Psycholoog of maatschappelijk werker

Psycholoog of maatschappelijk werker?

De geestelijke gezondheidszorg kent nogal wat specialisaties. Ben je op zoek naar iemand die je met psychische problemen kan helpen? Maar weet je niet goed waar te beginnen? De meeste mensen komen in eerste instantie bij een psycholoog of maatschappelijk werker terecht.

Maatschappelijk werker

Waarvoor ga je naar een maatschappelijk werker?

Een maatschappelijk werker is een erg praktische hulpverlener. Loop je in het dagelijks leven tegen concrete problemen aan die je psychische klachten opleveren? Dan kan een maatschappelijk werker je goed helpen. Denk bijvoorbeeld aan:[1]

 • een onstabiele thuissituatie
 • opvoedingsproblemen
 • problemen op het werk, stress of ontslag
 • financiële problemen
 • administratieve problemen
 • pesten
 • chronische ziekte
 • verslavingen
 • een scheiding
 • een overlijden
 • eenzaamheid 

Wat doet een maatschappelijk werker?

Een maatschappelijk werker gaat erg praktisch te werk. Hij of zij helpt je inzicht te krijgen in je situatie en leert je nieuwe vaardigheden waarmee je met die situatie om kunt gaan. Zo leer je de problemen waarvan sprake is zelf op te lossen. Indien nodig kan een maatschappelijk werker helpen bij bemiddeling of je doorverwijzen naar een andere hulpverlener. Meestal is de behandeling kortdurend, omdat er snel verbetering in je situatie komt.[2]

Hoe schakel je een maatschappelijk werker in?

Maatschappelijk werk is een dienst van de gemeente en is meestal gratis. Je hebt er ook geen doorverwijzing voor nodig. Het kan ook zo zijn dat je via je werk of andere instantie hulp kunt inschakelen. Veel zorginstellingen en sommige scholen en grote bedrijven hebben een eigen maatschappelijk werker in dienst. Deze vorm van hulp is dan ook erg toegankelijk.[3]

Maatschappelijk werker

Psycholoog

Waarvoor ga je naar een psycholoog?

Een psycholoog is gespecialiseerd in de samenhang tussen gedrag, gedachten en gevoelens.[4] Een psycholoog kan je dus goed helpen als jouw problemen niet alleen met je externe situatie te maken hebben, maar ook met je innerlijke belevingswereld. Denk aan problemen als:[5]

Wat doet een psycholoog?

De behandeling van een psycholoog bestaat grotendeels uit gesprekstherapie. Hiermee leer je anders naar je gedachten te kijken, met emoties om te gaan, en je gedrag ten positieve te veranderen. Je krijgt hier vaak ook opdrachten of oefeningen bij. Indien nodig kan een psycholoog ook de diagnose van een psychische stoornis stellen en je doorverwijzen. Een psycholoog mag geen medicatie voorschrijven.[6]

Hoe schakel je een psycholoog in?

Via je huisarts kun je een doorverwijzing naar een gz-psycholoog krijgen. De wachttijden bij de ggz zijn echter lang. Wil je direct aan de slag, klop dan zelf bij een psychologenpraktijk aan. Dit kan ook uitstekend online. Bij De Online Psycholoog kom je bijvoorbeeld niet op een wachtlijst te staan. Ook koppelen wij je op basis van een gratis kennismakingsgesprek aan een van onze psychologen die specifiek met jouw probleem ervaring heeft of om andere redenen goed bij je past.  

Hulp inschakelen 

In de praktijk overlappen het werkgebied van de maatschappelijk werker en de psycholoog elkaar regelmatig. Het belangrijkste is dat je de stap naar hulp zet als je daar behoefte aan hebt. Een hulpverlener zal je altijd doorverwijzen als hij of zij denkt dat een ander jou beter kan helpen. 

En voor zowel de maatschappelijk werker als de psycholoog geldt: je mag ook om begeleiding vragen als het eigenlijk heel goed met je gaat! Dit kun je goed zien als een kans om grote stappen vooruit te zetten en dingen te doen die je eerder misschien niet durfde. De hulpverlener kan je tijdens dit proces goed coachen.[7]

   

  FAQ

  Wat is het verschil tussen een maatschappelijk werker en een psycholoog?

