Hulp bij zelfvertrouwen

Gebrek aan zelfvertrouwen of een laag zelfbeeld is een veelvoorkomend probleem, zowel onder jongeren als volwassenen. Je bent onzeker over jezelf, twijfelt over je eigen kunnen en hebt een verminderd gevoel van eigenwaarde.

Problemen met zelfvertrouwen kunnen veel twijfel en onrust met zich meebrengen. Bovendien kan het op lange termijn leiden tot andere psychische klachten, zoals depressie en angststoornissen.

Wil je aan de slag met het vergroten van jouw zelfvertrouwen? Onze online psychologen helpen je hierbij!

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Wanneer je zelfvertrouwen hebt, vertrouw je in je eigen kunnen. Iedereen ervaart wel eens een gebrek aan zelfvertrouwen op een bepaald moment in het leven, maar als dit een lange tijd aanhoudt kan dit grote gevolgen hebben voor je mentale gezondheid.

Zelfvertrouwen staat nauw in contact met je zelfbeeld. De naam zegt het al, maar het zelfbeeld is het beeld dat je van jezelf hebt. Je kunt het zien als een beoordeling van jezelf. Wanneer je een laag zelfbeeld hebt, zie je jezelf op een negatieve manier.

Je denkt bijvoorbeeld dat je niet goed bent in bepaalde dingen en je legt de nadruk op jouw negatieve eigenschappen in plaats van de positieve. Een gebrek aan zelfvertrouwen hoeft niet te betekenen dat je een laag of negatief zelfbeeld hebt, maar dit komt wel vaak voor.

Hoe ontstaat een gebrek aan zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld?

Je zelfvertrouwen ontwikkelt zich al op jonge leeftijd. De oorzaak voor een gebrek aan zelfvertrouwen of een laag zelfbeeld ligt dan ook vaak in het verleden, bij de opvoeding. Wanneer je bijvoorbeeld beschermd bent opgevoed, kan dit leiden tot een verminderde ontwikkeling van het zelfvertrouwen.

Naast de opvoeding spelen ook je persoonlijkheid en eerdere ervaringen een rol. Als je bijvoorbeeld veel te maken hebt gekregen met kritiek of gepest bent, kan het zelfvertrouwen afnemen.

Tekenen van een gebrek aan zelfvertrouwen:

  • Negatief praten over jezelf: bijvoorbeeld “Ik wilde dat ik er anders uit zag”.
  • Je vergelijkt jezelf met anderen.
  • Je vraagt je vaak af wat andere mensen van je denken.
  • Niet kunnen omgaan met kritiek.
  • Neiging om complimenten te negeren.

Een laag zelfbeeld en andere psychische klachten

Een gebrek aan zelfvertrouwen of een verminderd zelfbeeld kan veel invloed hebben op je dagelijks leven. Zo kan het er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je terug gaat trekken of sociale situaties gaat vermijden. Maar ook heeft het invloed op relaties en het aangaan van vriendschappen.

Bovendien vormt een laag zelfvertrouwen en zelfbeeld de basis voor andere psychische klachten. Een gebrek aan zelfvertrouwen gaat vaak gepaard met angsten, depressie, eetstoornissen, stress, burn-out en verslavingsproblemen.

Een laag zelfbeeld kan leiden tot sombere gedachten, maar het kan ook een symptoom van een depressie zijn. Mensen met een negatief of laag zelfbeeld lopen namelijk een hoger risico om een depressie te ontwikkelen.

Professionele hulp bij het opbouwen van zelfvertrouwen

Iedereen heeft wel eens negatieve gedachten over zichzelf, maar wanneer je merkt dat het gebrek aan zelfvertrouwen of een negatief zelfbeeld je ‘normale’ functioneren in de weg gaat zitten, is het verstandig om hulp te zoeken.

Wanneer je kampt met een gebrek aan zelfvertrouwen en/of een laag zelfbeeld denk je misschien dat je hier niets aan kunt doen. Maar je kunt wel degelijk zelfvertrouwen opbouwen en een positief zelfbeeld creëren.

Er zijn diverse behandelmethoden die kunnen helpen bij het creëren van een realistisch zelfbeeld en het verhogen van je eigenwaarde. Bij De Online Psycholoog werken we regelmatig met cognitieve gedragstherapie (CGT) en Acceptance and Commitment Therapy bij problemen met zelfvertrouwen of zelfbeeld.

Echter, het allerbelangrijkste is dat de behandelmethode bij jou past. Daarom maken wij altijd een behandelplan op maat.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is gericht op het identificeren en veranderen van de negatieve gedachten die je over jezelf hebt. Je leert hoe je je gedrag kunt beïnvloeden door je gedachten te veranderen.

Samen met een psycholoog ga je aan de slag met het identificeren van negatieve gedachten en probeert deze stap voor stap te vervangen door realistische gedachten.

Acceptance and Commitment Therapy

Acceptance and Commitment Therapy is gericht op het accepteren van gedachten en emoties. Je leert om te gaan met je negatieve gedachten en gevoelens en tegelijkertijd ga je bezig met het ontwikkelen van positieve en realistische gedachten. Hierdoor zal je langzamerhand meer zelfvertrouwen opbouwen en een realistisch zelfbeeld ontwikkelen.

Vrijblijvend gesprek aan met een van onze psychologen

Herken jij je in klachten van een laag zelfvertrouwen of een negatief zelfbeeld? En wil je hier graag mee aan de slag? Onze ervaren psychologen kunnen hierbij helpen. Vraag hieronder een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen. Bovendien kan de online therapie ook helemaal anoniem plaatsvinden voor als je dit fijn vindt.

Vraag een gratis kennismaking aan:

Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina over kosten en vergoedingen. Start met een gratis kennismaking!

    Veel gestelde vragen over zelfvertrouwen:

    Een gebrek aan zelfvertrouwen kan door verschillende aspecten worden veroorzaakt. Het is vaak een combinatie van ervaringen, opvoeding, persoonlijkheid en omgevingsfactoren. Zo kan bijvoorbeeld kritiek of afwijzing leiden tot weinig zelfvertrouwen, maar ook de constante vergelijking met anderen of sociale druk kunnen hieraan bijdragen.
    Een laag zelfbeeld kan invloed hebben op hoe je jezelf ziet en hoe je je gedraagt. Zo kan het bijvoorbeeld leiden tot terugtrekking en het vermijden van sociale situaties. Op lange termijn kan een laag zelfbeeld voor psychische klachten zorgen, zoals faalangst of sociale angst. Ook kan er eetproblematiek ontstaan wanneer het lage zelfbeeld te maken heeft met uiterlijk of hoe je jezelf ziet.
    Er zijn diverse oefeningen en technieken die je kunt gebruiken om je zelfvertrouwen te gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitspreken of opschrijven van positieve affirmaties. Een psycholoog kan je tools bieden voor het oefenen met zelfvertrouwen.
    Hallo, hoe kunnen we je helpen?