Systeemtherapie

Systeemtherapie, ook wel relatie- of gezinstherapie genoemd, is een vorm van psychotherapie die zich richt op interacties of relaties binnen een systeem. Met een systeem bedoelen we een gezin, een koppel of een ander sociaal netwerk.

Deze therapie richt zich dus niet zodanig op het individu, maar op wat er zich afspeelt tussen meerdere individuen. Een belangrijk kenmerk van systeemtherapie is dat belangrijke personen, zoals de partner, ouders, broer of zus, worden betrokken bij de therapie.

Wat is systeemtherapie?

Binnen systeemtherapie staat de omgang met naaste personen uit je omgeving centraal. Je partner, gezin, vrienden en collega’s vormen systemen. Systeemtherapie wordt ook wel gezins- of relatietherapie genoemd omdat je partner, familie of gezin vaak het belangrijkste systeem is en veel invloed heeft op jou als persoon. Wat jij denkt, voelt en doet kan sterk beïnvloed worden door systemen. 

De focus van systeemtherapie ligt op het identificeren en begrijpen van patronen van communicatie, gedrag en emoties binnen een systeem. Samen met een therapeut ga je aan de slag met het doorbreken van patronen in de omgang en het beter begrijpen van elkaar.

Hoe werkt systeemtherapie?

Systeemtherapie is gebaseerd op de overtuiging dat problemen of klachten van een individu niet los kunnen worden gezien van zijn/haar omgeving. Veranderingen in relaties en communicatiepatronen kunnen dan ook leiden tot positieve veranderingen.

Tijdens systeemtherapie wordt er onder andere gekeken naar hoe je omgeving en relaties invloed hebben op jouw mentale problemen. Het kan namelijk zo zijn dat relatieproblemen een oorzaak zijn van jouw mentale klachten. Als dit het geval is, is het belangrijk om uit te zoeken hoe dit komt en hoe je dit kunt veranderen.

Het is mogelijk om de therapie individueel te volgen, maar je naaste omgeving wordt er altijd bij betrokken. In overleg met jou kunnen belangrijke personen ook uitgenodigd worden bij gesprekken. Daarnaast kan systeemtherapie ook worden uitgevoerd in groepen, koppels of gezinnen.

Wanneer is het een goede keuze?

Systeemtherapie kan worden ingezet in verschillende situaties en bij diverse psychische problemen. Tijdens de therapie wordt altijd aandacht gegeven aan het specifieke psychische probleem. Een depressie vergt namelijk een andere aanpak dan ADHD of rouw. 

Bovendien kan systeemtherapie ook worden ingezet als aanvullende therapievorm, bijvoorbeeld in combinatie met cognitieve gedragstherapie (CGT).

Systeemtherapie kan effectief zijn bij de volgende psychische klachten of problemen:

Ook bij persoonlijkheidsstoornissen kan deze vorm van therapie worden ingezet. Het kan gezinnen of partners bijvoorbeeld helpen om met deze stoornis om te gaan. 

Online behandeling bij De Online Psycholoog: hoe werkt het?

Bij De Online Psycholoog kun je terecht voor psychotherapie bij diverse psychische problemen: van relationele problemen tot angststoornissen. We bieden altijd een behandeling op maat want iedere situatie is anders en vergt een unieke aanpak.

Systeemtherapie wordt volledig online gegeven door een van onze gespecialiseerde psychologen. De therapie werkt volledig hetzelfde als reguliere face-to-face therapie, maar nu voer je gesprekken vanuit je eigen vertrouwde omgeving. Handig voor als je een drukke agenda hebt. En misschien vind je het thuis veel fijner om over persoonlijke onderwerpen te praten.

Wil je meer weten over systeemtherapie? Of ben je benieuwd of het iets voor jou en je gezin of relatie kan zijn? Bij De Online Psycholoog kan de behandeling vaak al binnen 1 à 2 weken starten; er is namelijk geen wachtlijst!

Vraag hieronder een gratis kennismakingsgesprek aan met een van onze erkende psychologen. We luisteren naar je verhaal en denken graag met je mee over de best passende behandelopties.

Vraag een gratis kennismaking aan:

Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina over kosten en vergoedingen. Start met een gratis kennismaking!

  Veel gestelde vragen over systeemtherapie:

  Systeemtherapie kan diverse doelen hebben, waaronder het verbeteren van relaties en communicatie, het versterken van onderlinge banden en elkaar beter leren te begrijpen. Andere doelen kunnen het verminderen van conflicten, bewustwording, en het ontwikkelen van een optimale samenwerking zijn.

  Systeemtherapie kan worden ingezet bij diverse uitdagingen en problemen, zoals relatieproblemen, gezinsconflicten, communicatieproblemen, opvoedingsproblemen, scheiding en andere problemen die verband houden met interacties met andere mensen. Het kan ook worden toegepast bij sociale groepen, zoals een vriendengroep.

  Ja, online systeemtherapie kan net zo effectief zijn als reguliere therapie bij de psycholoog op de bank. Er is steeds meer onderzoek dat aantoont dat online therapie, zoals systeemtherapie, effectief kan zijn bij de behandeling van diverse psychische aandoeningen.
  Ja, de therapie kan individueel plaatsvinden. Wel is het mogelijk om naaste personen uit te nodigen tijdens gesprekken.
  Hallo, hoe kunnen we je helpen?