  Een maatschappelijk werker helpt je met concrete problemen in het dagelijks leven. Denk aan een onstabiele thuissituatie, problemen op het werk of omgaan met chronische ziekte. Een psycholoog behandelt psychische problemen die vaak voortkomen uit belemmerende gedachte- en gedragspatronen.

  Wat doet een maatschappelijk werker?

  Een maatschappelijk werker biedt ondersteuning bij problemen in het dagelijks leven die psychische klachten opleveren. Hij of zij helpt je inzicht te krijgen in je situatie en leert je praktische vaardigheden waarmee je de problemen zelf kunt oplossen. 

  Waar kan ik psychische hulp inschakelen?

  De meeste mensen komen in eerste instantie bij een psycholoog of maatschappelijk werker terecht. Voor beide hulpverleners heb je geen doorverwijzing nodig. De Online Psycholoog hanteert zelfs geen wachtlijst. Je kunt bij ons direct terecht voor een gratis kennismakingsgesprek. 

   

  Bronnen:

  [1] Prof. dr. J. van Os (2022, 7 april). Soorten hulpverleners. Via: Psychosenet.nl; J. Michalik (2021, 21 juli). Maatschappelijk werker. Via: Mentaalvitaal.nl; N. Verberne (2019, 22 februari). Wat kan een maatschappelijk werker voor je betekenen? Via: Jongpit.nl; N. Verberne (2019, 29 augustus). Psychische hulp: 8 verschillende specialisten waar je terecht kunt. Via: Jongpit.nl.

  [2] J. Michalik (2021, 21 juli). Maatschappelijk werker. Via: Mentaalvitaal.nl; N. Verberne (2019, 29 augustus). Psychische hulp: 8 verschillende specialisten waar je terecht kunt. Via: Jongpit.nl.

  [3] Prof. dr. J. van Os (2022, 7 april). Soorten hulpverleners. Via: Psychosenet.nl; N. Verberne (2019, 22 februari). Wat kan een maatschappelijk werker voor je betekenen? Via: Jongpit.nl.

  [4] N. Verberne (2019, 29 augustus). Psychische hulp: 8 verschillende specialisten waar je terecht kunt. Via: Jongpit.nl.

  [5] N. Verberne (2019, 6 juni). Wat kun je verwachten van een psycholoog? Uitleg en tips! Via: Jongpit.nl.

  Onderzoek bevestigt positiviteit werkt verzachtend bij fysieke pijn

  Onderzoek bevestigt: positiviteit werkt verzachtend bij fysieke pijn

  Je kan geen zelfhulpboek openslaan zonder de termen ‘mindset’ en ‘positive thinking’ tegen te komen. Maar deze termen zijn niet voor niks hip. Een positieve mindset levert ons nogal wat op. Zo draagt steeds meer onderzoek bij aan de veronderstelling dat het onze perceptie van fysieke pijn beïnvloedt. Een recent onderzoek keek naar het effect van nostalgie op onze pijngrens.

  Nostalgie verhoogt de pijngrens

  Onderzoek uit 2020 toonde al aan dat nostalgie fysieke pijn kan verzachten.[1] De resultaten van dit onderzoek waren echter gebaseerd op de observaties van de proefpersonen zelf. Recent gepubliceerd onderzoek uit China maakte gebruik van fMRI-scans om dit proces visueel aan te tonen. En dat is gelukt. Hierdoor weten we nu dat de hersenen pijnprikkels onder invloed van nostalgie anders verwerken dan ze zonder die positieve gedachten doen.[2]

  Verwerking pijnprikkels in de hersenen

  De thalamus, het informatieverwerkingscentrum van de hersenen, functioneert anders bij proefpersonen die net foto’s van vroeger hebben bekeken. Pijnprikkels worden bij deze personen via het periaqueductale grijs doorgegeven aan de prefrontale cortex. En dat is goed nieuws, want hoe actiever de prefrontale cortex is, hoe minder heftig je pijn ervaart.[3]

