\
Waar vind ik een psycholoog met korte wachttijd

Waar vind ik een psycholoog met een korte wachttijd?

Je hebt psychische klachten en hebt bij je huisarts aan de bel getrokken. Die wil je graag doorverwijzen naar een ggz-instelling, maar dat gaat zo eenvoudig niet. Bij de ggz kom je namelijk eerst op een wachtlijst te staan. Gelukkig hoef jij niet langer op kwalitatieve zorg te wachten. Online vind je gediplomeerde en ervaren psychologen met een korte (of zelfs geen!) wachttijd.

Reguliere ggz heeft lange wachttijd

Al sinds 2017 kampt de reguliere ggz in Nederland met lange wachttijden, vooral in de grote steden. Dat zou niet mogen. Officieel moet je na doorverwijzing van je huisarts binnen vier weken bij een ggz-instelling terechtkunnen voor een eerste gesprek. Je behandeling moet vervolgens binnen tien weken starten.[1] Aan die eisen wordt echter allang niet meer voldaan. Begin dit jaar was de wachttijd voor de basis-ggz al drie tot bijna zes maanden.[2] In de specialistische ggz wachten cliënten soms wel anderhalf jaar op een behandeling.

Wachttijd psycholoog verergert klachten

Helaas verergeren de meeste psychische problemen zolang er geen behandeling plaatsvindt. De lange wachttijd zorgt dus voor een negatieve spiraal: hoe langer mensen moeten wachten, hoe meer psychische zorg noodzakelijk is. Maar het tegenovergestelde geldt ook: snelle, kwalitatieve therapie kan een langdurig behandeltraject in de specialistische ggz voorkomen.[3]

‘Overbruggingszorg’ door praktijkondersteuner (POH)

Om te voorkomen dat de klachten van mensen die bij de ggz op de wachtlijst staan verergeren, wordt steeds vaker een beroep gedaan op de praktijkondersteuner van de huisarts (POH-ggz). De POH behandelt normaal gesproken alleen lichte klachten, maar is nu ook verantwoordelijk voor de zogenaamde ‘overbruggingszorg’. Hierdoor ontstaan ook in de huisartsenpraktijk zelf wachtlijsten voor psychische zorg.[4]

‘Langere wachttijden bij de ggz druipen automatisch door naar langere wachttijden bij de POH.’[5]

Kawa Al Ali, voorzitter van de Landelijke Vereniging POH-ggz

Direct naar een psycholoog

Veel mensen denken dat ze voor psychologische zorg een verwijzing nodig hebben. Voor behandeling in een ggz-instelling is dit inderdaad het geval. Er zijn echter ook genoeg gediplomeerde en ervaren psychologen waar je zonder verwijzing terechtkunt – met name online. Therapie online is zo professioneel, effectief en toegankelijk geworden dat het niet langer nodig is maanden op een ‘offline’ behandeling te wachten.

Geen wachttijd bij De Online Psycholoog

Door onze unieke werkwijze bieden wij therapie zonder wachtlijst. Een kennismakingsgesprek met onze aanmeldingscoördinator is vrijblijvend en kosteloos en kan al over één of twee dagen plaatsvinden. We koppelen je vervolgens aan een psycholoog binnen ons team die goed met jouw hulpvraag uit de voeten kan. En dat zonder wachttijd! In de meeste gevallen kan je na enkele dagen al met deze psycholoog kennismaken. 

Overige voordelen van online therapie

Twijfel je nog? Naast de korte wachttijd heeft online therapie nog veel meer voordelen:

 • Veel mogelijkheden: online therapie is goed op jouw wensen af te stemmen. Zo kun je een (deels geautomatiseerd) zelfhulpprogramma volgen of een compleet op jou afgestemde behandeling op laten stellen.
 • Laagdrempelig en toegankelijk: online therapie is relatief anoniem en vrijblijvend, makkelijk in te plannen en overal toegankelijk. Dat maakt de drempel om er gebruik van te maken een stuk lager.
 • Veel keuze aan psychologen: je bent niet meer afhankelijk van het zorgaanbod bij jou in de buurt. Online kun je een psycholoog vinden die echt bij je past. Bij De Online Psycholoog besteden we hier extra aandacht aan.
 • Effectief: het onderzoek naar online therapie is nog in volle gang, maar belooft veel goeds. In veel gevallen kan een psycholoog je online net zo goed helpen als offline. 

