CGT therapie

Heb je last van burn-out klachten? Of heb je te maken met hevige paniekaanvallen? Dan kan cognitieve gedragstherapie (CGT) een effectieve behandelmethode zijn. CGT therapie is een van de meest gebruikte therapievormen in Nederland en is effectief bewezen bij diverse psychische klachten, waaronder angst, burn-out en depressie.

Tijdens CGT leer je hoe je gedachten je gedrag beïnvloeden. Want volgens deze therapievorm hangen gedrag en gevoelens nauw met elkaar samen. De Online Psycholoog biedt online CGT therapie voor kinderen en volwassenen; zonder wachtlijst!

Wat is cognitieve gedragstherapie?

CGT staat voor cognitieve gedragstherapie, dit is een vorm van psychotherapie die gericht is op het identificeren en veranderen van gedachten en gedragspatronen die bijdragen aan psychische klachten.

Deze therapie is gebaseerd op het idee dat gedachten, gevoelens en gedrag nauw met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden. Je leert dan ook hoe je je gedrag kunt beïnvloeden door je gedachten te veranderen.

Hoe werkt CGT therapie?

Stel je lijdt aan sociale angst en vindt het lastig om naar sociale bijeenkomsten te gaan. Je doet alles om onder sociale gelegenheden uit te komen, want je bent bang dat mensen je niet leuk gaan vinden.

Je denkt bijvoorbeeld: als ik iets verkeerds zeg, vindt niemand mij meer leuk. Maar is dit wel zo? Of komt deze gedachte voort uit jouw onzekerheid? Hoe je denkt over een bepaalde situatie kan bijdragen aan de angst en het vermijden van sociale bijeenkomsten.

Tijdens CGT therapie breng je denkpatronen en gedragingen in kaart. Je leert vervolgens hoe jouw gedachten en overtuigingen je gedrag beïnvloeden. Een psycholoog helpt je bij het veranderen van de negatieve of niet-helpende gedachten door deze om te zetten in meer realistische gedachten.

Zoals bijvoorbeeld: het is oké als je iets verkeerds zegt. Door je denkpatronen te veranderen, leer je op een andere manier naar de situatie kijken. En dit heeft vervolgens een positieve invloed op je gedrag.

Wanneer is cognitieve gedragstherapie effectief?

Cognitieve gedragstherapie is een veelgebruikte therapievorm in Nederland. Het kan worden ingezet bij diverse soorten klachten; van paniekstoornissen tot slaapproblemen. Bovendien is bewezen dat CGT op lange termijn beter werkt dan medicatie. Een behandeling met CGT is effectief gebleken bij de volgende psychische klachten.

Depressie

Cognitieve gedragstherapie is een effectieve behandeling voor depressie, zowel bij volwassenen als bij adolescenten. Het helpt personen om bewust te worden van negatieve gedachten die bijdragen aan depressieve gevoelens en deze vervolgens te veranderen. Ook moedigt CGT therapie mensen aan om actief en betekenisvol gedrag te ondernemen, zelfs als ze zich somber of neerslachtig voelen. 

Angststoornissen

CGT kan effectief zijn bij de behandeling van diverse angststoornissen, zoals een sociale fobie, gegeneraliseerde angststoornis of PTSS. Cognitieve gedragstherapie helpt bij het identificeren en veranderen van negatieve of niet-werkende gedachten die angst kunnen veroorzaken of in stand houden. 

Burn-out

Bij burn-out of stressklachten wordt CGT ook regelmatig ingezet. De focus van de therapie ligt op het identificeren van factoren die hebben bijgedragen aan de burn-out, en worden er nieuwe manieren aangeleerd om met deze factoren om te gaan. Dit kan onder andere het aanleren van nieuwe vaardigheden zijn om met stress om te gaan. 

Andere psychische klachten

Ook bij andere psychische klachten kan CGT worden ingezet. Voorbeelden van aandoeningen en problemen waarbij deze vorm van therapie effectief kan zijn, zijn slaapproblemen, ADHD, verslavingen, eetstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen.

Online behandeling bij De Online Psycholoog

Bij De Online Psycholoog bieden we de mogelijkheid om CGT therapie online te volgen. De behandeling vindt plaats via een beveiligde internetverbinding. Je voert gesprekken met de online psycholoog via beveiligd beeldbellen.

Online CGT werkt op dezelfde manier als face-to-face therapie, maar nu volg je de therapie vanuit je eigen vertrouwde omgeving. Dit kan helpen om je meer ontspannen te voelen. Geef je eigen voorkeuren aan en je wordt vervolgens gekoppeld aan een psycholoog die bij jou past en ervaring heeft met de behandeling van jouw specifieke klachten.

Ben je benieuwd of CGT therapie jou kan helpen? Wil je graag passend advies ontvangen? Plan vandaag nog een kennismakingsgesprek in. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw situatie en kijken we welke therapievorm het beste aansluit bij jouw klachten en individuele behoeften. Stel al je vragen en ontdek of online CGT iets voor jou is.

Vraag een gratis kennismaking aan:

Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina over kosten en vergoedingen. Start met een gratis kennismaking!

  Veel gestelde vragen over CGT therapie:

  Cognitieve gedragstherapie kan worden ingezet bij veel verschillende soorten psychische problemen. Enkele van de veelvoorkomende mentale klachten waarbij een behandeling met CGT effectief kan zijn, zijn onder andere depressie, angststoornissen, PTSS, eetstoornissen, verslaving, burn-out en slaapproblemen.

  Hoe lang een CGT behandeling precies duurt, is afhankelijk van een aantal verschillende factoren, waaronder de ernst van de problemen, de vooruitgang tijdens de therapie en de individuele behoeften. Gemiddeld duurt CGT zo’n 10 tot 20 sessies, maar dit kan ook korter of langer zijn.

  Ja, CGT kan ook geschikt zijn voor kinderen. De therapie kan worden aangepast aan de leeftijd en ontwikkelingsfase van een kind om hem/haar te helpen omgaan met verschillende mentale of gedragsproblemen. CGT wordt regelmatig ingezet bij kinderen met ADHD, trauma, gedragsstoornissen, angst en meer.

  Diverse studies hebben aangetoond dat online CGT net zo effectief kan zijn als reguliere therapie bij de psycholoog op de bank. Bij de behandeling van depressie, angststoornissen, PTSS en meer mentale aandoeningen kan een online behandeling net zoveel resultaten opleveren. Of het in jouw geval net zo effectief is, hangt echter wel af van de specifieke aandoening en jouw wensen en behoeften.
  Hallo, hoe kunnen we je helpen?