  Positiviteit vermindert fysieke pijn

  Positiviteit vermindert fysieke pijn

  Het Chinese onderzoek bevestigt wat we al wisten: een positieve mindset vermindert fysieke pijn. Nostalgie is slechts een van de uitingsvormen van positiviteit. Hetzelfde effect geldt volgens de wetenschap voor andere gedachten en gevoelens die je het leven positiever doen inzien. Denk bijvoorbeeld aan dankbaarheid, hoop, optimisme, zelfvertrouwen en zelfeffectiviteit.[4]

  Dat positieve emoties effect op pijn kunnen hebben, is al langer bekend. Nostalgie kun je zien als een positieve emotie, dus dat dit verschijnsel ook een effect op pijndrempels heeft, is dan niet vreemd.[5]

  Bert Joosten, hoogleraar Experimentele Anesthesiologie en Pijngeneeskunde aan het Maastricht UMC+

  Positieve psychologie

  Zo blijkt maar weer hoezeer lichaam en geest met elkaar verweven zijn. En dat heeft gevolgen voor onze gezondheidszorg. De fijne fysieke bijwerkingen van positiviteit kunnen bijvoorbeeld effectief worden ingezet bij mensen met chronische pijn. Lichamelijke klachten kunnen zodoende met een combinatie van medicatie en therapie worden behandeld.

  Cognitieve gedragstherapie

  Positiviteit zorgt er uiteraard ook voor dat je mentaal weerbaarder bent. Hoe positief je bent is gedeeltelijk afhankelijk van je karakter, maar positive thinking is ook aan te leren! ’s Werelds meest toegepaste therapievorm, cognitieve gedragstherapie, is grotendeels gebaseerd op ‘positieve psychologie’: de kunst van het positief denken. En je hoeft echt geen psychische stoornis of chronische pijn te hebben om baat te hebben bij deze vaardigheid!

  Ben je benieuwd hoe meer positiviteit jou verder kan helpen? Onze psychologen zijn gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie en positieve psychologie en vertellen jou er graag meer over. Maak gratis en vrijblijvend kennis!

    

   FAQ

   Hoe beïnvloedt positiviteit de pijnperceptie?

   Onderzoek heeft aangetoond dat de hersenen pijnprikkels onder invloed van positiviteit anders verwerken. De prefrontale cortex wordt door positiviteit meer geactiveerd. De activiteit van dit gebied zorgt voor een hogere pijngrens.

   Kan je pijn ‘wegdenken’?

   Een positieve mindset vermindert fysieke pijn, blijkt uit onderzoek. Dit effect geldt voor allerlei gedachten en gevoelens die met positiviteit in verband gebracht kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan dankbaarheid, optimisme en zelfeffectiviteit.

   Kan je leren positief te denken?

   Hoe positief je bent is gedeeltelijk afhankelijk van je karakter. Maar positive thinking is ook aan te leren. ’s Werelds meest toegepaste therapievorm, cognitieve gedragstherapie, is grotendeels gebaseerd op ‘positieve psychologie’: de kunst van het positief denken.


   Bronnen:

   [1] M. Kersten, J. A. Swets, C. R. Cox e.a. (2020). Attenuating Pain With the Past: Nostalgia Reduces Physical Pain. Frontiers in Psychology 11.

   [2] M. Zhang, Z. Yang, J. Zhong, e.a. (2022), Thalamocortical Mechanisms for Nostalgia-Induced Analgesia. The Journal of Neuroscience 1 (maart).

   [3] J. Keulen (2022, 1 maart). Als je naar foto’s uit je jeugd kijkt, komt pijn minder hard aan. Scientias. Via: Scientias.nl.

   [4] K. Pulvers & A. Hood (2013). The Role of Positive Traits and Pain Catastrophizing in Pain Perception. Current Pain and Headache Reports 17(5).

   [5] J. Keulen (2022, 1 maart). Als je naar foto’s uit je jeugd kijkt, komt pijn minder hard aan. Scientias. Via: Scientias.nl.

