Wat te doen tegen eenzaamheid

Het is een bekend gevoel: je zit thuis alleen op de bank terwijl je eigenlijk graag ergens anders had willen zijn, omringd door vrienden en gezelschap. Je hebt even niemand om iets mee te doen en dit voelt allesbehalve fijn.

Vrijwel iedereen voelt zich weleens eenzaam, ongeacht de leeftijd of levensfase. Gelukkig gaat deze eenzaamheid vaak snel weer over, maar bij een hoop mensen blijft dit nare gevoel helaas bestaan. En dit kan grote effecten hebben op de mentale gezondheid. Voel jij je eenzaam? Dan is het goed om hier iets aan te doen. Wij vertellen je wat je kunt doen tegen eenzaamheid.

Wanneer ben ik eenzaam?

Eenzaamheid gaat vaak gepaard met een gevoel van gemis en teleurstelling. Je voelt je niet verbonden met anderen terwijl je dat wel graag wilt. Maar je bent zeker niet alleen: in Nederland voelt 40% van de volwassenen zich wel eens eenzaam. [1]

Eenzaamheid is een natuurlijke emotie die op verschillende momenten kan ontstaan, bijvoorbeeld wanneer je net bent verhuisd of als je relatie net is verbroken. Maar eenzaam zijn betekent niet per se dat je alleen bent. Je kunt namelijk alleen zijn wanneer je veel mensen om je heen hebt.

Dit zijn een aantal veel voorkomende symptomen van eenzaamheid. Deze symptomen kunnen kort duren, maar ook lang aanhouden. [2]

  • Verdrietig
  • Leeg gevoel
  • Negatieve gedachten over jezelf
  • Isolatie
  • Verlegen
  • Gepest worden
  • Moeilijk contact leggen
  • Stress
  • Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn
  • Somberheid

Wanneer ben ik eenzaam

Oorzaken van eenzaamheid

De oorzaken van eenzaamheid kunnen voor iedereen anders zijn. Vaak komt het door bepaalde omstandigheden in je leven, maar het kan ook sneller door persoonlijke karaktereigenschappen ontstaan.

  • Veranderingen in relaties

Wanneer een relatie verbroken wordt of veranderd, kun je je eenzaam voelen. Echter, ook binnen een relatie kun je eenzaam zijn. Bijvoorbeeld wanneer je je niet gehoord voelt door je partner.

  • Verlies

Als je iemand verliest, kan er een gevoel van eenzaamheid ontstaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer iemand overlijdt, maar ook als een dierbare verhuist of als je een vriendschap verbreekt.

  • Levensfase

In iedere levensfase kun je eenzaamheid ervaren. Zo kunnen jongeren zich bijvoorbeeld eenzaam voelen wanneer ze gepest worden. Op middelbare leeftijd kan er eenzaamheid ontstaan door inkomen, scheiding of werk.

  • Persoonskenmerken

Wanneer je minder snel contact maakt met mensen, kan dit sneller zorgen voor een gevoel van eenzaamheid. Ook een gebrek aan zelfvertrouwen of verlegenheid dragen bij aan het ontwikkelen van dit gevoel.

  • Psychische klachten

Eenzaamheid komt veel voor bij mensen met psychische klachten, zoals depressie, angst en autisme. Bovendien is er ook gebleken dat je meer kans hebt op het ontwikkelen van een angst-, stemmings- of middelenstoornis wanneer je je vaak eenzaam voelt. [3]

Oorzaken van eenzaamheid

Wat te doen tegen eenzaamheid?

Je eenzaam voelen is allesbehalve een fijn gevoel. Het kan dan ook een grote impact hebben op je leven. Als jij je regelmatig eenzaam voelt, is het goed om hier iets aan te doen. Je kunt namelijk zelf stappen ondernemen om van dit gevoel af te komen.

Het belangrijkste is om te achterhalen wat de oorzaak is van jouw eenzaamheid. Ontstaat het gevoel bijvoorbeeld altijd na een bepaalde situatie? Of heeft het te maken met een verbroken relatie? Het kan lastig zijn om de oorzaak van een leeg gevoel te vinden, neem hier dan ook gerust de tijd voor. Soms kan het ook helpen om je gedachten van je af te schrijven.

Daarnaast is het belangrijk om de eenzaamheid niet je leven te laten bepalen. Wil je bijvoorbeeld iets leuks doen, maar weet je niet met wie? Het is helemaal niet gek als je alleen de deur uit gaat. Bovendien krijg je zo ook de kans om nieuwe mensen te ontmoeten.

Praten met een psycholoog

Eenzaamheid is een gevoel. Je bent dus niet eenzaam, maar je voelt je eenzaam. Weet dat dit gevoel tijdelijk is en kan veranderen door de juiste stappen te ondernemen. Het kan helpen om over je gevoelens te praten met een psycholoog. Hij/zij helpt je bij het vinden van de oorzaak van jouw eenzaamheid en jullie gaan samen aan de slag met het creëren van verbondenheid.

Wil je praten met een psycholoog? Je kunt direct terecht bij een van onze online psychologen. Zij hebben ervaring met eenzaamheid en bieden een luisterend oor. Vraag een gratis kennismaking aan en ontdek de mogelijkheden van online therapie.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veel gestelde vragen over eenzaamheid:

    Hoe herken ik eenzaamheid bij mezelf?

    Eenzaamheid kan zich bij ieder persoon anders uiten. Een aantal veel voorkomende symptomen van eenzaamheid zijn gevoelens van leegte, verdriet, negatieve gedachten, stress, isolatie en moeilijk contact leggen. Ook kan je je somber voelen en kunnen er eetproblemen of slaapproblemen ontstaan.

    Wat zijn de gevolgen van eenzaamheid?

    Wanneer je je een lange tijd eenzaam voelt, kan dit grote gevolgen hebben voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Het kan onder andere zorgen voor langdurige isolatie, depressie, angst, gebruik van verdovende middelen en slaapproblemen. Bovendien kan het je immuunsysteem beïnvloeden waardoor je vatbaarder bent voor ziektes en infecties.

    Is het normaal om je eenzaam te voelen?

    Het is normaal om je soms eenzaam te voelen, bijvoorbeeld wanneer je bent verhuisd, een geliefde bent verloren of als er een relatie is verbroken. Iedereen kan eenzaamheid ervaren en je kunt leren om hier mee om te gaan.

     

    Bronnen:

    [1] Psyned. (2023, 11 augustus). Eenzaamheid: wat is het en wat kun je doen? | Psyned. https://www.psyned.nl/eenzaamheid/

    [2] Eenzaamheid. (2023, 6 september). https://mindkorrelatie.nl/onderwerpen/eenzaamheid

    [3] Zimmerman, A. M. (2021, 22 november). Het verband tussen eenzaamheid en psychische aandoeningen. Trimbos-instituut. https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/het-verband-tussen-eenzaamheid-en-psychische-aandoeningen/

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?