Hulp bij angst

Angst is een natuurlijke reactie op gevaarlijke situaties. Het is maar goed dat we in bedreigende situaties angst ervaren, want dat bereidt ons lichaam voor op actie. Daarmee beschermen we onszelf. Maar wat als je angst ervaart in situaties die helemaal niet bedreigend zijn?

Ongeveer twintig procent van alle Nederlanders krijgt op een bepaald moment in zijn of haar leven last van een angststoornis. Je hebt dan zodanig vaak last van angstgevoelens of paniek dat het je dagelijks leven beperkt.

Soorten angststoornissen

Er zijn ontzettend veel soorten angststoornissen, die uiteen kunnen lopen van vage piekerklachten tot heftige paniekaanvallen. De volgende angststoornissen komen het meest voor:

 • Gegeneraliseerde angststoornis: je piekert veel over onderwerpen waar je dagelijks mee te maken krijgt, zoals geld, je werk, je gezondheid of de gezondheid van je familie. De hoeveelheid zorgen die je je hierover maakt, staat echter niet in verhouding tot hoe de situatie in werkelijkheid is. 

 • Paniekstoornis: je hebt regelmatig, en soms zonder specifieke oorzaak, een paniekaanval. Je hebt last van hartkloppingen, begint te zweten, wordt misselijk en voelt je benauwd. Een paniekstoornis komt vaak voor in combinatie met agorafobie.

 • Agorafobie: je voelt je angstig in bepaalde openbare ruimten, zoals op drukke plekken of in omgevingen waar je niet gemakkelijk weg kunt.

 • Sociale fobie: je bent angstig in sociale situaties, zoals op verjaardagen, bij etentjes of in vergaderingen. Je maakt je bovenmatig veel zorgen over wat anderen van je denken of bent bang jezelf voor gek te zetten.

 • Specifieke fobie: je bent bang voor specifieke zaken, objecten of dieren. Als je ermee in aanraking komt (of er alleen al aan denkt), kan dit een paniekaanval veroorzaken.

 • PTSS: je hebt last van angstaanvallen als onderdeel van een posttraumatische stressstoornis. Deze angststoornis is veroorzaakt door een trauma uit het verleden.

Oorzaken angststoornis

Sommige angststoornissen ontwikkelen zich naar aanleiding van een specifieke gebeurtenis. Maar veel angststoornissen hebben een niet zo eenvoudig aan te wijzen oorzaak. Ze komen in de ene familie vaker voor dan in de andere.

Dit heeft vermoedelijk met erfelijkheid te maken, maar ook met opvoeding en persoonlijkheid. Je kunt bijvoorbeeld sneller een angststoornis ontwikkelen als je niet goed voor jezelf kunt opkomen of je emoties lastig uit. Vrouwen hebben bovendien vaker last van angststoornissen dan mannen.

Hulp bij angst

Heb jij vaak last van angst, paniekaanvallen of een onbestemd paniekerig gevoel? Een online psycholoog kan bij angstklachten effectieve hulp bieden. Bij angst en paniek wordt vaak cognitieve gedragstherapie toegepast.

Hierbij bespreek je het probleem uitgebreid, waarna je psycholoog bepaalde oefeningen voorschrijft. Dit kunnen bijvoorbeeld ademhalings- en ontspanningsoefeningen zijn. Of oefeningen waarbij je jezelf stapje voor stapje blootstelt aan datgene waar je bang voor bent.

Onze psychologen zijn breed opgeleid en gebruiken vaak een combinatie van behandeltechnieken. Het behandelplan wordt dan ook volledig afgestemd op jouw klachten, persoonlijkheid en voorkeuren.

Online therapie tegen angst

Bij De Online Psycholoog bieden we effectieve online therapie tegen angst. De behandeling vindt volledig online plaats via een beveiligde internetverbinding.

Dit is handig voor als je liever vanuit je vertrouwde omgeving therapie wilt volgen. In je eigen omgeving voel je je meer op je gemak en praat je eenvoudiger over moeilijke onderwerpen. Bovendien kun je overal en wanneer je maar wilt met een psycholoog praten; zelfs als je aan de andere kant van de wereld verblijft.

Onze online psychologen zijn breed opgeleid en gebruiken vaak een combinatie van behandeltechnieken. Het behandelplan wordt dan ook volledig afgestemd op jouw klachten, persoonlijkheid en voorkeuren.

Vraag een gratis kennismaking aan:

Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina over kosten en vergoedingen. Start met een gratis kennismaking!

  Veel gestelde vragen over angst:

  Het kan lastig zijn om een angststoornis te herkennen. Er zijn een aantal symptomen van een angststoornis, zoals hevige angst wanneer er geen gevaar is, paniekaanvallen, spanning, hartkloppingen en zweten. Wanneer deze symptomen lang aanhouden en je dagelijks functioneren beïnvloeden, kan er sprake zijn van een stoornis.

  Een psycholoog kan verschillende therapieën inzetten voor de behandeling van een angststoornis, zoals Cognitieve Gedragstherapie (CGT), EMDR-therapie en exposure therapy. Er wordt altijd een behandelplan op maat gemaakt.

  Online hulp bij angst wordt in de meeste gevallen helaas niet vergoed door zorgverzekeraars. Wel kan het zo zijn dat online hulp vergoed wordt vanuit je internationale zorgverzekering wanneer je in het buitenland verblijft.
  Hallo, hoe kunnen we je helpen?