   Onderzoek toont aan dat de kantoortuin zorgt voor verzuim door burn-out

   Onderzoek toont aan dat de kantoortuin zorgt voor verzuim door burn-out

   Het Nieuwe Werken staat voor onderlinge communicatie, sparren met collega’s, ideeënuitwisseling… maar werkt het eigenlijk wel? Volgens onderzoek van het tv-programma De Monitor van KRO-NCRV niet. Integendeel: de kantoortuin, een product van het Nieuwe Werken,[1] blijkt juist bij te dragen aan verzuim van werknemers. 

   De kantoortuin leidt tot burn-out

   De Monitor vroeg ruim negentig bedrijfsartsen van de NVAB (de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde) naar hun ervaringen met verzuim. Volgens maar liefst negentig procent van hen draagt de kantoortuin bij aan het verzuim van de medewerkers onder hun hoede. De kantoortuin zou voor een gebrek aan privacy, geluidshinder en te veel prikkels zorgen. De gevolgen:

   Deze gevolgen zorgen uiteindelijk voor verzuim door burn-outklachten. Het is vervolgens extra lastig werknemers na een burn-out in een kantoortuin te laten re-integreren. Tachtig procent van de bedrijfsartsen vermoedt dat het verzuim daalt als er minder mensen in één ruimte werken. Van zestig procent mag de kantoortuin worden afgeschaft.[2]

   ‘Er is politiek veel aandacht voor “reparatie” en “verzekeren” van schade aan gezondheid in relatie tot werk. Wij missen daarbij aandacht voor echt preventiebeleid, zoals gezonde inrichting van werkplekken.’[3]

   De kantoortuin leidt tot burn-out

   Het belang van stilte

   In de huidige kennismaatschappij, waarin we meer met ons hoofd dan onze handen werken, is het belang van stilte ongekend groot.[4] Cal Newport, auteur van het boek Diep werk, noemt de mogelijkheid om blokken van tijd geconcentreerd aan een complexe taak te werken ‘de superkracht van de 21e eeuw’.[5]

   Concentratie

   Voor veel van de taken die werknemers op kantoor uitvoeren, is concentratie noodzakelijk. Afleiding vermindert onze cognitieve capaciteiten, waardoor taken langer duren en we ze minder goed uitvoeren.[6]

   Creativiteit

   Ook het uitbroeden van nieuwe ideeën doen we het best in stilte. Natuurlijk heeft overleggen en brainstormen een positief effect op het opdoen van ideeën, maar in een te vroeg stadium kan feedback van buitenaf de creativiteit ondermijnen. Het is niet voor niks dat de grootste denkers en uitvinders uit de geschiedenis veel in totale afzondering werkten.[7]

   Het belang van stilte

   De ideale werkomgeving

   Helaas bestaat de ideale werkomgeving niet. Hoeveel behoefte we aan stilte hebben is per persoon verschillend. Wel is duidelijk dat er een alternatief voor de kantoortuin moet komen – iets waar werknemers momenteel vaak nog maar weinig over te zeggen hebben.[8] Volgens trainer en coach Marijke van Dusseldorp hebben bedrijven genoeg opties:[9]

   • stiltewerkplekken introduceren
   • afspraken maken over de bereikbaarheid van werknemers
   • vergadervrije dagen inlassen
   • niet-storenbordjes gebruiken
   • wandelen (in je eentje) onder werktijd promoten

   Met het (deels) afschaffen van de kantoortuin kunnen bedrijven verzuim door burn-out voorkomen. Dat is pas écht productief!

   Heb  jij behoeft aan en gesprek met een (burn-out) psycholoog? Neem contact op.

     

    FAQ

    Hoe goed werkt de kantoortuin?

    Onderzoek van tv-programma De Monitor heeft aangetoond dat de kantoortuin geen productievere medewerkers oplevert. De geluidsoverlast, het teveel aan prikkels en het gebrek aan privacy zorgen voor stress, vermoeidheid en concentratieproblemen. Het verzuim door burn-out neemt hierdoor toe.

    Wat verhoogt de productiviteit op kantoor?

