Hulp bij stress

Je dagen zijn gevuld met vergaderingen, strakke deadlines en eindeloze e-mails. Je merkt dat de constante druk om te presteren zijn tol eist. Het werk dat je eerst met plezier deed, voelt nu als een verplichting. Hoe kan ik omgaan met deze stress?

Misschien ben je gestresst door de deadlines op werk, gezondheid van je partner of voel je je gewoon even overweldigd door alle huishoudelijke taken. Iedereen ervaart wel eens stress; hier is niets mis mee. Stress wordt pas ongezond als het langdurig aanhoudt en je dagelijkse bezigheden begint te belemmeren.

Stress is niet altijd erg. Bijvoorbeeld wanneer je zenuwachtig bent voor een belangrijke presentatie of als je een nieuwe opdracht aanneemt op het werk. Het kan bijdragen aan het bereiken van je doelen en het geeft je extra motivatie.

Stress wordt pas ongezond wanneer het lang aanhoudt of steeds weer terugkomt. Hoe langer je stress ervaart, hoe meer tijd het kost voor je lichaam om hiervan te herstellen. Je voelt je constant alert en kunt last krijgen van vervelende stressklachten. Deze klachten beïnvloeden zowel je fysieke als mentale gezondheid

Symptomen van stress

Wanneer je stress ervaart, komt er adrenaline vrij in je lichaam. Deze adrenaline maakt je lichaam klaar voor een vlucht- of vechtreactie. Adrenaline is heel handig in bepaalde situaties, bijvoorbeeld wanneer je in een fractie van een seconde moet remmen omdat er plotseling een fietser oversteekt. Maar wanneer je gewoon thuis op de bank zit, is deze adrenaline nergens voor nodig. Je lichaam staat constant aan en dit kan zorgen voor vervelende klachten, zoals hartkloppingen en maagklachten door stress.

Fysieke symptomen van stress

  • Hoge bloeddruk en hartslag
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Maagklachten
  • Darmproblemen

Mentale symptomen van stress

  • Opgejaagd gevoel
  • Slaapproblemen
  • Somberheid
  • Vermoeidheid
  • Prikkelbaar
  • Moeite met concentreren

Verschil tussen stress, overspannenheid en burn-out

Wanneer je zoekt naar de symptomen van stress kom je de termen overspannenheid en burn-out tegen. Maar wanneer heb je nu ‘gewoon’ stress en wanneer is er meer aan de hand? Hieronder leggen we de belangrijkste verschillen uit. 

Stress 

We spreken van aanhoudende stress wanneer spanning een lange tijd blijft bestaan. Het voelt alsof je lichaam constant onder druk staat en je ervaart een opgejaagd gevoel. Wanneer je de symptomen herkent, is er nog geen sprake van overspannenheid of burn-out. Wel is het belangrijk om de stress te verminderen.

Overspannenheid

Wanneer stress lang blijft bestaan, leidt dit tot overspannenheid. Je merkt dit vaak doordat er iets gebeurt wat je er eigenlijk echt niet bij kan hebben. Je reageert overstuur en soms kunnen er zelfs paniekaanvallen door stress ontstaan. 

Burn-out

Wanneer je stress blijft negeren, kost dit onwijs veel energie en ontstaat er uiteindelijk een burn-out. Een burn-out kenmerkt zich door chronische stress; je lichaam staat altijd aan en je bent fysiek volledig uitgeput. Een burn-out is niet zomaar op te lossen door rust te pakken; hier is vaak therapie door een burn-out psycholoog voor nodig. 

Online therapie bij stress

Merk je dat je constant stress hebt? Of blijf je maar piekeren en ben je erg prikkelbaar? Om overspannenheid en een burn-out te voorkomen, is het belangrijk dat je stressklachten serieus neemt. Je kunt zelf aan de slag met het verminderen van stress door momenten van ontspanning te nemen. Daarnaast kun je ook terecht bij een stress psycholoog voor tips om klachten te verminderen.

Ervaar je naast stress ook andere psychische klachten, zoals angst, paniek of somberheid? Dan adviseren we je om met een van onze online psychologen te praten. Er kunnen namelijk verschillende oorzaken zijn van jouw stress. Een psycholoog helpt je bij het vinden van de achterliggende oorzaak en adviseert een geschikte behandelmethode, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT). Bovendien zijn onze online psychologen gespecialiseerd in stress, overspannenheid en burn-out.

Vraag een gratis kennismaking aan:

Het is belangrijk om de signalen van stress te herkennen en vroegtijdig aan de bel te trekken. Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze ervaren psychologen. Stel al je vragen en ontdek of online therapie iets voor jou is.

    Veel gestelde vragen over stress:

    Je kunt stress op verschillende manieren verminderen, waaronder door momenten van ontspanning in te plannen en goed te slapen. Ook ontspanningstechnieken, zoals meditatie en yoga kunnen helpen bij het verminderen van stress.
    Wanneer je merkt dat de stress je dagelijks functioneren belemmerd en er andere klachten ontstaan, zoals angst- en paniekklachten, overgevoeligheid voor prikkels en vreemde lichamelijke klachten, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken.

    Wanneer je lange tijd erg veel stress ervaart en de klachten blijft negeren, kan dit leiden tot overspannenheid en een burn-out. Stress en overspannenheid is te genezen door rust te pakken, maar een burn-out niet. Neem daarom je stressklachten altijd serieus en trek vroegtijdig aan de bel.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?