Psycholoog zonder wachtlijst

De wachtlijsten voor psychologische hulp in Nederland zijn een steeds groter wordend probleem. Als je eenmaal besloten hebt om hulp in te schakelen, wil je ongetwijfeld zo snel mogelijk met therapie beginnen. Maar vaak moet je daar nog weken of zelfs maanden op wachten.

Zeker in de grote steden wordt je geduld flink op de proef gesteld. Gelukkig heeft De Online Psycholoog geen wachtlijst. Bij ons kun je dus direct terecht.

Direct psychologische hulp

Bij De Online Psycholoog kom je niet op een wachtlijst terecht. Wil je direct psychologische hulp, neem dan contact op met onze aanmeldcoördinator. Afhankelijk van je vragen en voorkeuren vindt het eerste kennismakingsgesprek met de aanmeldcoördinator vaak al binnen 1 of 2 dagen plaats.

Vervolgens wordt je op basis van je persoonlijkheid, klachten en wensen gekoppeld aan een psycholoog die bij jou past. Met deze psycholoog heb je in de meeste gevallen ook al binnen 3 of 4 dagen een intakegesprek. Indien gewenst, kan dit proces nog verder versneld worden.

Oorzaken wachtlijsten bij psychologen

In de reguliere GGZ is de gemiddelde wachttijd regelmatig 3 tot 6 maanden. En als je een specifieke behandeling nodig hebt, zoals EMDR-therapie, kan dit oplopen tot wel 9 maanden. De lange wachttijden in de Nederlandse psychologie zijn ontstaan door een combinatie van factoren:

 • Bezuinigingen: cliënten die voorheen in een instelling werden opgenomen, krijgen door bezuinigingen steeds meer hulp in hun eigen omgeving. Ze komen daardoor bij hulpverleners in de ambulante zorg terecht.

 • Toename van het aantal mensen met psychische klachten: steeds meer mensen krijgen te maken met psychische problemen. Het aantal mensen dat een beroep doet op de
  ambulante zorg neemt daarom tegelijkertijd toe.

 • Administratieve last: psychologen krijgen er steeds meer administratieve taken bij. Hierdoor kunnen ze minder tijd aan cliënten besteden.

 • Tekort aan hulpverleners: te weinig psychologen hebben een vervolgopleiding gevolgd waarmee ze een officiële BIG-registratie krijgen. Hierdoor is een tekort aan professionele psychologen ontstaan.

Sinds 2017 wordt het probleem van de lange wachttijden met de regelmaat van de klok aangekaart. De overheid probeert de situatie dan ook op verschillende manieren te verbeteren. Bijvoorbeeld door de administratieve last te verminderen en budget vrij te maken voor opleidingen. Vooralsnog hebben de maatregelen echter nog onvoldoende effect.

Voordelen online psycholoog

Een van de grootste voordelen van De Online Psycholoog is dat je niet op een wachtlijst terechtkomt. Je ontvangt zo snel mogelijk de juiste hulp en kunt dus direct aan de slag met je mentale gezondheid. Echter, een online psycholoog biedt nog meer voordelen:

Laagdrempelig

Je hebt geen verwijzing van een arts nodig om bij De Online Psycholoog terecht te kunnen. Hierdoor is de stap om professionele hulp in te schakelen iets minder groot.

Toegankelijk voor iedereen

Online therapie is ideaal voor als je in het buitenland verblijft of woont, maar wel graag therapie in het Nederlands wilt volgen. Maar ook als je je fijner voelt in je eigen vertrouwde omgeving of een drukke agenda hebt, biedt een online psycholoog uitkomst.

Waar en wanneer je maar wilt

Je kiest zelf waar en wanneer je therapie volgt. Dit kan bijvoorbeeld ook in de avond of in het weekend zijn. Deze flexibiliteit is handig voor als je een drukke agenda of een wisselend schema hebt.

Praten vanuit je eigen vertrouwde omgeving

Aangezien je online therapie vanuit huis of een andere vertrouwde omgeving volgt, kun je je beter concentreren en durf je opener te zijn over je persoonlijke situatie. En dit biedt voordelen voor de effectiviteit van de therapie.

Psycholoog zonder wachtlijst

Wil je zo snel mogelijk verandering in je situatie? Neem dan contact met ons op. Ook als je al op een wachtlijst staat, kan je bij ons terecht om de tijd te overbruggen. Zo krijg je de hulp die je nodig hebt, op het moment dat je het nodig hebt.

Vraag een gratis kennismaking aan:

Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina over kosten en vergoedingen. Start met een gratis kennismaking!

  Veel gestelde vragen over wachtlijsten:

  Het kennismakingsgesprek kan al binnen 1 of 2 dagen plaatsvinden. Hierna volgt er een intakegesprek en kan de behandeling vaak al binnen 1 à 2 weken beginnen. Je kunt dus snel een afspraak krijgen bij De Online Psycholoog.
  Aangezien online psychologen flexibel zijn, is het ook mogelijk om in de avond of in het weekend een afspraak te maken.
  We vinden de klik tussen jou en de psycholoog erg belangrijk. Daarom koppelen we je zorgvuldig aan een van onze therapeuten. Hierbij kun je natuurlijk altijd je voorkeuren aangeven. Mocht je geen klik ervaren, dan is het mogelijk om te wisselen van psycholoog.
  Hallo, hoe kunnen we je helpen?