Online psychiater

In sommige gevallen kan je in plaats van een psycholoog beter bij een psychiater terecht. De psychologie en psychiatrie worden in de volksmond vaak door elkaar gehaald, maar het zijn twee aparte vakgebieden.

Wij hebben zelf geen psychiaters in ons team, in veel gevallen kan je eerst bij een psycholoog terecht. Als er toch een psychiater nodig is, kan je worden doorverwezen. Wij hebben daarom wel de nodige psychiaters in ons netwerk waar we je eventueel naar door kunnen verwijzen.

Verschil psycholoog en psychiater

Een psychiater heeft een opleiding geneeskunde gevolgd en heeft zich daarna in de psychiatrie gespecialiseerd. Dit betekent dat een psychiater officieel arts is en medicatie mag voorschrijven. Psychiaters zijn dan ook gespecialiseerd in het effect van medicatie op gedrag en emoties.

Als je bij een psychiater terechtkomt dan vinden er waarschijnlijk korte sessies plaats, op basis van de informatie die de psychiater heeft wordt er vaak medicatie voorgeschreven. 

Over het algemeen is het niet aan te raden om gelijk met medicatie te beginnen. Daarom is het verstandiger om eerst in gesprek te gaan met een psycholoog. Aan de hand van de gesprekstherapie kan je altijd nog worden doorverwezen naar een psychiater indien dit nodig blijkt.

Waar de behandeling van een psycholoog grotendeels uit gesprekken bestaat, waarbij van verschillende gesprekstechnieken gebruikgemaakt wordt, ligt de nadruk in de behandeling van een psychiater dus op medicijngebruik. Vaak gaan psychologische en psychiatrische therapie hand in hand.

In dit artikel lees je meer over het verschil tussen een psycholoog en psychiater.

Wanneer heb je een psychiater nodig?

Een psychiater behandelt patiënten met complexe psychische klachten of psychische stoornissen. Als hier bij jou sprake van is, komt dat meestal tijdens de gesprekken met een psycholoog aan het licht.

De psycholoog kan je dan doorverwijzen naar een psychiater. De psychiater stelt vervolgens een diagnose en kan besluiten tot medicatie over te gaan.

Onder complexe psychische klachten of stoornissen vallen bijvoorbeeld depressie, angststoornissen, autisme, ADHD of andere persoonlijkheidsproblematiek.

Een psychiater en medicatie

Een online psychiater kan je huidige medicatie met je bespreken en advies geven over het ophogen, verlagen of veranderen van medicatie.

Als je nog nooit een psychiatrische behandeling gehad hebt en niet weet of je dit nodig hebt, vraag dan eerst een psycholoog om advies.

Wanneer een psycholoog het nodig acht, kan je naar een psychiater doorverwezen worden. De psychiater kan dan onderzoeken of er sprake is van een psychische stoornis.

Vraag naar de mogelijkheden

Voor het voorschrijven van nieuwe medicatie is het vaak wel noodzakelijk dat de psychiater je in het echt ziet. Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat je hier fysiek niet toe in staat bent of in het buitenland woont, neem dan gerust contact met ons op. Wij bespreken graag de mogelijkheden met je.

Vraag een gratis kennismaking aan:

Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina over kosten en vergoedingen. Start met een gratis kennismaking!

    Veel gestelde vragen over de online psychiater:

    Een psychiater is officieel een arts en mag medicatie voorschrijven. De behandeling van een psycholoog bestaat grotendeels uit gesprekken. Vaak kom je als eerst bij een psycholoog terecht. Indien nodig, wordt de hulp van een psychiater ingeschakeld.
    Je hebt een psychiater nodig als je complexe psychische klachten hebt of een ernstige stoornis hebt. Een psycholoog kan je in dat geval doorverwijzen naar een psychiater. JE gaat dus eerst naar een psycholoog en eventueel later naar een psychiater. Een psychiater bekijkt de medische kant van psychische problemen en mag ook medicatie voorschrijven.
    Bij een psychiater kun je terecht voor vragen en advies over het beginnen met, veranderen, verhogen of verlagen van medicatie. Online therapie bij een psychiater is prettig als je liever in de vertrouwde omgeving van je eigen woonkamer blijft. Een online psychiater mag echter geen medicijnen voorschrijven, in dat geval kan je dus beter bij een offline psychiater terecht.
    Hallo, hoe kunnen we je helpen?