Wat is schematherapie en waar kan het bij helpen

Je moet je tranen bedwingen wanneer een collega je voorziet van feedback. Of je vermijdt relaties omdat je bang bent dat mensen je opnieuw gaan verlaten. Deze reacties kunnen voortkomen uit diepgewortelde patronen die zijn gevormd in je kindertijd. Deze patronen zijn vaak onbewust en automatisch, wat het moeilijk maakt om ze zelf aan te pakken. Schematherapie kan helpen bij het identificeren, begrijpen en aanpakken van deze patronen.

In dit artikel leggen we uit wat schematherapie precies is, waar het bij kan helpen en of het geschikt is voor iedereen.

Wat is schematherapie?

Bij schematherapie spelen gedragspatronen die zijn ontstaan door vroegere ervaringen en invloeden een belangrijke rol. Bijvoorbeeld als je als kind vaak kritiek kreeg, kan dit leiden tot gevoeligheid voor feedback in je latere leven. Je kunt je bijvoorbeeld heel angstig of defensief voelen wanneer iemand je feedback geeft, ook als het goed bedoeld is.

Tijdens schematherapie, de naam zegt het al, ga je aan de slag met schema’s. Dit zijn opvattingen, emoties en houdingen die bepalen hoe je naar jezelf en naar anderen kijkt. Deze schema’s zijn vaak al gevormd in je kindertijd, maar hebben een grote invloed op je huidige leven.

Schematherapie richt zich op het herkennen van disfunctionele schema’s, oftewel negatieve opvattingen. Je gaat samen met een therapeut aan de slag met het vinden van de oorzaak van deze schema’s.

Wat is schematherapie

Waar kan schematherapie bij helpen?

Schematherapie kan helpen bij het behandelen van diverse psychische problemen. Het wordt voornamelijk gebruikt voor mensen met psychische klachten die voortkomen uit de persoonlijkheid. Schematherapie is een geschikte behandelmethode wanneer bepaalde patronen je in de weg zitten, soms zelfs onbewust.

Schematherapie kan helpen bij de volgende psychische klachten:

Is het geschikt voor iedereen?

Schematherapie is geschikt voor mensen die worstelen met hardnekkige patronen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je keer op keer heftig reageert op een niet ernstige gebeurtenis. Of als je emotionele problemen ervaart door traumatische gebeurtenissen in de kindertijd.

Bij De Online Psycholoog ontvang je altijd een behandeling op maat. Voorhand wordt er samen met jou bepaald of schematherapie de juiste behandeling voor jou is.

Is het geschikt voor iedereen

Online schematherapie: net zo effectief als regulier therapie

Tijdens schematherapie wordt er gebruik gemaakt van verschillende therapievormen, waaronder cognitieve gedragstherapie. Wil je werken aan jouw diepgewortelde patronen, maar heb je een drukke agenda of werk je tijdelijk in het buitenland? Bij ons werk je gewoon online aan je psychische gezondheid.

Onze universitair opgeleide psychologen bieden online schematherapie. Uit onderzoek is gebleken dat online therapie net zo effectief kan zijn als reguliere therapie. En een groot voordeel is dat je vrijwel direct kunt beginnen met je behandeling. Vraag een gratis kennismaking aan en ontdek hoe wij je verder kunnen helpen.

  Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

   

  Veel gestelde vragen over schematherapie:

  Kan schematherapie heftig zijn?

  Schematherapie kan als heftig worden ervaren aangezien er wordt gewerkt aan het doorbreken van hardnekkige patronen die vaak al zijn gevormd in de kindertijd. Je kunt intense emoties ervaren, zoals verdriet of woede. Echter, na de tijd voel je je vaak opgelucht.

  Is schematherapie geschikt voor kinderen?

  Schematherapie is ontworpen voor volwassenen. Het kan worden ingezet bij jongeren vanaf 18 jaar. Voor kinderen zijn andere vormen van therapie geschikter, zoals gedragstherapie of speltherapie.

  Hoe ziet een behandeling eruit?

  Hoe de behandeling eruit ziet, is voor iedereen anders. De Online Psycholoog biedt een behandeling op maat. Deze is volledig ingericht op jouw situatie en klachten. Hier vertellen we je graag meer over tijdens een gratis kennismaking.

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?