    We werken tegenwoordig meer met ons hoofd dan met ons handen. Stilte is daarom van belang voor concentratie, creativiteit en daarmee productiviteit. Onderzoek toont aan dat de kantoortuin averechts werkt voor de productiviteit. In plaats daarvan moeten werknemers de mogelijkheid hebben in stilte aan complexe taken te werken.

    Zorgt de kantoortuin voor burn-out?

    Volgens onderzoek onder 90 bedrijfsartsen, noemen werknemers de kantoortuin vaak als oorzaak van hun burn-outklachten. Dat resultaat is eenvoudig te verklaren: creativiteit en concentratie vereisen stilte. Het (deels) afschaffen van de kantoortuin kan verzuim door burn-out verminderen.

     

    Bronnen:

    [1] M. van Dusseldorp (2018). Stilte werkt. Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties 1(maart), pp. 34-39. Via: Mimicri-training.nl.

    [2] Nu.nl (2020, 24 februari). Bedrijfsartsen: Kantoortuin leidt tot moeheid, hoofdpijn en verzuim. Via: Nu.nl; KRO-NCRV (2020, 24 februari). Bedrijfsartsen: vermoeidheid en concentratieverlies door kantoortuin leidt tot verzuim. Via: Pointer.kro-ncrv.nl.

    [3] KRO-NCRV (2020, 24 februari). Bedrijfsartsen: vermoeidheid en concentratieverlies door kantoortuin leidt tot verzuim. Via: Pointer.kro-ncrv.nl.

    [4] P. van Agteren (2018, 8 januari). ‘De kantoortuin is funest voor de mentale gezondheid’. Via: Ad.nl.

    [5] C. Newport (2019). Diep werk (4de ed.). Reed Business Education.

    [6] C. Newport (2019). Diep werk (4de ed.). Reed Business Education.

    [7] M. van Dusseldorp (2018). Stilte werkt. Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties 1(maart), pp. 34-39. Via: Mimicri-training.nl.

    [8] KRO-NCRV (2020, 24 februari). Bedrijfsartsen: vermoeidheid en concentratieverlies door kantoortuin leidt tot verzuim. Via: Pointer.kro-ncrv.nl.

    [9] M. van Dusseldorp (2018). Stilte werkt. Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties 1(maart), pp. 34-39. Via: Mimicri-training.nl.

    Waarom naar een psycholoog na een scheiding

    Waarom naar een psycholoog na een scheiding?

    Een scheiding heeft veel impact op jouw leven. Het is een ingrijpende en emotionele gebeurtenis; voor jou, jouw partner en eventuele kinderen. Je zult waarschijnlijk niet direct aan een psycholoog denken wanneer jij gaat scheiden. Je wilt er zelf uitkomen en je tijd nemen om te herstellen. Hartstikke goed! Maar wanneer je vast blijft lopen en de negatieve gedachten de positieve overheersen, kan het helpen om psychische hulp in te schakelen. 

    Voordelen van psychische hulp na een scheiding

    Wanneer jij en je partner besluiten uit elkaar te gaan, begint er een moeilijke, emotionele periode. Een scheiding heeft veel impact op jullie leven. Het is helemaal niet gek als je overspoelt wordt door emoties. Een scheiding wordt in sommige gevallen wel eens een rouwproces genoemd. Je krijgt te maken met verlies en dit moet je op een goede manier verwerken.

    Als jij jouw scheiding niet goed verwerkt, kun je jezelf verliezen. Je krijgt te maken met negatieve gedachten en weet misschien niet goed wat je nu verder moet. Praten met een psycholoog kan waardevol zijn aangezien hij/zij jou helpt bij het verwerken van het scheidingsproces. 

    • Professionele hulp volledig aangesloten op jouw probleem en wensen
    • Negatieve gedachten overkomen
    • Hulp bij acceptatie
    • Een luisterend oor

    Psychische hulp voor kinderen

    Psychische hulp voor kinderen

    Een echtscheiding heeft niet alleen veel impact op jouw leven, maar ook op die van je kinderen. Voor een kind kan het voelen alsof zijn of haar hele leven instort. Waarschijnlijk voel je je hier erg schuldig over, maar het is belangrijk dat jij je kind ondersteunt tijdens deze zware periode. Leg je kind goed uit wat er verandert en blijf altijd eerlijk. 

