verschil tussen een psycholoog en psychiater

Wat is het verschil tussen een psycholoog en psychiater?

Een psycholoog en een psychiater worden vaak door de war gehaald. Er zit echter wel een groot verschil tussen deze twee hulpverleners. In dit artikel kom je erachter wat het verschil precies is tussen een psycholoog en een psychiater. 

Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog is gespecialiseerd in het onderzoeken van gedrag, gedachten en emoties van personen. Psychologen gebruiken verschillende technieken en behandelmethoden om mensen te helpen met het verbeteren van de mentale gesteldheid, denk bijvoorbeeld aan cognitieve gedragstherapie. Met een psycholoog voer je dus gesprekken over hoe jij je voelt en kun je eventuele problemen bespreken.

Om psycholoog te worden, moet je een bachelor of masterdiploma in de psychologie hebben. In sommige gevallen moet je ook geregistreerd zijn bij een professionele organisatie.

Wat doet een psycholoog

Wat doet een psychiater?

Om psychiater te worden volg je eerst een medische opleiding en ga je je daarna specialiseren in psychiatrie. Een psychiater heeft dus geneeskunde gestudeerd en dit betekent dat hij/zij officieel een arts is.

Een psychiater is gespecialiseerd in de behandeling van mentale problemen. Zij hebben tijdens hun opleiding alles geleerd over het effect van medicatie op gedrag en emoties. Een psychiater mag dus ook medicijnen voorschrijven en werkt vaak samen met een psycholoog om een behandeling te ontwikkelen die het meest optimaal is voor een cliënt. 

Psychiaters kunnen medische aandoeningen diagnosticeren en behandelen met medicijnen. Voorbeelden van aandoeningen zijn bijvoorbeeld een bipolaire stoornis en schizofrenie.

Wat doet een psychiater

Wanneer heb je een psychiater nodig?

Maar wanneer heeft u nu een psychiater nodig? Een psychiater behandelt personen met complexe psychische klachten of stoornissen. Wanneer dit bij jou het geval is, wordt dit vaak duidelijk tijdens gesprekken met een psycholoog. De psycholoog verwijst jou vervolgens door naar een psychiater. De psychiater stelt een diagnose en kan indien nodig medicatie voorschrijven. 

Een online psychiater bij De Online Psycholoog

Bij De Online Psycholoog zijn naast psychologen ook psychiaters aangesloten. Een online psychiater kan advies geven over jouw huidige medicatie. Heb je nog nooit een psychologische behandeling gehad? Overleg dan eerst met een psycholoog voor advies. Neem gerust contact met ons op bij vragen of vind hier meer informatie over onze online psychiaters

   

  Bronnen:

  https://www.connection-sggz.nl/info-bibliotheek/verschil-tussen-psycholoog-en-psychiater

  Waarom mindfulness helpt bij angst en depressie

  Waarom mindfulness helpt bij het verminderen van angst en depressie

  Mindfulness: je hebt er waarschijnlijk wel een keertje van gehoord. Het betekent dat je volledig bewust bent van je huidige ervaring. Je geeft zonder oordeel aandacht aan wat er op dit moment met je gebeurt. Misschien klinkt het een beetje zweverig, maar er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat mindfulness echt helpt. 

  Hieronder lees je waarom mindfulness gezond is en helpt bij het verminderen van angst en depressie.

  Waarom is mindfulness gezond?

  Wanneer je aan mindfulness doet, ben je volledig bezig met het bewustzijn. Het is een vorm van aandachtstraining. Tegenwoordig zijn we ontzettend veel aan het piekeren. Je bent misschien al aan het nadenken over iets wat nog lang niet aan de hand is. Of over iets dat lang geleden is gebeurd. Mindfulness helpt om met je volle aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu. Je bent dus even niet bezig met de toekomst of met het verleden.

  Pieker je regelmatig over iets dat een tijdje geleden is gebeurd? Denk je misschien: ‘had ik dit maar ander aangepakt’. Of denk je: ‘wat als dit gebeurt?’ Denken in het hier en nu biedt tegenwicht aan piekeren en negatieve emoties, zoals spijt en angst. 

  De positieve effecten van mindfulness

  Bij mindfulness leer je naar je eigen gedachten en gevoelens te kijken. Dit doe je zonder hier conclusies aan te verbinden. Op deze manier krijg je inzicht in jouw denkpatroon en zie je dat gedachten en gevoelens komen en gaan. 

