Merk je dat diepgewortelde patronen je tegenhouden? Loop je bijvoorbeeld steeds weer tegen hetzelfde probleem aan? Schematherapie helpt je om negatieve of belemmerende overtuigingen, ook wel schema’s genoemd, te identificeren en te veranderen.
Het wordt gebruikt bij diverse psychische problemen, zoals depressie en angststoornissen. Samen met een therapeut leer je jouw schema’s kennen en ga je aan de slag met het ontwikkelen van gezondere manieren van denken.
- Geen wachtlijst, direct hulp
- Ruim ervaren psychologen
- Gesprek via beveiligd beeldbellen
- 24/7 beschikbaar voor afspraken
- Betaling per afgenomen sessie
- Start met gratis kennismaking
Wat is schematherapie?
Schematherapie is een vorm van psychotherapie waarbij jouw gevoelens en behoeften centraal staan. Tijdens deze therapie wordt er gewerkt met schema’s. Dit zijn opvattingen, emoties en houdingen over jezelf en iedereen en alles om je heen.
Deze schema’s worden vaak gevormd door ervaringen in je kindertijd en hebben een grote invloed op jouw huidige gevoelens en gedrag. Heb je bijvoorbeeld vroeger een negatieve ervaring gehad? Zoals een scheiding van je ouders? Dan kun je hierdoor negatieve opvattingen ontwikkelen die jou niet verder helpen.
Deze negatieve opvattingen worden ook wel disfunctionele schema’s genoemd. Deze schema’s kunnen veel invloed hebben op je leven, zonder dat je dit soms door hebt. Tijdens schematherapie pak je de disfunctionele schema’s aan en probeer je deze te veranderen.
Hoe werkt schematherapie?
Schematherapie is gericht op het identificeren, begrijpen en veranderen van disfunctionele schema’s, dus de schema’s die jou niet verder helpen of tegenhouden in het dagelijks leven.
Tijdens de therapie ligt er veel nadruk op eerdere ervaringen. Er wordt onder andere gekeken naar je opvoeding, omgeving en relaties. Samen met de therapeut kom je erachter welke schema’s jouw dagelijks leven beïnvloeden. Vervolgens gaan jullie aan de slag met het aanpakken van deze schema’s.
Een klein voorbeeld van een disfunctioneel schema:
Je bent opgegroeid met ouders die veel weg waren voor werk. Je hebt veel zelf moeten doen, al vanaf een jonge leeftijd. Dit heeft ervoor gezorgd dat je in je kindertijd niet de emotionele steun, aandacht en validatie hebt gekregen die je nodig had.
Deze eerdere ervaringen kunnen leiden tot overtuigingen of gedachten dat je altijd jezelf moet redden, want niemand anders zal ervoor zijn. Er ontstaat een verwachting dat niemand jou gaat helpen, ook niet als je het moeilijk hebt.
Welke disfunctionele schema’s zijn er?
Hierboven hebben we een voorbeeld van een emotioneel verwaarlozingsschema gegeven, maar er zijn nog veel meer andere mogelijke schema’s die je in de weg kunnen zitten. Bovendien kunnen er ook meerdere schema’s tegelijkertijd werken. Wanneer we kijken naar de verschillende soorten schema’s maken we onderscheid tussen 5 gebieden.
- Afwezigheid en afwijzing
Dit gebied heeft te maken met het vermogen om relaties aan te gaan en omvat onder andere verlatingsangst, emotionele verwaarlozing, sociaal isolement en schaamte.
- Gebrek aan autonomie en prestatie
Je bent overtuigd van je eigen onvermogen, denkt dat dingen altijd zullen mislukken of hebt het gevoel dat de wereld te uitdagend is.
- Gebrek aan zelfbeheersing en eigen grenzen stellen
Deze schema’s omvatten het gebrek aan vermogen om zelf grenzen te stellen. Je kunt bijvoorbeeld impulsen niet bedwingen.
- Overdreven vrijgevigheid
Wanneer je overdreven vrijgevig bent, kan je te maken krijgen met schema’s die ervoor zorgen dat je de behoeften van anderen boven je eigen behoeften stelt.
- Hyperfocus en overmatige remming van emoties
Schema’s in dit gebied hebben te maken met het vermijden van falen. Je denkt bijvoorbeeld dat je je emoties moet beheersen om niet afgewezen te worden.
Maak kennis met onze psychologen:
Wanneer wordt schematherapie ingezet?
Schematherapie wordt ingezet als diepgewortelde patronen je in de weg zitten en je gedachten, emoties en gedrag zodanig beïnvloeden. En dit kan het geval zijn bij diverse psychische problemen, waaronder persoonlijkheidsstoornissen, angst en depressie. Met name voor mensen met langdurige en hardnekkige patronen die ontstaan zijn in de kindertijd, is schematherapie bijzonder geschikt.
Schematherapie kan worden ingezet bij:
- Persoonlijkheidsstoornissen
- Eetstoornissen
- Angststoornissen
- Depressie
- Verslavingen
- Relatieproblemen
- Trauma
Online schematherapie zonder wachtlijst
Wil je snel de juiste hulp ontvangen, zonder lang op een wachtlijst te hoeven staan? De Online Psycholoog biedt online schematherapie zonder wachttijd. Nu denk je misschien: hoe werkt online therapie? Dit werkt vrijwel helemaal hetzelfde als reguliere schematherapie bij een psycholoog op de bank. Alleen nu werk je aan je disfunctionele schema’s via een beveiligde internetverbinding. Je hoeft je huis niet uit om aan je mentale gezondheid te werken!
Het is al mogelijk om binnen 1 à 2 weken te starten met je behandeling. Sta je op de wachtlijst bij een andere psycholoog? Dan kun je in de tussentijd bij ons terecht. Zo ontvang je altijd de juiste hulp.
Benieuwd of schematherapie jou verder kan helpen? Onze online psychologen zijn gespecialiseerd in schematherapie bij diverse psychische klachten en geven je graag persoonlijk advies.
Vraag nu een gratis kennismakingsgesprek aan met een van onze erkende psychologen. Dit gesprek kan vaak dezelfde week nog plaatsvinden! Stel al je vragen en wij denken met je mee over de meest passende behandeloptie.
Vraag een gratis kennismaking aan:
Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina over kosten en vergoedingen. Start met een gratis kennismaking!
Veel gestelde vragen over schematherapie
Deze vorm van therapie wordt vaak gebruikt voor de behandeling van verschillende soorten psychische klachten, zoals angst, depressie, eetstoornissen en trauma.