    Heeft jouw kind het erg moeilijk met de scheiding? En weet je niet zo goed hoe je hem/haar moet helpen? Kinderen kunnen het lastig vinden om over moeilijke situaties te praten met hun ouders. Maar misschien praten ze er wel graag over met hun opa en oma of vriendjes of vriendinnetjes. Bovendien kan psychische hulp ook erg waardevol zijn voor kinderen. Een kinderpsycholoog kan jouw zoon of dochter, samen met jou, begeleiden bij het verwerkingsproces.

    Praten met een online psycholoog bij een scheiding

    Praten met een psycholoog na een scheiding kan jou en jouw kinderen helpen bij het verwerken van een scheiding. Het is als het ware een hulpmiddel om jullie leven weer op de rit te krijgen. Bovendien is het mogelijk om online psychische hulp in te schakelen. Het is voor gezinnen soms extra praktisch om therapie vanuit huis te volgen. Zo voelt jouw kind zich misschien meer op zijn of haar gemak. 

    Vraag hieronder een kennismakingsgesprek aan met een van onze gecertificeerde psychologen. Aan de hand van jouw situatie bieden we jou de hulp die het beste bij jou past.

     Hoe kies ik de juiste psycholoog voor mij

     Hoe kies ik de juiste psycholoog voor mij?

     Het gaat al een tijdje niet goed met je en je hebt besloten de hulp van een psycholoog in te schakelen. Je kunt je nu door je huisarts naar een hulpverlener laten verwijzen, maar tegenwoordig heb je veel meer opties. Ook online! Dat maakt het mogelijk een psycholoog te vinden die echt bij je past. En dat vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Hoe kies je de juiste psycholoog?

     Waar moet ik op letten bij het kiezen van een psycholoog?

     Kwaliteit en professionaliteit

     Je gaat natuurlijk het liefst naar een professional die weet waar hij of zij het over heeft. De titel van psycholoog is in Nederland echter niet beschermd. Ga daarom na of de psycholoog die je op het oog hebt NIP- of BIG-geregistreerd is. Deze registraties krijgt een psycholoog alleen door een bepaalde kwaliteitseisen te voldoen. Overweeg je online therapie? Kies dan voor een psycholoog die zich daarin gespecialiseerd heeft.  

     Expertise en therapievorm

     Verschillende klachten en stoornissen worden op verschillende manieren behandeld. Psychologen specialiseren zich daarom vaak in bepaalde deelgebieden en behandelmethoden. Zo zijn er psychologen die alles afweten van stress en burn-out, van depressie en angst of van trauma en PTSS. Andere psychologen verdiepen zich in relatieproblematiek of gezinsdynamiek. Verdiep je ook in de behandelvormen en ga na wat goed bij jou past. Veel voorkomende therapievormen zijn:

     Waar moet ik op letten bij het kiezen van een psycholoog

     Hoe vind ik een psycholoog met wie ik een klik heb?

     Veel mensen schrijven het succes van therapie toe aan persoonlijke eigenschappen van hun psycholoog.[1] Uit onderzoek blijkt dat dit niet voor niks is.

     Therapeutische relatie

     De therapeutische relatie, ofwel de ‘klik’ met je psycholoog, is misschien wel het belangrijke aspect van behandelsucces. Drie factoren zijn hierbij van belang:[2]

     1. duidelijkheid en overeenstemming over het doel van de therapie
     2. duidelijkheid en overeenstemming over de behandelvorm(en)
     3. een vertrouwelijke, emotionele band tussen jou en je psycholoog

     Een ‘klik’ zorgt voor beter resultaat

     Steeds meer onderzoek toont aan dat een goede therapeutische relatie een groot positief effect op het behandelingsresultaat heeft.[3] En andersom: een slechte therapeutische relatie hindert de therapie. De klik met je psycholoog is volgens sommige onderzoeken daarom zelfs belangrijker dan de gekozen therapievorm![4] En hoe eerder jij die klik ervaart, hoe beter.[5] Heb je na een paar sessies het idee dat jij en je psycholoog niet op dezelfde golflengte zitten, aarzel dan niet van hulpverlener te switchen.