  De positieve effecten van mindfulness

  Onderzoek heeft laten zien dat mindfulness helpt bij stress, angst, slaapproblemen, spanningen en depressieve klachten. Het verhoogde bewustzijn zorgt ervoor dat je beter leert omgaan met de dingen die er op je afkomen. Er is gebleken dat mindfulness de activiteit van de rechter- naar de linkerhersenhelft verschuift. Hiermee ga je van een alerte staat naar een staat van acceptatie. 

  Hoe kun je bewust worden van het hier en nu?

  Bewust worden van je eigen gedachten en gevoelens doe je op verschillende manieren. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde mindfulness oefeningen die je kunt doen. Heb je eventjes niks te doen? Ben je bijvoorbeeld te vroeg bij een afspraak? Neem dat moment om bewust te worden van wat je nu ervaart. Let op je ademhaling en focus volledig op het hier en nu.

  Merk je dat je gedachten afdwalen? Geen probleem, probeer je aandacht gewoon weer terug te brengen naar jezelf. 

  Als je dit een aantal keren hebt gedaan, doe je precies hetzelfde maar dan op momenten waarop je wel iets aan het doen bent. Zo leer je focussen op jezelf en je huidige acties of bezigheden. 

  Denk je dat mindfulness jou kan helpen? Neem gerust contact op met een van onze online psychologen. 

    

   FAQ

   Wat is mindfulness?

   Mindfulness is het volledig bewust zijn van het hier en nu. Het helpt je om je te focussen op zaken die op dat moment gebeuren. En dit zonder oordeel. 

   Wat zijn de voordelen van mindfulness?

   Het verhoogde bewustzijn kan verschillende voordelen met zich meebrengen. Dit zijn een aantal van de belangrijkste voordelen:

   • Vermindering van angst
   • Vermindering van depressieve gevoelens
   • Beter slapen
   • Vermindering van stress
   • Meer energie
   • Beter kunnen ontspannen
   • Vermindering van fysieke symptomen

   Kan een psycholoog helpen met mindfulness?

   Ja, psychologen gebruiken mindfulness in sommige gevallen als therapievorm bij verschillende soorten klachten. Dit doen zij onder andere met behulp van mindfulness oefeningen. Hoe een psycholoog het precies inzet, is volledig afhankelijk van jouw situatie. 

    

   Bronnen:

   NU.nl. (2022, 30 november). Waarom je aan mindfulness zou moeten doen: “Vermindert angst en depressie”. Via: Nu.nl

   Redactie. (2014, 18 juni). Mindfulness werkt écht (bij angst en depressie). Via: ggznieuws.nl. 

   Flinterman, N. (2022, 18 augustus). Wat is mindfulness en wat zijn de voordelen? Via: Psyned. 

    

   Hoe ontstaat een eetstoornis

   Hoe ontstaat een eetstoornis en hoe ga je ermee om?

   Een eetstoornis is een serieuze psychische aandoening die gekenmerkt wordt door verstoord eetgedrag. Personen met een eetstoornis hebben ongezonde eetgewoonten en zijn veel bezig met voeding, gewicht en het uiterlijk van het lichaam. [1]

   Er zijn verschillende soorten eetstoornissen, waaronder anorexia nervosa en boulimia nervosa. Maar hoe ontstaan deze eetstoornissen? En hoe ga je hiermee om als ouder, familielid of vriend/vriendin? 

   Hoe ontstaat een eetstoornis?

   Er is geen specifieke oorzaak voor een eetstoornis. Vaak zijn er meerdere factoren die bijdragen aan het ontwikkelen van deze psychische aandoening. Voorbeelden van factoren zijn de omgeving of een ingrijpende gebeurtenis. Maar ook emotionele problemen, zoals stress, angst en verdriet dragen bij aan het ontwikkelen van een eetstoornis. 

   Persoonlijke eigenschappen, zoals een laag zelfbeeld en perfectionisme, kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van een eetstoornis. Omgevingsfactoren die de aandoening versterken, zijn bijvoorbeeld het huidige schoonheidsideaal. Het ideaalbeeld van het vrouwenlichaam lijkt steeds slanker te worden. Hierdoor kunnen meisjes en vrouwen beginnen met lijnen. Echter, wanneer je begint met lijnen, hoeft dit niet te betekenen dat je een eetstoornis hebt ontwikkeld. [2] 

   We willen benadrukken dat iedereen anders is en dat de oorzaken van een eetstoornis ook bij iedereen anders kan zijn.  

