thuiswerken met kinderen

Heb je de mogelijkheid om thuis te werken? Je bespaart reistijd en het bevordert de productiviteit: ideaal dus! Uit onderzoek is gebleken dat we thuis een stuk efficiënter werken. 36% van de werknemers verzet thuis meer werk dan op kantoor. [1] We zouden dus eigenlijk veel vaker thuis moeten werken.

Als je kinderen hebt, is thuiswerken misschien nog wel fijner. Zo bespaar je wellicht op de kinderopvang en kun je tussendoor een wasje draaien. Maar toch heeft thuiswerken met kinderen soms wat voeten in de aarde. Vind jij het lastig om productief te zijn als je kids thuis zijn? Hieronder zetten we een aantal praktische tips op een rij.

1. Een goede werkomgeving

Werk je regelmatig vanuit huis? Dan is het belangrijk om een goede werkomgeving te creëren. Is het mogelijk om in een andere ruimte te werken dan waar je kinderen zijn? Dan is dit top! Is dit niet mogelijk? Zorg er dan vooral voor dat jouw werkplek netjes blijft. Dit helpt bij een betere concentratie.

Werkt jouw partner toevallig ook thuis? Kies dan het liefst voor twee aparte werkplekken en maak goede afspraken met elkaar.

2. Maak een (flexibele) planning

Werken met een planning maakt jouw thuiswerkdag met kinderen een stuk fijner. Acht uur achter elkaar werken gaat waarschijnlijk niet lukken. Kinderen zijn onvoorspelbaar en er kan van alles gebeuren. Plan daarom niet jouw hele dag vol, maar gebruik een flexibele planning.

Doe de belangrijkste taken als eerst en verdeel jouw tijd zo efficiënt mogelijk. Probeer daarnaast jouw dagelijkse routine van kantoor aan te houden. Je kunt ook besluiten om eerder op te staan of `s avonds langer door te werken. Maar neem tussendoor ook tijd om te ontspannen.

planning werken thuis

3. Pauze nemen met de kinderen

Om zo productief mogelijk te zijn, plan je vaste pauzes in met de kinderen. Deze pauzes zijn niet alleen leuk voor je kinderen, maar ook belangrijk voor jouw concentratie. Onderzoek heeft bewezen dat iemand die regelmatig kleine pauzes neemt tijdens het werken, zich beter kan concentreren.[2] Dus werk niet 4 uur aan een stuk door, maar neem na een tijdje pauze. Werk bijvoorbeeld van 8 tot half 10 en ga dan eventjes iets leuks doen met de kinderen.

4. Geef thuiswerken met kinderen aan bij je werk

Praat met je collega’s en leidinggevende over de situatie. Geef aan dat je tussen het werken door ook voor je kinderen moet zorgen. Laat daarnaast ook duidelijk weten wanneer je wel en niet bereikbaar bent. Dit is handig voor het plannen van meetings. Krijg je een keer iets niet af? Of duurt het iets langer? Geef dat dan ook gewoon aan bij je collega’s. Ze zullen dit vast wel snappen.

GERELATEERD:  Wat voor invloed heeft een scheiding op een kind?

Vraag ook om tips aan je collega’s. Er zijn een hoop mensen die ook regelmatig thuiswerken met kinderen. Samen helpen jullie elkaar en kunnen jullie problemen bespreken.

Bespreek werk kinderen

5. Verzin activiteiten voor de kids

Wanneer jij aan het werk bent, is het wel zo handig als je kinderen zich eventjes zelf bezig houden. Met kleine kinderen kan dit natuurlijk niet, maar als ze wat ouder zijn zou het wel eventjes moeten lukken.

Weten je kinderen niet zo goed wat ze moeten doen? Verzin dan zelf een aantal leuke activiteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het lezen van een boek, een knutselopdracht of spelen met poppen. Lukt het niet? En moet je echt wat werk afkrijgen? Een beetje schermtijd kan op een werkdag geen kwaad. Zet bijvoorbeeld een leuke Youtube-video op of laat je kids eventjes tv kijken. Hier hoef jij je niet slecht over te voelen.

Succes met werken!

  Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

   

  Veel gestelde vragen over thuis werken:

  Wat zijn de voordelen van thuiswerken met kinderen?

  Thuiswerken met kinderen heeft meerdere voordelen. Je bespaart niet alleen reistijd en kunt zelf je dag indelen, maar je brengt ook een stuk meer tijd door met je kids. Dit vinden jij en de kinderen niet alleen heel leuk en gezellig, maar ook maak je alle nieuwe ontwikkelingen mee.

  Hoe zorg ik voor meer concentratie?

  Kun jij je niet altijd goed concentreren tijdens het thuiswerken met kinderen? Zorg voor een nette werkomgeving, neem voldoende pauzes en verzin leuke activiteiten voor de kids.

  Hoe richt ik mijn thuiswerkplek in?

  Zorg indien mogelijk voor een aparte kamer of hoek waar je rustig kunt zitten. Kies voor een goede stoel en let op je houding. Houd de werkplek zo netjes mogelijk, zodat je je beter kunt concentreren. [3]

   

  Bronnen:

  [1] Zeeuw, M. de. (2017, 11 december). ‘We zouden veel vaker thuis moeten werken’. Via: AD.nl

  [2] Vlogaert, H. (2020, 24 maart). Thuiswerken met kinderen (zonder gek te worden): dat doe je zo. Via: Libelle Mama.

  [3] Een fijne thuiswerkplek inrichten. (z.d.). Via: KPN

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?