Mijn kind heeft psychische klachten

Wanneer je kind worstelt met psychische klachten kun je je als ouder machteloos voelen. Hoe kan je je kind helpen? Moet je op zoek naar professionele hulp? En waar vind je deze hulp dan? Je hebt heel veel vragen en weet niet zo goed wat je moet doen. Hier is niets geks aan. Je wilt het beste voor je kind, maar het kan lastig zijn om de juiste hulp te bieden.

Als je kind niet lekker in zijn of haar vel zit, kan dit een grote impact hebben op het gezinsleven. In dit artikel vertellen we je hoe je je kind kunt steunen en wat je kunt doen als de psychische klachten niet vanzelf over lijken te gaan.

Hoe merk ik dat mijn kind psychische klachten heeft?

Steeds meer Nederlandse kinderen en tieners krijgen te maken met psychische klachten. Van concentratieproblemen tot depressies, angststoornissen en eetproblemen. [1] Je kind kan hier veel last van hebben, maar geeft dit niet altijd zelf aan. Kinderen uiten psychische klachten namelijk vaak heel anders dan volwassenen.

Maar hoe merk je nu dat je kind psychische klachten heeft? Dit merk je voornamelijk aan veranderingen in gedrag en emoties. Dus reageert jouw kind bijvoorbeeld heel anders? Is hij/zij erg driftig of juist teruggetrokken? Dan kan er iets aan de hand zijn. Ook andere veranderingen zoals slecht slapen en veranderingen in eetgewoonten kunnen signalen van psychische klachten zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat ieder kind wel eens te maken krijgt met psychische klachten. Dit komt vaak voor na ingrijpende gebeurtenissen, zoals een scheiding, gepest worden of een verlies van een dierbare. Vaak gaan de klachten vanzelf over, maar wanneer dit niet het geval is, kan het goed zijn om hulp te zoeken.

Wat kan ik als ouder doen?

Als ouder wil je dat je kind gelukkig is. Het kan dan ook erg ingrijpend zijn wanneer je kind psychische klachten ervaart. Uiteraard wil je jouw kind helpen, maar soms weet je niet goed hoe je dit kunt doen.

Hoe merk ik dat mijn kind psychische klachten heeft?

Het allerbelangrijkste is dat je ervoor je kind bent. Doe leuke dingen samen en geef aan dat hij/zij altijd bij jou terecht kan als er iets aan de hand is. In de ideale situatie geeft je kind zelf aan als er iets speelt. Maar toch is dit niet vaak zo. Voor kinderen is het namelijk erg lastig om te verwoorden wat ze precies voelen. Wanneer je veranderingen in gedrag ziet, kun je de volgende dingen doen:

Met elkaar praten

Praat met je kind over de dingen die je opmerken, maar probeer dit zonder oordeel te doen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: ‘Ik zie dat je vaak boos bent, is er iets waar je mee zit?’ Het is erg belangrijk dat je goed luistert en laat weten dat je je kind begrijpt. Bekijk het vanuit het perspectief van je kind en stel open vragen.

Wil je kind niet over zijn of haar gevoelens praten? Dan is het goed om te laten weten dat hij/zij altijd bij je terecht kan als hij/zij er klaar voor is.

GERELATEERD:  Wat voor invloed heeft een scheiding op een kind?

Zorg dat je er bent

Met tieners over gevoelens of psychische klachten praten kan erg lastig zijn. Ze spreken minder snel uit waar ze mee zitten. Toch is het niet goed om iemand te dwingen om te praten. Wanneer je aandringt, wil je kind zich waarschijnlijk alleen maar meer afzonderen. Geef aan dat je er bent om te praten en zorg dat je interesse toont. Dan kan je tiener vanzelf naar je toe komen.

Gezond leven

Gezond leven heeft een grote impact op mentale gezondheid. Merk je veranderingen in slaap- of eetgedrag? Dan is het belangrijk om regelmaat in de dag te houden. Zorg dat je kind op dezelfde tijden gaat slapen en opstaat. Eet op gewone tijden en zorg dat hij/zij gezond eet. En vergeet geen leuke dingen samen te doen!

Wanneer professionele hulp inschakelen?

Ieder kind zit wel eens iets minder in zijn of haar vel. Dit is niet leuk, maar het gaat vaak vanzelf over. Merk je dat de psychische klachten van je kind lang aanhouden of verergeren? Dan kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen. Doe dit echter niet achter de rug om van je kind, maar maak het bespreekbaar. Jullie kunnen bijvoorbeeld samen naar de huisarts gaan of de mogelijkheden bespreken.

Wanneer een kind worstelt met psychische problemen kan hij/zij terecht bij een kinderpsycholoog of een orthopedagoog. Deze therapeuten zijn gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van psychische aandoeningen bij kinderen, zoals ADHD, autisme en depressie.

Denk je dat jouw kind worstelt met psychische problemen? Ieder kind is uniek en daarom kan het vinden van de juiste hulp een uitdaging zijn. Wij denken graag met je mee! Plan een gratis kennismakingsgesprek met een van onze online psychologen en bespreek de mogelijkheden voor jouw kind. De Online Psycholoog beschikt over geregistreerde en ervaren kinderpsychologen en orthopedagogen.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

     

    Veel gestelde vragen over psychische klachten bij kinderen:

    Wat zijn de meest voorkomende psychische stoornissen bij kinderen?

    Een aantal veel voorkomende psychische stoornissen bij kinderen zijn ADHD, autisme, angststoornis, depressie en PTSS. Ook kunnen er psychische klachten ontstaan door een ingrijpende gebeurtenis, zoals een scheiding of verlies.

    Wat doet een kinderpsycholoog?

    Een kinderpsycholoog kijkt voornamelijk naar het kind zelf en is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van psychische problemen bij kinderen, zoals depressie, angsten of gedragsstoornissen.

    Wat doet een orthopedagoog?

    Een orthopedagoog is gespecialiseerd in ontwikkelings-, opvoedings- en gedragsproblemen bij kinderen. Een behandeling bij een orthopedagoog is gericht op het systeem en de omgeving van het kind. Dit betekent dat er ook naar de ouders, leerkrachten en andere begeleiders wordt gekeken.

     

    Bronnen:

    [1] Trimbos-instituut. (z.d.). Cijfers over de mentale gezondheid van de jeugd. Geraadpleegd via https://www.trimbos.nl/kennis/mentale-gezondheid-preventie/expertisecentrum-mentale-gezondheid/mentale-gezondheid-jeugd/cijfers/

    Thuisarts.nl. (z.d.). Mijn kind heeft psychische klachten. Geraadpleegd via https://www.thuisarts.nl/psychische-klachten-als-je-jong-bent/mijn-kind-heeft-psychische-klachten

    PsyNed. (z.d.). Kinderen en jeugd. Geraadpleegd via https://www.psyned.nl/kind-en-jeugd/

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?