   Gevolgen van een eetstoornis

   Een eetstoornis heeft serieuze gevolgen op je gezondheid. Naast lichamelijke gevolgen, zoals gewichtsverlies of -toename, vermoeidheid en een lage bloeddruk, kan een eetstoornis psychische klachten veroorzaken. Veel mensen ervaren gevoelens van schaamte en schuld. Maar ook hun dagelijks leven raakt dermate beïnvloed door de psychische aandoening. [1] 

   Aangezien een eetstoornis ernstige gevolgen voor de gezondheid kan hebben, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Wat kun je er aan doen?

   Als je denkt dat je misschien een eetstoornis hebt, is het belangrijk om hier iets aan te doen. Eetstoornissen zijn moeilijk om zelf op te lossen, maar er zijn tegenwoordig een hoop goede behandelingen. Geef je problemen toe en praat erover met iemand. Dit kan heel lastig zijn, maar er zijn een hoop mensen die je willen helpen. Bovendien hoef je je er niet voor te schamen! [3]

   Gevolgen van een eetstoornis

   Hoe met een eetstoornis omgaan?

   Ben je bezorgd over iemand in jouw omgeving? Denk je dat hij/zij te maken heeft met een eetstoornis? Probeer een beeld te krijgen van het eetpatroon en praat met hem/haar over wat jou is opgevallen. Vraag hoe diegene zich voelt en of jij ergens bij kunt helpen.

   Probeer niet in discussie te gaan, maar luister wat de persoon heeft te zeggen. En dwing ook nooit iemand om te eten. Het is belangrijk om te beseffen dat jij niets aan de eetstoornis van jouw kind, familielid of vriend(in) kunt veranderen. Geef aan dat je wilt helpen bij professionele hulp zoeken maar neem de taak van zorgverlener niet op je. Heb je hulp of advies nodig? Er zijn speciale hulplijnen die je kunt gebruiken, zoals MIND Korrelatie. [4]

   Praten met een online psycholoog

   Wil je met iemand praten vanuit jouw vertrouwde omgeving? Wij hanteren geen wachtlijst, dus jij kunt direct bij een van onze online psychologen terecht. Plan je kennismakingsgesprek vandaag nog in!

     

    FAQ

    Wat zijn de symptomen van een eetstoornis?

    Een eetstoornis ontwikkelt zich langzaam gedurende een langere periode. Dit zijn een aantal van de meest voorkomende symptomen: [1]

    • Bezorgdheid om het gewicht en uiterlijk van het lichaam
    • Ongezonde eetgewoonten, zoals eetbuien of niet willen eten
    • Heel veel bezig zijn met afvallen
    • De behoefte om het gewicht te beheersen door sporten, overgeven of het gebruik van laxeermiddelen
    • Lichamelijke klachten, zoals misselijkheid en vermoeidheid

    Welke soorten eetstoornissen zijn er?

    Er zijn verschillende soorten eetstoornissen. Deze worden allemaal gekenmerkt door verstoord eetgedrag. Hoe zich dit precies uit, verschilt per eetstoornis. [5]

    • Anorexia nervosa

    Personen met anorexia nervosa hebben een verstoord zelfbeeld en zijn bang om aan te komen in gewicht. Dit leidt vaak tot een gewicht dat te laag is. Soms gebeurt dit in combinatie met pogingen om het eten weer kwijt te raken, zoals braken of veel bewegen. 

    • Boulimia nervosa

    Boulimia nervosa is een eetstoornis waarbij mensen obsessief bezig zijn met lijnen, sporten, braken en laxeermiddelengebruik. Dit doen zij omdat zij zich schuldig voelen over het (te veel) eten van voedsel. 

    • Binge Eating Disorder

    Mensen die aan Binge Eating Disorder leiden, hebben te maken met ongecontroleerde eetbuien. Ze eten grote hoeveelheden en voelen zich daarna schuldig. Maar zij voelen na een eetbui niet de behoefte om dit te compenseren met veel bewegen, braken of ander gedrag om het eten kwijt te raken. Dit leidt vaak tot een hoog gewicht. 

    Kan een psycholoog helpen bij een eetstoornis?

    Ja, een psycholoog kan helpen bij het behandelen van een eetstoornis. Hoe de behandeling er precies uitziet, heeft te maken met het type eetstoornis, de klachten en de vermoedelijke oorzaken. Cognitieve gedragstherapie is een van de behandelingen die effectief is gebleken bij eetstoornissen. 

    Zoek je hulp? Of ken je iemand in je omgeving met een eetstoornis? Vraag een vertrouwd online gesprek aan met een van onze psychologen. We bespreken graag de mogelijkheden met je. 