Ons team bestaat uit gediplomeerde psychologen met uiteenlopende expertises. Wat jouw klacht ook is, wij staan direct voor je klaar.

   

  FAQ

  Wanneer kan ik bij een psycholoog terecht?

  Officieel zou je na doorverwijzing binnen vier weken bij een ggz-instelling terecht moeten kunnen. In de praktijk zijn de wachttijden bij de ggz veel langer. Online kan je vaak wel direct bij een psycholoog terecht. Het team van De Online Psycholoog staat voor je klaar.

  Hoelang is de wachtlijst bij de ggz?

  De ggz kampt al sinds 2017 met wachtlijsten. Voor een behandeling in de basis-ggz is de wachtlijst momenteel drie tot bijna zes maanden. Op specialistische zorg moet je vaak langer wachten, soms wel meer dan een jaar. Een online psycholoog zonder wachttijd biedt uitkomst.

  Waar vind ik een psycholoog met een korte wachttijd?

  Veel mensen weten niet dat je ook zonder verwijzing kwalitatieve psychische zorg kunt krijgen. Het team van De Online Psycholoog bestaat uit gediplomeerde (gz-)psychologen zonder wachttijd. Plan vandaag nog een kosteloos kennismakingsgesprek in.

   

  Bronnen:

  [1] Ministerie van Algemene Zaken (2021, 4 oktober). Krijg ik te maken met wachttijden als ik zorg nodig heb? Rijksoverheid. Via: Rijksoverheid.nl.

  [2] GGZnieuws (2022, 11 januari). GGZ slaat alarm, (basis)psycholoog oplossing voor wachtlijst? Via: Ggznieuws.nl.

  [3] Idem.

  [4] S. Oving (2022, 16 maart). Lange wachtlijsten bij ggz zorgen ook voor drukte bij de praktijkondersteuner. NU. Via: Nu.nl.

  [5] Idem.

  Hoeveel kost een psycholoog?

  Hoeveel kost een psycholoog?

  Bij De Online Psycholoog streven we naar goede zorg, die voor iedereen zo toegankelijk mogelijk is. Onduidelijkheid over de kosten van een psycholoog weerhoudt veel mensen ervan de hulp te zoeken die ze nodig hebben. Daarom zetten we eerlijk voor je op een rijtje wat een psycholoog kost, hoe lang therapie gemiddeld duurt en wat je al dan niet vergoed krijgt.

  Wat kost een psycholoog per uur?

  Hoeveel een psycholoog per uur kost hangt af van zijn of haar expertise en behandelmethode. De titel van psycholoog is in Nederland niet beschermt. Iedereen kan zich psycholoog noemen en voor een lage prijs therapie aanbieden. Gediplomeerde en ervaren psychologen herken je echter aan een BIG- en/of NIP-registratie. En met een extra vervolgopleiding en twee jaar werkervaring mogen afgestudeerd psychologen zich ‘gz-psycholoog’ noemen. 

  In de praktijk kost therapie bij een gediplomeerd psycholoog tussen 90 en 130 euro per uur. Maar het kan duurder. Het maximumtarief is namelijk 101,78 euro voor een half uur diagnostiek en 85,16 euro voor een behandeling van een half uur.[1] De Online Psycholoog hanteert een gemiddeld tarief van 95 euro per sessie van 45 minuten. 

  Krijg ik de kosten voor een psycholoog vergoed?

  Of je voor therapie een vergoeding krijgt, hangt af van je klacht en de soort zorg die je kiest. Milde klachten behandelt je huisarts of de praktijkondersteuner vaak zelf. Dit wordt als huisartsenzorg door je basisverzekering betaald. Hiervoor wordt je eigen risico ook niet aangesproken. Therapie binnen de basis-ggz of gespecialiseerde ggz wordt alleen onder bepaalde voorwaarden vergoed. Je betaalt hiervoor wel eigen risico.[2]

