Online psychiater

Bij De Online Psycholoog zijn naast psychologen ook psychiaters aangesloten. De psychologie en psychiatrie worden in de volksmond vaak door elkaar gehaald, maar het zijn twee aparte vakgebieden.

  • Wanneer het jou uitkomt
  • Alleen internet nodig
  • Professionele GZ-Psychologen
  • Geen wachtlijst
  • Skype, mail, chat of Whatsapp
  • Psycholoog in je eigen taal
  • Vertrouwd online gesprek
  • Waar ook ter wereld

Verschil psycholoog en psychiater

Een psychiater heeft een opleiding geneeskunde gevolgd en heeft zich daarna in de psychiatrie gespecialiseerd. Dit betekent dat een psychiater officieel arts is en medicatie mag voorschrijven. Psychiaters zijn dan ook gespecialiseerd in het effect van medicatie op gedrag en emoties. Waar de behandeling van een psycholoog grotendeels uit gesprekken bestaat, waarbij van verschillende gesprekstechnieken gebruikgemaakt wordt, ligt de nadruk in de behandeling van een psychiater op medicijngebruik. Vaak gaan psychologische en psychiatrische therapie hand in hand.

Wanneer heb je een psychiater nodig?

Een psychiater behandelt patiënten met complexe psychische klachten of psychische stoornissen. Als hier bij jou sprake van is, komt dat meestal tijdens de gesprekken met een psycholoog aan het licht. De psycholoog kan je dan doorverwijzen naar een psychiater. Deze persoon stelt vervolgens een diagnose en kan besluiten tot medicatie over te gaan. Onder complexe psychische klachten of stoornissen vallen bijvoorbeeld depressie, angststoornissen, autisme, ADHD of andere persoonlijkheidsproblematiek.

Kies je online psycholoog

Online psychiater

Ook online kan een psychiater uitkomst bieden. Bijvoorbeeld als je jouw persoonlijke verhaal liever vanuit de vertrouwde omgeving van je eigen woonkamer vertelt. Of als je simpelweg geen tijd, zin of mogelijkheid hebt om een psychiater te bezoeken. Als je in het buitenland woont, maar je situatie liever met een Nederlandse specialist bespreekt, is een online psychiater ook geschikt voor jou.

Een online psychiater kan je huidige medicatie met je bespreken en advies geven over het ophogen, verlagen of veranderen van medicatie. Als je nog nooit een psychiatrische behandeling gehad hebt en niet weet of je dit nodig hebt, vraag dan eerst een psycholoog om advies. Wanneer een psycholoog het nodig acht, kan je naar een psychiater doorverwezen worden. Hij of zij kan dan onderzoeken of er sprake is van een psychische stoornis. 

Voor het voorschrijven van nieuwe medicatie is het vaak wel noodzakelijk dat de psychiater je in het echt ziet. Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat je hier fysiek niet toe in staat bent of in het buitenland woont, neem dan gerust contact met ons op. Wij bespreken graag de mogelijkheden met je.

Eerst even kennismaken?

Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina met tarieven & vergoedingen.

    Hoi, Hoe kunnen we je helpen?