Hulp bij angst

Angst is een natuurlijke reactie op gevaarlijke situaties. Het is maar goed dat we in bedreigende situaties angst ervaren, want dat bereidt ons lichaam voor op actie. Daarmee beschermen we onszelf. Maar wat als je angst ervaart in situaties die helemaal niet bedreigend zijn? Ongeveer twintig procent van alle Nederlanders krijgt op een bepaald moment in zijn of haar leven last van een angststoornis. Je hebt dan zodanig vaak last van angstgevoelens of paniek dat het je dagelijks leven beperkt.

  • Wanneer het jou uitkomt
  • Alleen internet nodig
  • Professionele GZ-Psychologen
  • Geen wachtlijst
  • Skype, mail, chat of Whatsapp
  • Psycholoog in je eigen taal
  • Vertrouwd online gesprek
  • Waar ook ter wereld

Soorten angststoornissen

Er zijn ontzettend veel soorten angststoornissen, die uiteen kunnen lopen van vage piekerklachten tot heftige paniekaanvallen. De volgende angststoornissen komen het meest voor:

    • Gegeneraliseerde angststoornis: je piekert veel over onderwerpen waar je dagelijks mee te maken krijgt, zoals geld, je werk, je gezondheid of de gezondheid van je familie. De hoeveelheid zorgen die je je hierover maakt, staat echter niet in verhouding tot hoe de situatie in werkelijkheid is.
    • Paniekstoornis: je hebt regelmatig, en soms zonder specifieke oorzaak, een paniekaanval. Je hebt last van hartkloppingen, begint te zweten, wordt misselijk en voelt je benauwd. Een paniekstoornis komt vaak voor in combinatie met agorafobie.
    • Agorafobie: je voelt je angstig in bepaalde openbare ruimten, zoals op drukke plekken of in omgevingen waar je niet gemakkelijk weg kunt.
    • Sociale fobie: je bent angstig in sociale situaties, zoals op verjaardagen, bij etentjes of in vergaderingen. Je maakt je bovenmatig veel zorgen over wat anderen van je denken of bent bang jezelf voor gek te zetten.
    • Specifieke fobie: je bent bang voor specifieke zaken, objecten of dieren. Als je ermee in aanraking komt (of er alleen al aan denkt), kan dit een paniekaanval veroorzaken.
    • PTSS: je hebt last van angstaanvallen als onderdeel van een posttraumatische stressstoornis. Deze angststoornis is veroorzaakt door een trauma uit het verleden.

Oorzaken angststoornis

Sommige angststoornissen ontwikkelen zich naar aanleiding van een specifieke gebeurtenis. Maar veel angststoornissen hebben een niet zo eenvoudig aan te wijzen oorzaak. Ze komen in de ene familie vaker voor dan in de andere. Dit heeft vermoedelijk met erfelijkheid te maken, maar ook met opvoeding en persoonlijkheid. Je kunt bijvoorbeeld sneller een angststoornis ontwikkelen als je niet goed voor jezelf kunt opkomen of je emoties lastig uit. Vrouwen hebben bovendien vaker last van angststoornissen dan mannen.

Kies je online psycholoog

Hulp bij angst

Heb jij vaak last van angst, angstaanvallen of een onbestemd paniekerig gevoel? Een online psycholoog kan bij angstklachten effectieve hulp bieden. Bij angst en paniek wordt vaak cognitieve gedragstherapie toegepast. Hierbij bespreek je het probleem uitgebreid, waarna je psycholoog bepaalde oefeningen voorschrijft. Dit kunnen bijvoorbeeld ademhalings- en ontspanningsoefeningen zijn. Of oefeningen waarbij je jezelf stapje voor stapje blootstelt aan datgene waar je bang voor bent.

Onze psychologen zijn breed opgeleid en gebruiken vaak een combinatie van behandeltechnieken. Het behandelplan wordt dan ook volledig afgestemd op jouw klachten, persoonlijkheid en voorkeuren.

Eerst even kennismaken?

Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina met tarieven & vergoedingen.

    Hoi, Hoe kunnen we je helpen?