Heb je een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt? En lijk je dit maar geen plekje kunnen geven? Een trauma kan voor blijvende spanning en vervelende psychische klachten zorgen. Je denkt bijvoorbeeld veel aan de gebeurtenis terug en/of voelt je angstig.
Vermoed je dat je rondloopt met een onverwerkt trauma? Dan is het goed om professionele hulp te zoeken. Wanneer je een lange tijd rondloopt met een trauma kan dit namelijk leiden tot ernstige psychische klachten.
Gelukkig valt een trauma goed te behandelen door een psycholoog. De ervaren online psychologen van De Online Psycholoog zijn gespecialiseerd in traumatherapie en helpen je graag bij het verwerken van een ernstige gebeurtenis.
- Geen wachtlijst, direct hulp
- Ruim ervaren psychologen
- Gesprek via beveiligd beeldbellen
- 24/7 beschikbaar voor afspraken
- Betaling per afgenomen sessie
- Start met gratis kennismaking
Wat is een trauma?
We spreken van een trauma als je een ingrijpende gebeurtenis uit het verleden niet goed hebt verwerkt. Deze gebeurtenis kan van alles zijn, zoals het overlijden van een dierbare, een ernstig ongeluk, oorlogsgeweld of langdurig misbruik. Ook als je getuige bent geweest van een ingrijpende gebeurtenis kan je een trauma oplopen.
De gebeurtenis heeft zo’n grote indruk op je gemaakt dat het voor psychische en fysieke klachten zorgt. Zie het als het ware als een onzichtbare wond. Je krijgt te maken met hevige emoties, zoals verdriet, woede of een schuldgevoel.
Wanneer je een trauma verwerkt, worden deze emoties na verloop van tijd minder. Maar bij een trauma kun je de gebeurtenis geen plekje geven en ervaar je lang na de gebeurtenis nog steeds hevige emoties.
Hoe weet ik of ik een trauma heb?
Een trauma is soms lastig te herkennen. Als je na een ingrijpende gebeurtenis hevige emoties ervaart en deze na een tijdje niet minder worden, dan is de kans groot dat je een trauma hebt opgelopen.
Maar wanneer je een ingrijpende gebeurtenis niet goed verwerkt, hoef je hier niet direct last van te krijgen. De symptomen kunnen ook pas jaren later verschijnen.
Wanneer de volgende symptomen langer dan een maand aanhouden, kan dit duiden op een trauma.
- Herbelevingen: terugkerende beelden, gedachten of nachtmerries over de gebeurtenis.
- Het vermijden van activiteiten, plaatsen en mensen die herinneringen aan het trauma oproepen.
- Negatieve gevoelens over jezelf, zoals schuldgevoel of een laag zelfbeeld.
- Prikkelbaarder dan normaal.
- Slaapproblemen door nachtmerries
Hevige emoties, zoals verdriet of woede. - Fysieke klachten, zoals hoofdpijn, zweten, buikpijn of hartkloppingen.
Herken je meerdere van de bovenstaande symptomen, maar twijfel je of je daadwerkelijk een trauma hebt? Een psycholoog kan je helpen bij het vaststellen van een onverwerkt trauma. Onder andere onze GZ-psychologen zijn gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van trauma en PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis).
Maak kennis met onze psychologen:
Behandelingen bij trauma
Een trauma kan vervelende psychische klachten met zich meebrengen, zoals angstgevoelens en sombere gedachten. Het is belangrijk dat je het trauma goed verwerkt, anders kunnen de klachten verergeren of op een later moment terugkomen.
Een trauma kan goed behandeld worden door middel van verschillende therapieën. De Online Psycholoog biedt EMDR therapie en cognitieve gedragstherapie bij trauma en PTSS.
Bovendien kan er tijdens de traumabehandeling ook aandacht worden besteed aan andere bijkomende klachten, zoals een negatief zelfbeeld, angstgevoelens, paniekaanvallen, of sombere gedachten.
EMDR therapie
EMDR wordt ingezet bij de verwerking van nare gebeurtenissen of herinneringen. Het doel van EMDR is om jouw traumatische herinneringen om te zetten in normale herinneringen. Je zult de nare ervaring dus niet gaan vergeten, maar de emotionele lading wordt verminderd.
Tijdens EMDR therapie vraagt een psycholoog je om terug te denken aan het trauma. Tegelijkertijd wordt er een tweede stimulus getoond, denk bijvoorbeeld aan een tikkend geluid of een bewegend stipje. Omdat je hersenen bezig zijn met twee verschillende stimuli wordt het trauma beter verwerkt.
Cognitieve gedragstherapie
Tijdens cognitieve gedragstherapie (CGT) ga je aan de slag met het identificeren en veranderen van negatieve gedachten die verband houden met het trauma. Je leert onder andere omgaan met de gevoelens die naar boven komen wanneer je terugdenkt aan de gebeurtenis.
Voor wie is traumatherapie geschikt?
Traumatherapie is geschikt voor personen die een ingrijpende ervaring geen plekje kunnen geven. Wanneer hevige emoties lang aan blijven houden of je de gebeurtenis vaak herbeleeft, kan dit voor psychische klachten zorgen en daarom is het belangrijk om professionele hulp te zoeken.
Ook bij Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) wordt traumatherapie ingezet. Wanneer je PTSS hebt, ervaar je vaak intense gevoelens van woede en verdriet. Ook heb je last van terugkerende flashbacks en nachtmerries.
Een traumabehandeling bij De Online Psycholoog is volledig online te volgen. Uit onderzoek is gebleken dat online traumatherapie een effectieve behandeling is voor PTSS. Ook online cognitieve gedragstherapie is effectief bij traumaverwerking.
Stel al je vragen aan een online psycholoog
Wil je een ingrijpende gebeurtenis een plekje geven, maar lukt dit je niet alleen? Een trauma kan je leven flink beïnvloeden. Onze geregistreerde psychologen helpen je bij het verwerken van een trauma door middel van online therapie.
Ook als je twijfelt of je een trauma hebt, is het goed om contact op te nemen. Je klachten kunnen namelijk verergeren wanneer je een lange tijd met psychische klachten rondloopt.
Neem contact op als je behoefte hebt aan meer informatie of vraag hieronder een gratis kennismakingsgesprek aan. Samen kijken we welke behandelmethode het beste bij jou past.
Vraag een gratis kennismaking aan:
Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina over kosten en vergoedingen. Start met een gratis kennismaking!
Veel gestelde vragen over trauma therapie:
Een traumatische ervaring kan voor diverse klachten en stoornissen zorgen, zoals depressie, angststoornis, eetproblemen of verslaving. Ook kunnen er gevoelens van schuld, schaamte en machteloosheid en een laag zelfbeeld ontstaan.