  Voorwaarden vergoeding

  • Je bent doorverwezen door een huisarts, bedrijfsarts, jeugdarts of ander medisch specialist. Zonder doorverwijzing vergoeden de meeste zorgverzekeraars de kosten niet. Het is vaak niet mogelijk je hiervoor aanvullend te verzekeren.[3]
  • Er is een officiële diagnose (volgens de DSM-V) gesteld. Let op, veelvoorkomende klachten zoals burn-out, overspannenheid, relatieproblemen, slaapstoornissen of meer algemene psychische klachten vallen hier niet onder. De behandeling hiervan wordt dus niet vergoed.[4]

  Contract ggz-instelling en zorgverzekeraar

  Heeft je zorgverzekeraar een contract met de ggz-instelling waar jij therapie volgt, dan heb je nergens omkijken meer naar. De ggz-instelling stuurt de rekening dan rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. Wil je liever naar een andere instelling of praktijk? Dan moet je de kosten zelf voorschieten en bij je zorgverzekeraar terugvragen.[5]

  Hoeveel sessies heb ik nodig?

  Het is bij psychische klachten van belang op tijd aan de bel te trekken. Hoe eerder je dat doet, hoe korter de behandeling vaak is. Dat is niet alleen prettig voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee! Milde klachten kunnen vaak al met enkele sessies verholpen worden. Ernstigere problemen, zoals burn-out, depressie en angststoornissen, hebben meestal zo’n vijftien tot twintig wekelijkse sessies nodig. Voor complexe problematiek is de behandeling nog langduriger en intensiever.[6] Gelukkig wordt het gehele behandeltraject sinds 2014 vergoed en is geen sprake meer van een maximumaantal sessies.[7]

  Is online therapie de kosten waard?

  Wil je niet eerst een doorverwijzing vragen, maar direct aan de slag met therapie? Dan is online therapie een uitkomst. Zeker als jij met klachten rondloopt die niet onder de vergoedingsvoorwaarden vallen. Het maakt dan niet meer uit waar je aanklopt voor psychologische hulp. In tegenstelling tot de meeste gz-instellingen, hanteert De Online Psycholoog geen wachtlijst. Je kunt dus direct terecht bij een psycholoog binnen ons ervaren team.

  Voordelen

  • professionele, ervaren online (gz-)psychologen
  • verschillende expertises en behandelvormen
  • extra aandacht voor een goede match met de juiste psycholoog 
  • geen wachtlijst
  • therapie vanuit huis
  • een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

  Op basis van een kennismakingsgesprek geven we je graag een eerlijke inschatting van de duur van de behandeling en de kosten.

    

   FAQ

   Wat kost een psycholoog?

   Hoeveel een psycholoog per uur kost hangt af van zijn of haar expertise en behandelmethode. De Online Psycholoog hanteert een gemiddeld tarief van 95 euro per sessie van 45 minuten. Dit is een stuk lager dan het maximumbedrag van 85,16 euro per dertig minuten.

   Hoeveel gesprekken met een psycholoog heb ik nodig?

   Milde klachten zijn vaak met een paar gesprekken verholpen. Ernstigere problemen, zoals burn-out, depressie en angststoornissen hebben meestal zo’n vijftien tot twintig wekelijkse sessies nodig. De behandeling van complexe problematiek is nog langduriger en intensiever.

   Worden de kosten van een psycholoog vergoed?

   Als je met een doorverwijzing naar een ggz-instelling gaat, worden de kosten van een psycholoog onder bepaalde voorwaarden vergoed. Er geldt geen maximum voor het aantal sessies. Voor direct hulp bij algemene psychische klachten is De Online Psycholoog een sneller en laagdrempeliger alternatief.

    

   Bronnen:

   [1] Zorgwijzer (2022, 24 februari). Psycholoog basisverzekering + vergoeding (2022). Via: Zorgwijzer.nl.

   [2] Idem.

   [3] Consumentenbond (z.d.). Vergoeding zorgverzekering psychologische hulp. Via: Consumentenbond.nl.

   [4] Zorgwijzer (2022, 24 februari). Psycholoog basisverzekering + vergoeding (2022). Via: Zorgwijzer.nl.

   [5] Idem.

   [6] Nederlandse Vereniging Voor Psychiatrie (z.d.). Duur van de therapie. Via: Nvvp.net.

