Wat kun je doen terwijl je op een wachtlijst staat voor een psycholoog

Personeelstekorten zorgen voor lange wachtlijsten bij de reguliere gezondheidszorg in Nederland. De ggz kampt al jaren met personeelstekort, maar dit probleem lijkt niet zomaar verholpen. Ook de komende jaren loopt het tekort nog verder op, wat leidt tot lange wachtlijsten voor psychische hulp. In sommige gevallen moet je zelfs zes maanden wachten op de juiste behandeling. 

Wat kun je doen terwijl je op een wachtlijst staat voor een psycholoog of psychiater en eigenlijk direct mentale hulp nodig hebt? Hieronder zetten we een aantal opties op een rij. Het is namelijk zonde als je klachten verergeren terwijl je aan het wachten bent op je behandeling.

Praten met een vertrouwenspersoon op werk of school

Praten met een vertrouwenspersoon op werk of school kan een goede eerste stap zijn wanneer je nog niet bij een psycholoog terecht kunt. Een vertrouwenspersoon heeft beroepsgeheim en kan advies geven over mogelijke vervolgstappen. Ook kun je bij een vertrouwenspersoon terecht voor een luisterend oor of het stellen van een hulpvraag.

Vooral bij lichtere mentale klachten kan een vertrouwenspersoon helpen. Bovendien kun je in sommige gevallen ook terecht bij een bedrijfsarts voor advies.

Praat met je familie en vrienden

Het kan lastig zijn om met je dierbaren te praten over psychische klachten. Door je gevoelens te delen met vrienden en familie, begrijpen zij waar je mee zit en kunnen ze de juiste steun bieden. Ook kunnen je naasten helpen bij het krijgen van andere perspectieven en inzichten. Vaak denk je dat je de enige bent met mentale klachten, maar dit is niet zo. Bovendien kan het uiten van je gedachten een grote opluchting zijn en spanning verminderen. 

GERELATEERD:  Waar vind ik een psycholoog met een korte wachttijd?

Praat met je familie en vrienden

Raadpleeg hulplijnen

Veel mensen kennen 113 wel, de zelfmoordpreventielijn die je kunt bellen in geval van nood. Maar er zijn nog veel meer andere hulplijnen die je kunt raadplegen. Zo is De Luisterlijn dag en nacht bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Of je nu gewoon even wilt praten over wat je dwars zit of je eenzaam voelt: je kunt over alles praten. De Luisterlijn biedt een luisterend oor

Bellen of chatten met een hulplijn kan helpen om spanning weg te halen. Bovendien kan dit volledig anoniem en wordt er nooit geoordeeld. 

Ontvang direct hulp zonder te wachten bij De Online Psycholoog

Sta je op een wachtlijst voor een psycholoog, maar wil je direct aan de slag met je mentale gezondheid? Bij De Online Psycholoog hebben we geen wachtlijst kun je de wachttijd overbruggen. Wij bieden een online behandeling bij een geregistreerd psycholoog die vrijwel direct kan starten. Na een intakegesprek start je binnen 2 weken met een op maat gemaakte behandeling. 

Ben je aan de beurt bij de ggz psycholoog of een andere hulpverlener? Dan stopt jouw behandeling bij De Online Psycholoog en kun je met je andere therapeut gewoon verder waar je gebleven bent. Je verspilt dus geen tijd en hoeft niet wekenlang te wachten op de juiste hulp. Vraag hieronder een gratis kennismaking aan of stel je vragen via het formulier. 

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?