     

    Bronnen:

    [1] PsyQ. (z.d.). Eetstoornis | Kenmerken en hulp. Via Psyq.nl

    [2] Oorzaken eetstoornis. (2022, 20 juli). Wij Zijn MIND. Via: Wijzijnmind.nl 

    [3] Zelf iets doen bij een eetstoornis. (2022, 20 juli). Wij Zijn MIND. Via: Wijzijnmind.nl 

    [4] Tips bij een eetstoornis. (2022, 20 juli). Wij Zijn MIND. Via: Wijzijnmind.nl 

    [5] Redactie DOP. (2022, 28 maart). Kan een psycholoog iemand helpen met een eetstoornis? De Online Psycholoog. Via: De-online-psycholoog.nl 

    Hoeveel sessies online therapie

    Hoeveel sessies heb ik nodig bij online therapie?

    We krijgen regelmatig de vraag: “Hoeveel sessies heb ik gemiddeld nodig bij online therapie?” Hier kunnen we echter van tevoren geen antwoord op geven. Hoe lang therapie duurt, hangt af van verschillende factoren. Hieronder vertellen we welke factoren invloed hebben op de duur van jouw therapie.

    Belangrijke factoren bij online therapie

    Hoe lang jouw therapie duurt, is afhankelijk van de ernst en duur van jouw klachten. Maar ook je eigen wensen spelen mee. We kunnen het aantal sessies dat iemand nodig heeft nooit voorhand voorspellen. Dit komt omdat iedereen anders is en klachten op andere manieren ervaart. Ook reageert niet ieder persoon hetzelfde op therapie. 

    Om je een kleine richtlijn te geven, zetten we hieronder het aantal gemiddelde sessies bij diverse klachten op een rij. Maar let op: dit kan dus voor iedereen anders zijn. 

    Milde klachten

    Enkele therapiegesprekken (3 tot 5) kunnen voldoende zijn om zelf verder te kunnen bij milde klachten.

    Depressies en angststoornissen

    Bij depressies en angststoornissen zijn er meerdere sessies nodig om de klachten te verminderen. Hoeveel sessies er precies nodig zijn, is afhankelijk van de ernst en duur van de klachten. 

    Persoonlijkheidsstoornissen en eetstoornissen

    Ook bij persoonlijkheids- en eetstoornissen zijn er meerdere sessies nodig. Dit aantal kan oplopen tot 20+, maar ook nu kan dit voor ieder persoon verschillend zijn.

    Over het algemeen geldt: hoe langer je klachten hebt, hoe langer het duurt om hier volledig van te herstellen.

    Aantal sessies online therapie

    Aantal sessies hangt ook af van de therapievorm

    De duur van online therapie heeft te maken met de ernst van jouw klachten, maar ook de gekozen therapievorm heeft invloed. Er zijn diverse soorten online hulp en deze hebben verschillende looptijden. 

    Hoeveel sessies EMDR-therapie heb ik nodig?

    Bij EMDR-therapie richten we ons op het verwerken van herinneringen aan ingrijpende gebeurtenissen. Hoe lang deze vorm van therapie duurt, is afhankelijk van de klachten. Gemiddeld duurt een behandeling 2 tot 7 sessies. Maar dit kan voor jou anders zijn. 

    Voortgang bespreken tijdens behandeling

    Uiteraard bespreken we jouw voortgang tijdens de behandelingen. Jouw wensen spelen daarnaast een grote rol bij het bepalen van het aantal sessies. Het is mogelijk dat er tijdens online therapie thema’s naar boven komen waar je in eerste instantie eigenlijk niet voor kwam. Hier zou je verdere sessies aan kunnen wijden, maar de keuze is aan jou. 

    Hoe lang duurt een online therapie sessie?

    Een online therapie sessie bij De Online Psycholoog duurt 45 min. Je hebt geen verwijzing van je huisarts nodig. Je kunt dus direct bij ons terecht. Weet je niet zeker of een online psycholoog iets voor jou is? Het kennismakingsgesprek is altijd gratis!

     wachtlijsten psychologen

     Lange wachtlijsten voor psychologen: het blijft een groot probleem

     We hebben het er al jaren over: de lange wachtlijsten voor psychologen. Niet iedereen kan direct de juiste hulp krijgen. Mensen moeten vaak langer dan drie maanden wachten voordat ze bij een professional terecht kunnen. De gemiddelde wachttijd is dan ook 8 tot 16 weken. Maar hoe komt dit precies? En kan de overheid hier niet iets aan doen?