   [7] Consumentenbond (z.d.). Vergoeding zorgverzekering psychologische hulp. Via: Consumentenbond.nl.

   narratieve exposuretherapie

   Hoe werkt narratieve exposuretherapie (NET) bij PTSS?

   Posttraumatische stressstoornis (PTSS) wordt doorgaans behandeld met een vorm van exposuretherapie zoals EMDR-therapie. Maar er zijn meer therapievormen. Een relatief nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde therapie is narratieve exposuretherapie (NET). Narratieve exposuretherapie helpt jou (letterlijk!) ‘je verhaal te doen’ en het trauma in een context te plaatsen. En dat is bijzonder effectief!

   Wat is narratieve exposuretherapie (NET)?

   Narratieve exposuretherapie is een kortdurende behandeling voor complex getraumatiseerde PTSS-patiënten.[1]Hiervan is sprake als je langdurig aan trauma blootgesteld bent geweest. Denk bijvoorbeeld aan herhaaldelijk (seksueel) misbruik of langdurig (oorlogs)geweld. NET is in feite een combinatie van twee therapievormen:[2]

   • getuigenistherapie,[3] ofwel narratieve therapie
   • exposuretherapie

   Blootstelling (exposure) aan het trauma is een belangrijk onderdeel van elke vorm van traumatherapie. Uniek aan NET is de combinatie met getuigenistherapie, waarbij je jouw hele levensverhaal reconstrueert en het trauma in een context plaatst.[4]

   Waarom werkt narratieve exposuretherapie ?

   Narratieve exposuretherapie speelt in op de manier waarop we herinneringen opslaan. Traumatische gebeurtenissen gaan gepaard met heftige emoties: gevoelens van angst en paniek, boosheid, ongeloof en wanhoop. Deze emoties schakelen het zogenaamde expliciete geheugen (het gedeelte van ons brein waarmee we logisch nadenken) uit.[5]

   Trauma in impliciet geheugen opgeslagen

   Het gevolg is dat herinneringen aan trauma in het impliciete geheugen worden opgeslagen – niet als gebeurtenissen in een bepaalde tijd en plaats, maar als beelden, geuren, geluiden, gevoelens en lichamelijke reacties. Het trauma krijgt dus geen plekje in ons levensverhaal, ergens in het verleden. In plaats daarvan blijft het in het heden bestaan. Dit zorgt er ook voor dat herinneringen aan het trauma zomaar ineens door triggers kunnen worden opgeroepen. En dan krijg je weer diezelfde gevoelens van angst en paniek – alsof je het trauma opnieuw beleeft.[6]

   Trauma in expliciet geheugen zetten

   Herinneringen in het expliciete geheugen bevatten contextinformatie. Ze zijn chronologisch geordend en gekoppeld aan een bepaalde plaats, omgeving of andere gebeurtenis. Dit soort herinneringen zijn gestructureerd en logisch, en kunnen worden begrepen en naverteld. Ze hebben ‘een plekje gekregen’. Het doel van NET is traumaherinneringen vanuit het impliciete geheugen naar het expliciete geheugen over te hevelen. Dit gebeurt door het trauma in jouw levensverhaal te plaatsen. Zo krijgt het die context die jij voor de verwerking ervan zo hard nodig hebt.[7]

   ‘Het verhaal vertellen en (re)construeren’ zou volgens veel auteurs en therapeuten een wezenlijk onderdeel moeten zijn van iedere (trauma)therapie.’[8]

   Hoe werkt narratieve exposuretherapie ?

   Een psycholoog kan je helpen PTSS met narratieve exposuretherapie te verminderen. De therapie bestaat grofweg uit drie fasen:[9]

   1. Narratieve fase: de psycholoog helpt je met een chronologische reconstructie van jouw levensverhaal, waarin zowel de positieve als negatieve gebeurtenissen aan bod komen.
   2. Exposurefase: de psycholoog zoomt extra in op de traumatische gebeurtenissen. Dit gaat stapje voor stapje en onder professionele begeleiding. De therapeut zal altijd rekening houden met waar jij aan toe bent.  
   3. Herstructureringsfase: de traumatische gebeurtenissen krijgen een plekje op jouw levenslijn en worden zo in jouw verhaal geïntegreerd.