     ‘Hoe beter de therapeutische relatie in het begin, des te minder klachten later in de behandeling.’[6]

     Hoe vind ik een psycholoog met wie ik een klik heb

     Online in therapie bij de juiste psycholoog voor jou!

     Al onze (gz-)psychologen en psychotherapeuten hebben een diploma in de psychologie op zak, zijn NIP- of BIG-geregistreerd en hebben ruimschoots ervaring met therapie online. Over kwaliteit en professionaliteit hoef je je dus geen zorgen te maken. En die therapeutische relatie? Die vinden wij ook heel belangrijk!

     Juiste match tussen jou en je psycholoog

     Op basis van een uitgebreid, vrijblijvend en kosteloos intakegesprek koppelen we je met zorg aan een psycholoog die bij jou past. We letten hierbij op je hulpvraag, je behoeften en je voorkeuren, maar ook op je persoonlijkheid. En klikt het onverhoopt toch niet? Dan is schakelen naar een andere psycholoog binnen ons uitgebreide team geen enkel probleem.

     Neem gerust contact met ons op, zodat wij je meer kunnen vertellen over onze werkwijze.

       

      FAQ

      Hoe kies ik de juiste psycholoog?

      Met een psycholoog die goed bij jou past heeft therapie meer kans op slagen. Let bij het kiezen van een psycholoog op kwaliteit en professionaliteit, expertise en therapievorm, en je eigen gevoel: de ‘klik’ met je behandelaar is misschien wel het belangrijkst!

      Hoe belangrijk is de therapeutische relatie?

      De therapeutische relatie, ofwel de ‘klik’, met je psycholoog, is misschien wel het belangrijkste aspect van behandelsucces. Die klik wordt bepaald door overeenstemming over het doel van de therapie en de behandelvorm, en de emotionele band tussen jou en je psycholoog.

      Wat als ik geen klik heb met mijn psycholoog?

      De therapeutische relatie tussen jou en je psycholoog kan het succes van de therapie positief, maar ook negatief beïnvloeden. Ervaar je geen klik? Wissel dan van psycholoog. Bij De Online Psycholoog is switchen eenvoudig en geen enkel probleem.

       

      Bronnen:

      [1] M. J. Lambert & D. E. Barley (2001). Research summary on the therapeutic relationship and psychotherapy outcome. Psychotherapy: Theory, Research, Practice, Training 38, pp. 357-361.

      [2] E. S. Bordin (1979). The generalizability of the psychoanalytic concept of the working alliance. Psychotherapy: Theary, Research & Practice 16, pp. 252-260.

      [3] E. R. Reefhuis, M. K. van Dijk, M. F. Miggiels, e.a. (2019). De kwaliteit van de therapeutische relatie voorspelt uitkomst van psychotherapie bij depressie. Tijdschrift voor Psychotherapie 45(1), pp. 6-23; M. J. Huibers & P. Cuijpers (2015). Common (nonspecific) factors in psychotherapy. In: R. L. Cautin & S. O. Lilienfeld (eds.). The encyclopedia of clinical psychology. New York: Wiley & Sons.

      [4] GGZnieuws (2015, 16 april). Relatie tussen behandelaar en patiënt bepaalt succes behandeling. Via: Ggznieuws.nl; zie ook: Psyned (2021, 25 augustus). Therapeutische relatie: een klik met je psycholoog. Via: Psyned.nl.

      [5] E. R. Reefhuis, M. K. van Dijk, M. F. Miggiels, e.a. (2019). De kwaliteit van de therapeutische relatie voorspelt uitkomst van psychotherapie bij depressie. Tijdschrift voor Psychotherapie 45(1), pp. 6-23. 

      [6] E. R. Reefhuis, M. K. van Dijk, M. F. Miggiels, e.a. (2019). De kwaliteit van de therapeutische relatie voorspelt uitkomst van psychotherapie bij depressie. Tijdschrift voor Psychotherapie 45(1), pp. 6-23. 

      Hoi, Hoe kunnen we je helpen?