Hulp bij depressie

Iedereen voelt zich wel eens somber of neerslachtig. Maar wat als dit gevoel maar blijft aanhouden? Wat als je niet meer zo goed weet hoe je jezelf moet opvrolijken? En deze stemming je functioneren in de weg staat? Misschien heb je in dat geval last van een depressieve stoornis.

Jaarlijks krijgt vijf procent van alle volwassenen een depressie. En een op de vijf volwassenen is op een bepaald moment in zijn of haar leven depressief. Je bent dus absoluut niet de enige.

Wat is een depressie?

Een depressie is een stemmingsstoornis die je stemming en emoties beïnvloedt. Dit resulteert in somberheid, neerslachtigheid en een verlies van interesse in de wereld om je heen. In ernstige gevallen leidt het ook tot suïcidale gedachten of zelfmoord. 

Symptomen

Een depressie is vaak lastig te herkennen, zeker bij jezelf. Het is niet altijd duidelijk of je gewoon even in een dipje zit, of dat er iets serieus aan de hand is. Ook kan je je gemoedstoestand misschien aan een recente, heftige gebeurtenis wijten. Bijvoorbeeld als je net je baan verloren bent, je relatie kortgeleden verbroken is, of een dierbare is overleden. 

Wanneer schakel je dan de hulp van een psycholoog in? Over het algemeen spreken we van een depressie wanneer voor een periode van langer dan twee weken sprake is van tenminste vijf van de volgende symptomen:

Psychisch

  • Neerslachtigheid: je voelt je somber of verdrietig.

  • Onverschilligheid: je hebt geen interesse voor of plezier in wat voor activiteit dan ook.

  • Onrust: je hebt een extreem onrustig gevoel en hebt moeite stil te zitten.

  • Prikkelbaarheid: je bent snel geïrriteerd of op je tenen getrapt.

  • Schuldgevoel of faalangst: je voelt je waardeloos, denkt dat je nergens goed in bent of niks goeds verdient.

  • Concentratieproblemen: je kan je niet goed focussen, denkt traag en hebt moeite beslissingen te nemen.

  • Piekeren: je maakt je veel zorgen en piekert veel.

  • Suïcidale gedachten: je denkt aan de dood of aan zelfdoding.

Lichamelijk

  • Eetproblemen: je eet heel veel of hebt juist heel weinig eetlust, waardoor je veel aankomt of juist afvalt.

  • Slaapproblemen: je hebt last van slapeloosheid of slaapt juist heel veel.

  • Vermoeidheid: je hebt weinig energie en voelt je lusteloos.

  • Verminderd libido: je hebt minder of geen zin in seks.

Duur

Ongeveer de helft van alle volwassenen met een depressie herstelt binnen zes maanden. In ernstige gevallen houdt een depressie twee jaar of langer aan. Het risico op terugval is bovendien groot. Als je al eens depressief geweest bent, kan het daarom verstandig zijn preventief in therapie te gaan bij een psycholoog.

Oorzaken van depressie

Een depressie kan door uiteenlopende zaken veroorzaakt worden. Maar meestal is sprake van een combinatie van psychologische, lichamelijk en sociale factoren, zoals:

  • psychologische factoren: jeugdtrauma, een gebrek aan zelfvertrouwen, of negatieve denkgewoonten.
  • lichamelijke factoren: genetische aanleg, een tekort aan een specifieke soort neurotransmitters, of bepaalde (chronische) ziekten.
  • sociale factoren: ingrijpende gebeurtenissen of langdurige, stressvolle situaties.

Iedereen kan een depressie krijgen

Omdat depressiviteit zoveel verschillende oorzaken heeft, kan iedereen het krijgen. Wel blijkt uit de statistieken dat vrouwen tussen de 25 en 34 jaar de grootste kans op een depressie hebben. In deze categorie vallen namelijk ook veel vrouwen die na de geboorte van een kind in een postnatale depressie belanden. 

Naast pas bevallen moeders, vormen ook jongeren, mantelzorgers en chronisch zieke mensen risicogroepen. En mensen met een stressvol beroep kunnen bovendien naast een burn-out een depressie ontwikkelen.

Online psycholoog biedt hulp bij depressie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) werkt effectief tegen depressiviteit. Bij deze vorm van therapie ligt de nadruk op je gedachten en je gedrag. Een psycholoog helpt je hier meer controle over te krijgen, zodat je zelf je stemming beter kunt reguleren en beïnvloeden.

Hierdoor nemen klachten van somberheid af en kun je langzaam maar zeker weer activiteiten ondernemen. Hiermee kom je in een positieve spiraal terecht, waardoor je de depressie uiteindelijk de baas wordt.

Een online psycholoog biedt uitkomst als je weinig tijd, energie of geen mogelijkheid hebt een reguliere ‘offline’ psycholoog te bezoeken. Ook is een online psycholoog perfect voor jou als je je tijdelijk of permanent in het buitenland bevindt en graag therapie in het Nederlands wilt volgen.

Bij ons voer je de gesprekken gewoon vanuit je eigen vertrouwde omgeving via beveiligd beeldbellen. Zo maak je hopelijk snel weer stappen in de goede richting, op een manier waar jij je prettig bij voelt. Start vandaag nog met een gratis kennismaking!

Vraag een gratis kennismaking aan:

Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina over kosten en vergoedingen. Start met een gratis kennismaking!

    Veel gestelde vragen over hulp bij depressie:

    Depressie is een stemmingsstoornis die je herkent aan aanhoudende somberheid of neerslachtigheid. Ook gaat depressie gepaard met lichamelijke vermoeidheid en problemen met eten of slapen. Eén op de vijf volwassenen is tijdens zijn of haar leven een keer depressief.

    Depressie heeft vaak psychische oorzaken, zoals negatieve denkpatronen, jeugdtrauma of weinig zelfvertrouwen. Ook ontwikkelen mensen met chronische stress of een burn-out vaak een depressieve stoornis. Andere risicogroepen zijn chronisch zieken, mantelzorgers, pas bevallen moeders en expats.

    Hoe eerder je hulp inschakelt tegen depressie, hoe beter. De Online Psycholoog hanteert daarom geen wachtlijst. Je kunt bij ons direct terecht bij een van onze online (gz-)psychologen gespecialiseerd in online therapie tegen depressie.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?