   Resultaat narratieve exposuretherapie

   •  cognitieve herstructurering: traumatische gebeurtenissen worden in de tijd en ruimte verankerd en krijgen eventueel een culturele, maatschappelijke of politieke context. Hierdoor vermengen de herinneringen zich met andere (positieve) herinneringen en ga je ze vanuit een ander perspectief zien.
   • controle en overzicht: door zo actief je verhaal te reconstrueren word je weer een speler in je eigen verhaal in plaats van een machteloos slachtoffer. Dat geeft een gevoel van controle en versterkt het zelfbeeld.
   • verbinding en erkenning: na de therapie kan je beter over het trauma praten, waardoor je meer verbinding met en erkenning van anderen zult ervaren.[10]  

   Heb jij last van trauma of ben je gediagnosticeerd met PTSS? Ons team bestaat uit ervaren traumapsychologen die jou met behulp van verschillende therapievormen verder kunnen helpen. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We koppelen je graag aan psycholoog die goed bij jou past.

     

    FAQ

    Wat is narratieve exposuretherapie (NET)?

    Narratieve exposuretherapie (NET) is een kortdurende behandeling van complexe PTSS. Het doel van NET is het trauma in de context van jouw levensverhaal te plaatsen. Hierdoor krijgt trauma ‘een plekje’ en word je minder snel overvallen door herbelevingen.

    Waarom werkt narratieve exposuretherapie (NET)?

    Herinneringen aan trauma worden door heftige emoties in het impliciete geheugen opgeslagen – als losse beelden, geluiden, geuren, et cetera. Ze zijn hierdoor niet verankerd in het verleden, maar blijven in het heden voortbestaan. NET helpt deze herinneringen naar het expliciete geheugen te verplaatsen door ze context te geven.

    Hoe werkt narratieve exposuretherapie (NET)?

    Een professioneel traumapsycholoog helpt je je eigen levensverhaal op chronologische wijze te reconstrueren en het trauma daarbinnen te situeren. De traumatische gebeurtenissen worden op die manier in de tijd en ruimte geplaatst en gekoppeld aan andere (ook positieve) gebeurtenissen. 

     

    Bronnen: 

    [1] Het is voor het eerst effectief gebleken in de behandeling van vluchtelingen uit oorlogsgebieden in Soedan, zie: F. Neuner, M. Schauer, C. Klasschik, e.a. (2004). A comparison of narrative exposure therapy, supportive counseling, and psychoeducation for treating posttraumatic stress disorder in an African refugee settlement. Journal of Consulting and Clinical Psychology 72, pp. 579-587.

    [2] R. Jongedijk (2012). Narratieve Exposure Therapie (NET). In: Handboek posttraumatische stressstoornissen, pp. 551-564. De Tijdstroom.

    [3] Getuigenistherapie is oorspronkelijk ontwikkeld voor slachtoffers van het Pinochet-regime in Chili, zie: A. J. Cienfuegos & C. Monelli (1983), The testimony of political repression as a therapeutic instrument. American Journal of Orthopsychiatry 53, pp. 43-51.

    [4] R. Jongedijk (2012). Narratieve Exposure Therapie (NET). In: Handboek posttraumatische stressstoornissen, pp. 551-564. De Tijdstroom.

    [5] R. Jongedijk (2014). Levensverhalen en psychotrauma. Boom Amsterdam, pp. 65-76; R. Jongedijk (2012). Narratieve Exposure Therapie (NET). In: Handboek posttraumatische stressstoornissen, pp. 551-564. De Tijdstroom.

    [6] Idem.

    [7] Idem.

    [8] R. Jongedijk, verwijzend naar: J. Olthof & E. Vermetten (1994). De mens als verhaal. Narratieve strategieën in psychotherapie voor kinderen en volwassenen. De Tijdstroom. Zie: R. Jongedijk (2012). Narratieve Exposure Therapie (NET). In: Handboek posttraumatische stressstoornissen, pp. 551-564. De Tijdstroom.

    [9] R. Jongedijk (2014). Levensverhalen en psychotrauma. Boom Amsterdam, pp. 183-248.

    [10] Idem.

