wachtlijsten psychologen

We hebben het er al jaren over: de lange wachtlijsten voor psychologen. Niet iedereen kan direct de juiste hulp krijgen. Mensen moeten vaak langer dan drie maanden wachten voordat ze bij een professional terecht kunnen. De gemiddelde wachttijd is dan ook 8 tot 16 weken. Maar hoe komt dit precies? En kan de overheid hier niet iets aan doen?

Oorzaken van lange wachtlijsten voor psychologen

We hebben al jarenlang te maken met lange wachtlijsten voor psychologen. Maar hoe komt dit eigenlijk? De lange wachttijden in Nederland zijn ontstaan door een combinatie van meerdere factoren:

 • Bezuinigingen

Cliënten komen door bezuinigingen sneller terecht bij hulpverleners in de ambulante zorg. Voorheen zouden deze personen in een instelling werden geplaatst, maar hier is nu niet altijd plek voor.

 • Meer mensen met psychische klachten

Steeds meer mensen hebben te maken met mentale problemen en willen hier hulp voor zoeken. Hierdoor is de vraag naar psychologen de laatste jaren sterk toegenomen.

 • Meer administratie

Psychologen hebben er steeds meer administratieve taken bijgekregen. Deze tijd kunnen zij niet besteden aan het helpen van cliënten.

 • Tekort aan psychologen

Er is een tekort aan professioneel opgeleide psychologen met een BIG-registratie.

Meer plekken op opleidingen: is dit de oplossing?

Er is dus een tekort aan psychologen in Nederland. Nederlandse psychologen pleiten daarom voor meer plekken op post-masteropleiding tot gezondheidspsycholoog. Zo zouden ze de wachtlijsten weg kunnen werken.

Tegenwoordig krijgt niet iedereen die deze opleiding wilt doen een plek. Dit heeft volgens directeur Valerie Hoogendoorn van het opleidingsinstituut PPO Groningen te maken met het capaciteitsorgaan. Het aantal beschikbare opleidingsplekken wordt bepaald door dit orgaan. Zij kijken naar hoeveel psychologen er op middel tot lange termijn nodig zijn.

Er is tegenwoordig meer vraag naar psychologen dan eerder. Je wilt dus eigenlijk dat er meer mensen worden opgeleid, zegt Hoogendoorn. Hier zit echter een keerzijde aan. “Als we in één keer meer mensen opleiden, ontstaat er op lange termijn een overschot.”

opleiding psycholoog

Beoordelen welke patiënten psychologische hulp nodig hebben

Nu nemen masterstudenten na hun opleiding Psychologie vaak de taken van een gezondheidspsycholoog over. Maar volgens Rudolf Ponds, vicevoorzitter van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), kan niet iedere afgestudeerde masterstudent professioneel beoordelen welke patiënten psychologische hulp nodig hebben.

GERELATEERD:  Wat kun je doen terwijl je op een wachtlijst staat voor een psycholoog?

Soms is het namelijk nodig om een persoon door te verwijzen naar een andere plaats, zoals een lotgenotengroep. Een gz-psycholoog leert tijdens de post-masteropleiding om een selectie te maken. Een masterstudent heeft deze ervaring niet.

Wachtlijsten op lange termijn oplossen

Meer opleidingsplekken zouden het probleem van de lange wachtlijsten kunnen oplossen. Maar op lange termijn moet er meer gebeuren. Zo is kritisch zijn op wie een psychologisch traject nodig heeft belangrijk, zegt klinisch psycholoog en hoogleraar psychodiagnostiek Jan Derksen.

“Wanneer iemand zich inschrijft, zou er zo snel mogelijk een diagnostisch gesprek moeten komen.” Zo kunnen psychologen direct beoordelen of iemand de hulp van een psycholoog wel echt nodig heeft of niet ergens anders beter op zijn/haar plek is.

Wat betreft de opleidingsplekken voor de post-masteropleiding tot gezondheidspsycholoog is er enigszins goed nieuws. Op 1 november werd er een motie aangenomen waarin er werd gevraagd om volgend jaar 40 extra opleidingsplekken beschikbaar te stellen.

geen wachtlijst online psycholoog

Geen wachtlijsten bij De Online Psycholoog! Plan direct een gesprek in

Ben je op zoek naar een psycholoog zonder lange wachttijden? Gelukkig kan je bij De Online Psycholoog terecht zonder wachtlijst. Zo krijg je de direct de hulp die je nodig hebt. Ook als je al op een wachtlijst staat, kun je in de tussentijd met een van onze professionals praten.

Wil je meteen psychologische hulp? Neem dan direct contact met ons op. Het eerste kennismakingsgesprek kan al binnen één a twee dagen plaatsvinden. Vervolgens koppelen we je aan een psycholoog die bij jou past. Het intakegesprek met deze gediplomeerde professional vindt in de meeste gevallen ook al binnen drie a vier dagen plaats. We zorgen ervoor dat jij snel de juiste hulp krijgt!

  Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

   

  Bronnen:

  NOS. (2022, 28 november). Lange wachtlijsten voor psychologen “veelkoppig monster”. Via: NOS.nl.

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?