     Oorzaken van lange wachtlijsten voor psychologen

     We hebben al jarenlang te maken met lange wachtlijsten voor psychologen. Maar hoe komt dit eigenlijk? De lange wachttijden in Nederland zijn ontstaan door een combinatie van meerdere factoren:

     • Bezuinigingen

     Cliënten komen door bezuinigingen sneller terecht bij hulpverleners in de ambulante zorg. Voorheen zouden deze personen in een instelling werden geplaatst, maar hier is nu niet altijd plek voor. 

     • Meer mensen met psychische klachten

     Steeds meer mensen hebben te maken met mentale problemen en willen hier hulp voor zoeken. Hierdoor is de vraag naar psychologen de laatste jaren sterk toegenomen.

     • Meer administratie

     Psychologen hebben er steeds meer administratieve taken bijgekregen. Deze tijd kunnen zij niet besteden aan het helpen van cliënten.

     • Tekort aan psychologen

     Er is een tekort aan professioneel opgeleide psychologen met een BIG-registratie.

     Meer plekken op opleidingen: is dit de oplossing?

     Er is dus een tekort aan psychologen in Nederland. Nederlandse psychologen pleiten daarom voor meer plekken op post-masteropleiding tot gezondheidspsycholoog. Zo zouden ze de wachtlijsten weg kunnen werken. 

     Tegenwoordig krijgt niet iedereen die deze opleiding wilt doen een plek. Dit heeft volgens directeur Valerie Hoogendoorn van het opleidingsinstituut PPO Groningen te maken met het capaciteitsorgaan. Het aantal beschikbare opleidingsplekken wordt bepaald door dit orgaan. Zij kijken naar hoeveel psychologen er op middel tot lange termijn nodig zijn. 

     Er is tegenwoordig meer vraag naar psychologen dan eerder. Je wilt dus eigenlijk dat er meer mensen worden opgeleid, zegt Hoogendoorn. Hier zit echter een keerzijde aan. “Als we in één keer meer mensen opleiden, ontstaat er op lange termijn een overschot.”

     opleiding psycholoog

     Beoordelen welke patiënten psychologische hulp nodig hebben

     Nu nemen masterstudenten na hun opleiding Psychologie vaak de taken van een gezondheidspsycholoog over. Maar volgens Rudolf Ponds, vicevoorzitter van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), kan niet iedere afgestudeerde masterstudent professioneel beoordelen welke patiënten psychologische hulp nodig hebben. 

     Soms is het namelijk nodig om een persoon door te verwijzen naar een andere plaats, zoals een lotgenotengroep. Een gz-psycholoog leert tijdens de post-masteropleiding om een selectie te maken. Een masterstudent heeft deze ervaring niet. 

     Wachtlijsten op lange termijn oplossen

     Meer opleidingsplekken zouden het probleem van de lange wachtlijsten kunnen oplossen. Maar op lange termijn moet er meer gebeuren. Zo is kritisch zijn op wie een psychologisch traject nodig heeft belangrijk, zegt klinisch psycholoog en hoogleraar psychodiagnostiek Jan Derksen. 

     “Wanneer iemand zich inschrijft, zou er zo snel mogelijk een diagnostisch gesprek moeten komen.” Zo kunnen psychologen direct beoordelen of iemand de hulp van een psycholoog wel echt nodig heeft of niet ergens anders beter op zijn/haar plek is. 

     Wat betreft de opleidingsplekken voor de post-masteropleiding tot gezondheidspsycholoog is er enigszins goed nieuws. Op 1 november werd er een motie aangenomen waarin er werd gevraagd om volgend jaar 40 extra opleidingsplekken beschikbaar te stellen. 

     geen wachtlijst online psycholoog

     Geen wachtlijsten bij De Online Psycholoog! Plan direct een gesprek in

     Ben je op zoek naar een psycholoog zonder lange wachttijden? Gelukkig kan je bij De Online Psycholoog terecht zonder wachtlijst. Zo krijg je de direct de hulp die je nodig hebt. Ook als je al op een wachtlijst staat, kun je in de tussentijd met een van onze professionals praten. 

     Wil je meteen psychologische hulp? Neem dan direct contact met ons op. Het eerste kennismakingsgesprek kan al binnen één a twee dagen plaatsvinden. Vervolgens koppelen we je aan een psycholoog die bij jou past. Het intakegesprek met deze gediplomeerde professional vindt in de meeste gevallen ook al binnen drie a vier dagen plaats. We zorgen ervoor dat jij snel de juiste hulp krijgt! 

       

      Bronnen:
      NOS. (2022, 28 november). Lange wachtlijsten voor psychologen “veelkoppig monster”. Via: NOS.nl.

      Hoi, Hoe kunnen we je helpen?