    Heb ik hulp van een psycholoog of psychiater nodig

    Heb ik hulp van een psycholoog of psychiater nodig?

    Het is nogal een wirwar aan hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg. Ook bij De Online Psycholoog zijn verschillende hulpverleners werkzaam, waaronder psychologen en psychiaters. Dit is belangrijk, omdat de vakgebieden van psycholoog en psychiater elkaar aanvullen. Zo leveren wij kwalitatieve zorg voor uiteenlopende psychologische klachten.

    Het verschil tussen psychiater en psycholoog

    Psychiater

    Een psychiater is iets anders dan een psycholoog. Een psychiater heeft een medicijnenstudie en een vervolgopleiding tot psychiater afgerond. Hij of zij is dus arts met een specialisatie in geestesziekten – net zoals een cardioloog in het hart, een orthopeed in het bewegingsapparaat en een oncoloog in kanker gespecialiseerd is. Net als andere artsen mag een psychiater diagnoses stellen, onderzoek uitvoeren, de resultaten daarvan beoordelen en medicatie voorschrijven.

    Psycholoog

    De titel van psycholoog is in Nederland niet beschermt. In principe mag iedereen zich dus psycholoog noemen. Een officiële, BIG-geregistreerde psycholoog heeft echter een masteropleiding in de psychologie op zak. Een gz-psycholoog heeft daarnaast nog een post-masterdiploma behaald. Deze titel is wel beschermd. Een psycholoog is geen arts, maar een gedragswetenschapper. Psychologen werken voornamelijk met gespreks- en gedragstherapie. 

    Psycholoog en psychiater vullen elkaar aan

    In de praktijk vullen psycholoog en psychiater elkaar vaak aan.[1] Een psycholoog analyseert het gedrag van mensen en het effect daarvan op de mentale gezondheid. Heb jij last van depressieve gevoelens? Dan gaat een psycholoog op zoek naar de gedachten- en gedragspatronen die je kunt veranderen om je beter te voelen. Voor veel klachten is therapie bij een psycholoog voldoende, maar bij ernstige klachten kan een psychiater je verder helpen.

    Het werkveld van een psychiater heeft betrekking op de medische of lichamelijke kant van de klachten. Bij ernstige, psychische aandoeningen, zoals chronische depressie, schizofrenie, bipolaire stoornissen of psychoses spelen ook lichamelijke processen een rol. Een psychiater kan hier medicatie voor voorschrijven, zoals antidepressiva, antipsychotica en kalmeringsmiddelen. Met medicatie alleen zijn natuurlijk lang niet alle problemen opgelost. Maar ze zorgen vaak wel voor de stabilisatie en energie die mensen met dit soort aandoeningen nodig hebben om succesvol bij een psycholoog in therapie te gaan.

    ‘Een optimale patiëntenzorg kan via de onderlinge wisselwerking tussen de disciplines het beste gegarandeerd worden.’[2]

    Online de juiste hulpverlener kiezen

    Hoe weet je of je naar een psycholoog of psychiater moet? Daar helpen wij je bij. Op basis van een intakegesprek koppelen we je aan een hulpverlener die jouw specifieke klachten kan behandelen. Ook kunnen onze gediplomeerde psychologen je naar een online psychiater doorverwijzen als ze denken dat dat nodig is.

      

     FAQ

     Heb ik hulp van een psycholoog of psychiater nodig?

     Voor veel klachten is therapie bij een psycholoog voldoende, maar bij ernstige klachten kan een psychiater je verder helpen. Een psycholoog is een gedragswetenschapper, een psychiater een arts, die ook medicatie mag voorschrijven. De Online Psycholoog koppelt jou aan de juiste hulpverlener.

     Wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychiater?

     Een psycholoog is een gedragswetenschapper. Hij of zij analyseert het gedrag van mensen en het effect daarvan op de mentale gezondheid. Een psychiater is een arts, die psychische problemen vanuit de medische of lichamelijke kant bekijkt. In de praktijk vullen psycholoog en psychiater elkaar vaak aan.

     Kan ik online naar een psychiater?

     Bij De Online Psycholoog zijn ook online psychiaters aangesloten, gespecialiseerd in online psychiatrie. Zeker als je medicatie gebruikt, is regelmatige controle bij een psychiater belangrijk. Dit kan ook heel goed online. De Online Psycholoog stelt een persoonlijk behandeltraject met de juiste hulpverleners voor je op.

