PTSS therapie

Heb je een nare gebeurtenis meegemaakt die je maar blijft achtervolgen? Blijf je die gebeurtenis herleven of raak je van sommige plaatsen, geluiden, objecten of personen in paniek? Dan kan het zijn dat je een posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebt ontwikkeld.

PTSS is een angststoornis met een duidelijke oorzaak: trauma, in wat voor vorm dan ook. Het trauma is inmiddels voorbij, maar de stressreactie die het veroorzaakte, is blijvend of terugkerend. Therapie bij een psycholoog kan je helpen het trauma te verwerken.

Wat is PTSS?

PTSS staat voor posttraumatische stressstoornis. Wanneer je een ingrijpende gebeurtenis hebt meegemaakt, zoals misbruik, een plotseling overlijden of verkeersongeval, kan dit voor een trauma zorgen.

Dit trauma zorgt voor kortdurende klachten, zoals stress of angst. Dit is een normale reactie van je lichaam. Veel mensen kunnen een trauma goed verwerken, maar een deel van deze mensen ontwikkelt PTSS.

Wanneer je PTSS hebt, ervaar je psychische klachten na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis. Deze klachten kunnen maanden of zelfs jarenlang aanhouden en je dagelijks leven flink beïnvloeden.

Oorzaken PTSS

In tegenstelling tot andere angststoornissen, ontstaat PTSS naar aanleiding van een specifieke, schokkende gebeurtenis. In psychologische termen wordt dat een ‘trauma’ genoemd. Onder trauma vallen verschillende soorten ervaringen.

Zo zijn er trauma’s die te maken heb met de plotselinge dood of ernstige verwonding van personen, zoals oorlogsgeweld of een terroristische aanslag. Of trauma’s die over interpersoonlijk geweld gaan, zoals een overval, beroving of verkrachting. Ook kan het gaan om ernstige ongevallen, zoals een vliegtuig- of natuurramp.

Symptomen PTSS

Als je lijdt aan PTSS, heb je de traumatische ervaring onvoldoende verwerkt. Daardoor blijf je in het dagelijks leven – ook al is de dreiging van het trauma verdwenen – last houden van de emoties die het trauma destijds opriep. Je bent angstig, ervaart stress of verdriet, of hebt last van schaamte. Dit leidt tot de volgende symptomen:

 • Vermijding: je vermijdt activiteiten, plaatsen, personen, gesprekken of gedachten die je aan het trauma doen denken. Misschien heb je sommige gedachten wel zo ver weg gestopt, dat je je bepaalde onderdelen van het trauma niet meer kan herinneren. Je trekt je hierdoor terug en praat niet over je gevoelens. Hierdoor heb je misschien het gevoel nergens bij te horen en ben je somber over de toekomst.
 • Herbeleving: wanneer het vermijden van je gedachten niet lukt, of als je in een situatie terechtkomt die je aan het trauma doet denken, heb je last van herbeleving. Je hebt het gevoel dat het trauma opnieuw plaatsvindt, inclusief de bijbehorende stressreactie. Je raakt in paniek of bent juist verlamd van schrik. Ook kan je last hebben van nachtmerries.
 • Spanning: je leeft vrijwel elke dag met een angstig gevoel en bent continu op je hoede. Hierdoor heb je moeite met slapen, ben je overgevoelig, prikkelbaar en schrikachtig en heb je concentratieproblemen. Ook kan je last hebben van woedeaanvallen.

Hulp bij PTSS

Als je PTSS hebt, is het niet gemakkelijk hulp te vragen. Je besteedt immers het liefst zo min mogelijk aandacht aan het trauma. Therapie voor PTSS is echter wel effectief. In veel gevallen wordt met EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) veel vooruitgang geboekt, maar er zijn ook andere behandelmethoden.

Ook cognitieve gedragstherapie, waarbij je langzaam je gedrag en manier van denken verandert, is vaak doeltreffend. Hiermee verminderen klachten als voortdurend wantrouwen. Tot slot werken sommige psychologen met ‘exposure therapy’, waarbij je jezelf beetje bij beetje blootstelt aan de dingen die je nu nog vermijdt.

Onze psychologen begrijpen dat therapie voor mensen met PTSS op het begin beangstigend kan zijn. Jouw psycholoog zal je dan ook stapje voor stapje begeleiden, op jouw tempo, zodat jij je comfortabel blijft voelen. Je behandeling wordt afgestemd op jouw specifieke situatie en klachten.

Online psycholoog voor PTSS

De Online Psycholoog maakt therapie laagdrempelig en toegankelijk. Heb je een erg volle agenda? Praat je liever vanuit je eigen vertrouwde omgeving? Dan is een online psycholoog een uitkomst.

Zo volg je de therapie waar en wanneer jij maar wilt. Ook als je veel in het buitenland verblijft kan je met een online psycholoog therapie in het Nederlands volgen. Start nu met een gratis kennismaking!

Vraag een gratis kennismaking aan:

Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina over kosten en vergoedingen. Start met een gratis kennismaking!

  Veel gestelde vragen over PTSS:

  Wanneer je PTSS hebt, gaan de klachten in de meeste gevallen niet vanzelf over. Om de klachten te verminderen is vaak een behandeling bij een psycholoog nodig.

  Er kunnen meerdere therapieën effectief zijn bij PTSS. In veel gevallen wordt EMDR-therapie ingezet, maar er zijn ook andere behandelmethoden, waaronder exposure therapy.

  Online therapie kan effectief zijn bij de behandeling van PTSS. Veel mensen vinden online therapie handig, omdat ze vanuit hun vertrouwde omgeving over moeilijke onderwerpen kunnen praten. Ook biedt het uitkomst voor mensen die in het buitenland verblijven maar wel graag in hun moedertaal therapie willen volgen.

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?