Online relatietherapie

Soms kun je het idee hebben dat de relatie met je partner altijd maar goed, liefdevol, interessant en spannend moet zijn. En als dat niet (meer) zo is, durven jij en je partner dat misschien niet zo goed toe te geven.

Maar liefde is een werkwoord, en dat geldt voor elke relatie! Het is heel normaal als jullie even niet meer zo goed weten hoe jullie aan de liefde kunnen werken. Online relatietherapie biedt in dat geval uitkomst.

Wanneer ga je in relatietherapie?

Bij veel koppels sluipt het er langzaam in: jullie hebben het allebei druk, leven steeds meer langs elkaar heen, en komen uiteindelijk tot de conclusie dat jullie er totaal verschillende leefwijzen op nahouden. Misschien hebben jullie wel geprobeerd over de problemen te praten, maar er is vrij weinig veranderd. 

Of misschien verloopt de communicatie wel problematisch, waardoor elk ‘goed gesprek’ op een conflict uitloopt. Uit elkaar gaan lijkt dan soms de enige optie. Maar als beide partijen bereid zijn verandering in de situatie te brengen, kan relatietherapie jullie weer dichter bij elkaar brengen.

Veranderingen binnen je relatie

Relatietherapie is vaak ook effectief bij het omgaan met grote veranderingen binnen de relatie. Bijvoorbeeld als jullie gaan samenwonen, samen een huis gaan kopen, of een kind krijgen.

Soms is het prettig hulp te zoeken als sprake is van verdrietige (externe) omstandigheden, zoals het overlijden van een dierbare of het ontstaan van ziekte of depressie. 

Het kan goed zijn dat je partner en jij verschillend op deze veranderingen reageren. Door middel van relatietherapie blijven jullie hierover met elkaar in gesprek.

Preventief in relatietherapie

Tot slot kan je ook preventief in relatietherapie gaan. Ook als jullie helemaal gelukkig met elkaar zijn en er geen vuiltje aan de lucht lijkt, is relatietherapie nuttig. Jullie leren veel over jezelf en elkaar, gaan gedragspatronen herkennen en kunnen potentiële problemen tijdig oplossen.

Zeker als je bijvoorbeeld van jezelf weet dat problemen uit het verleden bepaald gedrag kunnen veroorzaken, is preventieve relatietherapie aan te raden.

Hoe werkt relatietherapie?

Hoe lang jullie ook samen zijn, jullie blijven twee unieke mensen. Jullie denken daarom waarschijnlijk niet overal hetzelfde over en dat is ook niet erg. Zolang jullie maar blijven communiceren.

Dat is waar relatietherapie dan ook voornamelijk om draait: communiceren. Tijdens de gesprekken hebben jullie allebei de mogelijkheid jullie verhaal te doen, terwijl de ander luistert. 

De relatietherapeut kan jullie situatie als buitenstaander objectief samenvatten en tot bepaalde knelpunten terugbrengen. Dit kan erg verhelderend en confronterend zijn. Vaak gaat het namelijk om veel belangrijkere, meer diepliggende problemen dan zijn of haar sokken die niet in de wasmand liggen.

Effectieve behandelmethoden

Tijdens de therapiesessie(s) maakt de psycholoog gebruik van verschillende behandelmethoden. Bepaalde gesprekstechnieken kunnen bijvoorbeeld effectief zijn. Of cognitieve gedragstherapie, systeemtherapie, positieve psychologie of zelfs mindfulness. 

Het behandelplan is uiteraard altijd op jullie persoonlijke situatie afgestemd en de methoden sluiten aan bij jullie voorkeuren. Als de diepliggende oorzaken van de relatieproblemen aan het licht gebracht zijn, geeft de psycholoog jullie concrete adviezen om mee aan de slag te gaan. 

Individueel of samen in therapie 

Als jullie individueel specifieke klachten hebben, of als het nog te moeilijk is samen in gesprek te gaan, is individuele therapie ook een mogelijkheid. Jullie kunnen bijvoorbeeld eerst individueel (bij dezelfde psycholoog) terecht en pas in een later stadium met z’n drieën in gesprek gaan.

Ook is het mogelijk naast de gezamenlijke behandeling individueel (eventueel bij een andere psycholoog) in therapie te gaan.

Online relatietherapie biedt de oplossing

Als jullie aan jullie privacy gehecht zijn, liever niet samen in de wachtkamer bij een psycholoog zitten, of simpelweg een druk leven leiden, is online relatietherapie erg geschikt. De gesprekken vinden plaats via beveiligd beeldbellen en kunnen ingepland worden op het moment van jullie keuze (24/7).

Hierdoor kun je de gesprekken voeren vanuit je eigen vertrouwde omgeving. Dit zorgt er veelal voor dat je makkelijker kan ontspannen en over persoonlijke onderwerpen kunt praten.

Online relatietherapie is ook een goede oplossing als jullie in het buitenland wonen, maar graag therapie in het Nederlands krijgen. Veel van de psychologen die bij ons aangesloten zijn, wonen zelf ook in het buitenland en zijn dus ook bekend met het effect dat emigreren op relaties kan hebben.

Door middel van een kosteloos kennismakingsgesprek, koppelen wij jullie aan een psycholoog die het beste bij jullie wensen en situatie aansluit.

Vraag een gratis kennismaking aan:

Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina over kosten en vergoedingen. Start met een gratis kennismaking!

    Veel gestelde vragen over relatietherapie:

    Online relatietherapie is een laagdrempelige en relatief anonieme manier voor koppels om met een relatietherapeut in gesprek te gaan. In relatietherapie leren jullie beter te communiceren en elkaar echt te begrijpen. De relatietherapeut helpt jullie knelpunten te identificeren en op te lossen.
    We zijn geneigd te denken dat onze relatie altijd maar liefdevol, interessant en spannend moet zijn, maar liefde is een werkwoord. Langs elkaar heen leven, terugkerende ruzies of communicatieproblemen zijn allemaal redenen om een relatietherapeut om hulp te vragen. Relatietherapie brengt jullie weer dichter bij elkaar!

    Relatietherapie wordt niet vergoed. Je bent dus vrij om te kiezen waar je in relatietherapie gaat. De Online Psycholoog hanteert een tarief van €125 per 60 minuten. Ons team bestaat uit meerdere gediplomeerde relatietherapeuten, waardoor we jullie kunnen koppelen aan een therapeut die echt bij jullie past.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?