      

     Bronnen:

     [1] L. Mulders (2017, 26 oktober). Het verschil tussen een psycholoog en een psychiater. Via: Psychologievandaag.nl.

     [2] A. P. J. Höppener (1982). Psychiater en psycholoog in het algemeen ziekenhuis, samen of apart. Tijdschrift voor psychiatrie 24(2), pp. 89-100. Via: Tijdschriftvoorpsychiatrie.nl.

      

     Kan ik naar een psycholoog voor hulp bij traumaverwerking

     Kan ik naar een psycholoog voor hulp bij traumaverwerking?

     Je had verwacht er nu wel overheen te zijn. Die nare gebeurtenis, die pijnlijke breuk, dat verdrietige overlijden. Of misschien heb je wel iets meegemaakt waar je nooit meer overheen denkt te kunnen komen. Traumaverwerking is een complex proces dat bij iedereen op een andere manier verloopt. Het is geen schande een psycholoog bij traumaverwerking om hulp te vragen.

     Wanneer spreken we van trauma?

     We denken bij trauma al snel aan oorlogsveteranen: mensen die in tijden van oorlog de meest verschrikkelijke dingen gezien hebben en die beelden niet meer uit hun hoofd krijgen. Als je dergelijke verschrikkingen meegemaakt hebt, is de kans groot dat je PTSS ontwikkelt: een posttraumatische stressstoornis. Hierdoor blijf je lang na het trauma nog last hebben van stress en angst.

     Oorzaken van trauma

     Wat veel mensen niet weten is dat allerlei soorten gebeurtenissen trauma kunnen veroorzaken. Naast onmiskenbaar heftige ervaringen, zoals oorlogsgeweld, natuurrampen, ernstige ongevallen of misbruik, is het heel goed mogelijk dat je iets relatief ‘kleins’ niet goed verwerkt krijgt. Misschien was je een bijstander bij een verkeersongeluk. Misschien zag je de breuk met je partner niet aankomen.[1] Misschien was je niet voorbereid op het overlijden van een vage kennis. En misschien denk je dat je daar zelf ‘overheen’ moet komen en hulp bij traumaverwerking iets is voor mensen die pas écht erge dingen hebben meegemaakt.

     Symptomen van trauma

     Het maakt niet uit wat jouw verhaal is. Als je last blijft houden van de gevolgen van een bepaalde ervaring die veel indruk op je heeft gemaakt, is sprake van PTSS. Je herkent PTSS aan de volgende symptomen:

     • vermijding van bepaalde activiteiten, plaatsen, personen, gespreksonderwerpen of gedachten
     • herbeleving van of nachtmerries over het trauma, inclusief de bijbehorende stressreactie
     • onverklaarbare stressklachten of een gevoel van spanning, waardoor overgevoeligheid, prikkelbaarheid en slaap- en concentratieproblemen ontstaan
     • specifieke angststoornissen of fobieën, bijvoorbeeld voor grote, open ruimtes of juist kleine, drukke ruimtes.

     Traumaverwerking bij een psycholoog

     Een psycholoog kan je goed helpen met PTSS en het verwerken van trauma. Afhankelijk van jouw situatie kan een psycholoog hiervoor verschillende behandelvormen inzetten:[2]

     • EMDR: Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is de eerstekeusbehandeling tegen PTSS. Het combineert actieve herinnering aan het trauma met afleidende stimuli, waardoor de herinneringen hun lading steeds meer verliezen. Met EMDR-therapie wordt vaak in korte tijd veel vooruitgang geboekt.[3]
     • BEPP: met beknopte, eclectische psychotherapie voor PTSS (BEPP) oefen je met het toelaten en accepteren van pijnlijke herinneringen en de bijbehorende gedachten en emoties. De psycholoog geeft je bijvoorbeeld de opdracht een (al dan niet boze) brief te schrijven aan een persoon die bij het trauma betrokken was.
     • NET: narratieve exposure therapie (NET) is vooral geschikt voor de behandeling van langdurig trauma. Met deze therapievorm ga je aan de slag met het beschrijven van jouw levensverhaal en de rol die het trauma daarin heeft gespeeld. Hierdoor geef je het een context, een plek op een tijdlijn, waardoor je het beter kunt afsluiten.[4]
     • Cgt: de specifieke behandelvormen voor trauma worden altijd gecombineerd met cognitieve gedragstherapie (cgt). Cgt helpt je negatieve gedachtepatronen te herkennen en veranderen, waardoor je sneller uit een negatieve spiraal kunt stappen.[5]

