) de herinnering een nieuwe betekenis krijgt, of dat er nieuwe gedachten naar boven komen. Wanneer dat gebeurt, wordt de behandeling even gepauzeerd. Het is dan de bedoeling dat je je op de verandering of nieuwe gedachte focust. Daarna wordt de behandeling herhaalt met de nieuwe gedachte als focuspunt.

Effect

Het effect van EMDR-therapie is dat de herinneringen aan het trauma steeds meer hun emotionele lading verliezen. Veel patiënten geven aan dat bepaalde herinneringen veranderen, waziger worden, of zelfs helemaal naar de achtergrond verdwijnen. Ook leer je vanuit een ander perspectief op de gebeurtenissen terug te kijken en er een nieuwe, minder bedreigende betekenis aan te geven.

Heb ik EMDR-therapie nodig?

Als je in het dagelijks leven veel last hebt van een trauma uit het verleden, spreken we van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). EMDR-therapie is een succesvolle methode gebleken in de behandeling van PTSS. Maar ook bij andere klachten en psychische stoornissen kunnen specifieke emotionele herinneringen een rol spelen. Daarom is EMDR misschien ook effectief voor jou als je lijdt aan een depressie, een angst- of eetstoornis, of psychoses. Ook bij chronische pijn of verslaving wordt EMDR toegepast.

Kies je online psycholoog

Online EMDR-therapeut

Online EMDR-therapie heeft een vogelvlucht genomen de laatste jaren en blijkt even succesvol online als offline te werken. Vaak geven cliënten de voorkeur aan online, omdat ze dan de gesprekken vanuit hun vertrouwde omgeving kunnen voeren. Bij De Online Psycholoog zijn EMDR-therapeuten aangesloten die je graag op afstand helpen. Zo krijg jij de hulp die je nodig hebt. Start bij ons met een gratis kennismakingsgesprek!

Eerst even kennismaken?

Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina met tarieven & vergoedingen.

    Hoi, Hoe kunnen we je helpen?