EMDR therapie

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een behandelingsvorm die therapeuten veelal gebruiken voor traumaverwerking. Heb je een traumatische gebeurtenis meegemaakt, waar je nog dagelijks last van hebt? Dan kan EMDR-therapie helpen de herinneringen aan deze gebeurtenis te neutraliseren.

Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Deze vorm van therapie wordt ingezet bij traumaverwerking. Het is belangrijk dat je een ingrijpende gebeurtenis, zoals een verkeersongeluk of seksueel misbruik, goed verwerkt.

Maar soms lukt dit niet en kun je maanden of jarenlang last blijven hebben van vervelende klachten, waaronder angst, stress en flashbacks.

EMDR-therapie wordt onder andere ingezet bij mensen die last blijven hebben van een traumatische ervaring. Vaak wordt EMDR gecombineerd met andere therapievormen, zoals cognitieve gedragstherapie, om het trauma geheel te verwerken.

Bij welke klachten helpt EMDR?

Na het meemaken van een ingrijpende of traumatische gebeurtenis kun je uiteenlopende klachten ervaren. Het herbeleven van de gebeurtenis kan bijvoorbeeld leiden tot intense angstgevoelens en in sommige gevallen zelfs tot een depressie.

EMDR-therapie is effectief gebleken bij diverse psychische klachten, waaronder:

 • Herbelevingen of nachtmerries
 • Vermijdingsgedrag
 • Sneller geïrriteerd
 • Schaamte of schuldgevoel
 • Negatief zelfbeeld
 • Depressie
 • Slaapproblemen
 • Concentratieproblemen
 • Angst
 • Stress
 • Chronische pijn

Alhoewel EMDR voornamelijk bekend is geworden door zijn effectiviteit bij trauma, wordt het tegenwoordig steeds vaker toegepast bij andere psychische klachten. Zo is er gebleken dat EMDR-therapie een belangrijke rol kan spelen bij het verminderen van angst en depressieve symptomen. Bovendien kan EMDR worden ingezet bij angsten voor de toekomst. In plaats van afgelopen gebeurtenissen worden de ergste angsten gevisualiseerd.

Online EMDR-therapeut

Online EMDR-therapie heeft een vogelvlucht genomen de laatste jaren en blijkt even succesvol online als offline te werken. Vaak geven cliënten de voorkeur aan online, omdat ze dan de gesprekken vanuit hun vertrouwde omgeving kunnen voeren.

Bij De Online Psycholoog zijn EMDR-therapeuten aangesloten die je graag op afstand helpen. Zo krijg jij de hulp die je nodig hebt. Start bij ons met een gratis kennismakingsgesprek!

Hoe werkt EMDR-therapie?

Bij EMDR-therapie herinnert de therapeut je actief aan het trauma. Je wordt gevraagd de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen en te focussen op de beelden, gedachten en emoties die daarbij horen. Terwijl je dit doet, probeert de therapeut je via je zintuigen af te leiden.

Bijvoorbeeld door je te vragen met je ogen zijn of haar handbewegingen te volgen. Of door via een koptelefoon afwisselend rechts en links geluidjes te laten horen. Ook kan je therapeut je afwisselend rechts en links op je handen tikken.

Wetenschappelijk

De wetenschap achter een EMDR-behandeling gaat uit van het feit dat het herbeleven van een traumatische gebeurtenis heel veel hersencapaciteit kost. Door je tegelijkertijd te concentreren op verschillende zintuiglijke waarnemingen, heeft het ‘werkgeheugen’ van je brein minder tijd om zich met de nare herinnering bezig te houden.

Dit zorgt er vaak voor dat (een onderdeel van) de herinnering een nieuwe betekenis krijgt, of dat er nieuwe gedachten naar boven komen. Wanneer dat gebeurt, wordt de behandeling even gepauzeerd. Het is dan de bedoeling dat je je op de verandering of nieuwe gedachte focust. Daarna wordt de behandeling herhaalt met de nieuwe gedachte als focuspunt.

Effect

Het effect van EMDR-therapie is dat de herinneringen aan het trauma steeds meer hun emotionele lading verliezen. Veel patiënten geven aan dat bepaalde herinneringen veranderen, waziger worden, of zelfs helemaal naar de achtergrond verdwijnen.

Ook leer je vanuit een ander perspectief op de gebeurtenissen terug te kijken en er een nieuwe, minder bedreigende betekenis aan te geven.

Heb ik een EMDR-behandeling nodig?

Als je in het dagelijks leven veel last hebt van een trauma uit het verleden, spreken we van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). EMDR is een succesvolle methode gebleken in de behandeling van PTSS.

Maar ook bij andere klachten en psychische stoornissen kunnen specifieke emotionele herinneringen een rol spelen. Daarom is EMDR misschien ook effectief voor jou als je lijdt aan een depressie, een angst- of eetstoornis, of psychoses. Ook bij chronische pijn of verslaving wordt EMDR toegepast.

Vraag een gratis kennismaking aan:

Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina over kosten en vergoedingen. Start met een gratis kennismaking!

  Veel gestelde vragen over EMDR therapie:

  EMDR is bewezen effectief bij verschillende traumagerelateerde klachten. Online EMDR werkt vrijwel hetzelfde als reguliere therapie bij een psycholoog op de bank en kan dus net zo effectief zijn. Een groot voordeel van online therapie is dat je de gesprekken vanuit je eigen omgeving voert en hierdoor in veel gevallen eenvoudiger over je persoonlijke situatie kan praten.
  EMDR is geschikt voor mensen die klachten ervaren, zoals herbelevingen, nachtmerries of angstgevoelens als gevolg van een traumatische ervaring. Daarnaast wordt het ingezet bij mensen met andere klachten waar emotionele herinneringen een rol spelen, zoals bij een depressie of angststoornis.
  Een onverwerkt trauma kan diverse symptomen veroorzaken, zoals herhaalde herinneringen aan de gebeurtenis of intense reacties bij het denken aan de gebeurtenis, zoals angst, stress of onrust. Als je merkt dat deze symptomen je dagelijks leven beïnvloeden, kan het verstandig zijn om professionele hulp te zoeken.
  Hallo, hoe kunnen we je helpen?