     ‘Het resultaat heeft me verbaasd. Ik ben af van een last die eerst onbekend was voor me. Ik leef lichter en gezonder. En ik vertrouw andere mensen veel meer.’[6]

     Anonieme reactie op het ervaringenoverzicht van Emdrtherapie.net

     Hulp inschakelen voor traumaverwerking

     Trauma kan je dagelijks leven en functioneren flink beïnvloeden. Slachtofferhulp Nederland adviseert daarom hulp in te schakelen als je zes weken na het trauma nog last hebt van de gevolgen.[7] Door de lange wachtlijsten bij de ggz loop je bovendien al gauw lang met klachten rond.[8] Dat is onnodig. De Online Psycholoog heeft geen wachtlijst voor psychologische hulp. Je kunt direct terecht bij een van onze ervaren en professionele (gz-)psychologen of EMDR-therapeuten. 

      

     FAQ

     Wanneer is sprake van een posttraumatische stressstoornis (PTSS)?

     Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een angststoornis die direct verbonden is aan een bepaalde ervaring of gebeurtenis (trauma). Het maakt niet uit wat jouw verhaal is. Als je last blijft houden van de gevolgen van een bepaalde ervaring, is sprake van PTSS.

     Wanneer schakel ik hulp in voor traumaverwerking?

     Slachtofferhulp Nederland adviseert hulp voor traumaverwerking als je langer dan zes weken last blijft houden van de gevolgen van een nare gebeurtenis. De ervaren psychologen van De Online Psycholoog zijn gespecialiseerd in online hulpverlening voor traumaverwerking en PTSS. Zonder wachtlijst!

     Hoe helpt een psycholoog bij traumaverwerking?

     Een psycholoog kan van verschillende behandelvormen gebruikmaken om traumaverwerking te ondersteunen: EMDR-therapie, BEPP, NET en cognitieve gedragstherapie. Met deze therapieën wordt vaak snel vooruitgang geboekt. De Online Psycholoog kijkt naar jouw specifieke situatie en stelt een persoonlijk behandelplan op.

      

     Bronnen:

     [1] Zo is er ook hulp voor kinderen wiens ouders in scheiding liggen. Ook dat kan trauma veroorzaken, zie: F. Aalen (2011). ‘EMDR in de crisis van de scheiding. Tijdschrift voor kinder- en jeugdpsychotherapie 2011(1), p. 43-53. Via: Vkjp.nl.

     [2] Slachtofferhulp Nederland (2021, 27 januari). EMDR. Via: Slachtofferhulp.nl.

     [3] F. Shapiro (1995). Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR): Basic Principles, Protocols and Procedures. The Guilford Press; F. Shapiro, & D. L. Korn (2018). Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) Therapy (3e editie). Guilford Publications.

     [4] Jongedijk, R. (2020). Narratieve exposuretherapie (NET). In: Vermetten, E. & Kleber, R. Handboek posttraumatische stressstoornissen (1ste ed., 551-564). Boom Lemma.

     [5] J. S. Beck (2013). Cognitieve gedragstherapie. Nieuwezijds; VGCt. (z.d.). Wat is cognitieve gedragstherapie? Via: Cognitievegedragstherapie.nl.

     [6] EMDRtherapie.net (z.d.). EMDR-therapie ervaringen. Geraadpleegd op 2 oktober 2021, via: Emdrtherapie.net.

     [7] Slachtofferhulp Nederland (2021, 27 januari). EMDR. Via: Slachtofferhulp.nl.

     [8] RTL Nieuws. (2021, 19 juni). Druk op wachtlijsten ggz loopt verder op: “Ik moet 1,5 jaar wachten”. Via: Rtlnieuws.nl.

      

     Hoi, Hoe kunnen we je helpen?