Psychotherapie

Wanneer je te maken hebt met burn-out klachten, sombere gevoelens of andere mentale problemen, kunnen er verschillende vormen van therapie worden ingezet. Psychotherapie richt zich op het bevorderen van het mentale welzijn door middel van gesprekstherapie.

Bij deze therapie heb je gesprekken met een therapeut, die jou helpt om emoties, gedachten en gedrag beter te begrijpen, te veranderen en er mee om te gaan.

Psychotherapie kan worden ingezet bij verschillende psychische problemen, zoals angststoornissen, depressie, trauma, relatieproblemen en meer. Bij De Online Psycholoog bieden we verschillende vormen van psychotherapie, waaronder cognitieve gedragstherapie (CGT) en systeemtherapie.

Wat is psychotherapie?

Psychotherapie is een vorm van therapie waarbij gesprekken met een therapeut centraal staan. Er wordt een veilige omgeving geboden waarin je kunt praten over problemen of uitdagingen. Jij en de therapeut werken samen om inzicht te krijgen in gedachten, emoties en gedragingen en gaan hier vervolgens verder mee aan de slag.

Het doel van psychotherapie is het verbeteren van de mentale gezondheid en het verminderen van psychische klachten. Dit kan onder andere worden bereikt door het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, het verwerken van trauma of het bevorderen van persoonlijke groei.

De verschillende vormen van psychotherapie

Onder psychotherapie vallen een aantal verschillende soorten therapieën. Je moet psychotherapie dan ook zien als een parapluterm voor andere therapievormen. Welke vorm het meest geschikt is voor jou, hangt af van jouw specifieke behoeften, jouw situatie en de aard van de problemen. Bij De Online Psycholoog bieden we diverse vormen van psychotherapie aan.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Cognitieve gedragstherapie is een van de meest gebruikte therapievormen in Nederland. CGT is gebaseerd op het identificeren en veranderen van negatieve gedachten en gedragspatronen die kunnen leiden tot mentale problemen. Deze vorm van psychotherapie wordt vaak ingezet bij de behandeling van angststoornissen, depressie, burn-out, eetstoornissen en verslavingen. 

Systeemtherapie

Systeemtherapie, ook wel bekend als gezins- en relatietherapie, richt zich op de dynamiek van relaties en systemen, zoals families, koppels of groepen. Het uitgangspunt van deze therapie is dat individuele problemen vaak worden veroorzaakt door sociale relaties en interacties. Systeemtherapie wordt vaak gebruikt bij relatieproblemen, gezinsconflicten en gedragsproblemen bij kinderen en adolescenten. 

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Acceptance and Commitment Therapy richt zich op het vergroten van de mentale flexibiliteit. Het is speciaal ontwikkeld om mensen te helpen beter om te gaan met uitdagingen en tegenslagen. ACT is effectief bij de behandeling van diverse psychische aandoeningen, waaronder angst, depressie en stressgerelateerde problemen. 

Wanneer is psychotherapie voor mij geschikt?

Psychotherapie kan een effectieve behandeling zijn voor diverse soorten psychische problemen. Bij angst-, persoonlijkheids- en stemmingsstoornissen is het de meest gebruikte vorm van therapie.

Online therapie bij De Online Psycholoog: je kunt direct terecht!

Bij De Online Psycholoog vinden diverse vormen van psychotherapie online plaats. Je voert gesprekken via beveiligd beeldbellen. Aangezien wij geen wachtlijst bieden, kun je direct terecht voor professionele hulp, waar je ook bent. Of je nu worstelt met depressie, angst of een andere psychische aandoening; onze gekwalificeerde psychologen bieden effectieve psychotherapie via een veilige en vertrouwelijke online omgeving.

Online therapie zorgt voor extra gemak en flexibiliteit. Je hebt namelijk geen reistijd en je kunt de therapie ontvangen vanuit je eigen huis. Bovendien vinden wij de match tussen jou en de psycholoog erg belangrijk. Daarom steken wij veel tijd in het kiezen van de therapeut die het beste bij jou en je behoeften past.

Wil je graag praten over je zorgen, gevoelens of problemen in een veilige omgeving? Bij De Online Psycholoog word je snel geholpen. Vraag hieronder een gratis kennismakingsgesprek aan. Tijdens dit gesprek krijg je de gelegenheid om kennis te maken met onze ervaren therapeuten en ontdek je of psychotherapie de juiste keuze is voor jou.

Vraag een gratis kennismaking aan:

Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina over kosten en vergoedingen. Start met een gratis kennismaking!

  Veel gestelde vragen over psychotherapie:

  Psychotherapie kan worden gebruikt bij diverse problemen of klachten. Zo kan het onder andere helpen bij depressie, angststoornissen, trauma, persoonlijkheidsstoornissen, eetstoornissen, verslaving, stress en problemen met zelfwaardering.
  Psychotherapie kan diverse voordelen bieden. Echter, deze voordelen kunnen per persoon verschillen. Enkele potentiële voordelen zijn het verminderen van psychische problemen, een verhoogd zelfbewustzijn, meer emotionele veerkracht en beter leren omgaan met stressvolle situaties.

  Online therapie wordt door de meeste Nederlandse zorgverzekeraars niet vergoed. Als je expat bent, of langdurig in het buitenland verblijft, is het wel mogelijk dat je een vergoeding van je reis- of expatverzekering krijgt. Lees hier meer over de tarieven en vergoedingen.

  De duur van psychotherapie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type therapie, de ernst van de problemen en de individuele behoeften. Soms kunnen 6 tot 10 sessies genoeg zijn om het gewenste resultaat te bereiken. Maar het kan ook voorkomen dat er meer sessies nodig zijn. Bespreek met jouw behandelaar hoeveel sessies er ongeveer nodig zijn.

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?