Sociaal psycholoog

Heb je moeite met het aangaan van relaties? Of krijg je veel te maken met vooroordelen en weet je niet goed hoe je hier mee om moet gaan? Een sociaal psycholoog houdt zich bezig met het bestuderen van de interactie tussen mensen en sociale groepen. Hij/zij biedt professionele begeleiding bij sociale problemen en helpt je begrijpen waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen.

Een sociaal psycholoog komt in beeld bij diverse sociale vraagstukken. Dit kan het omgaan met vooroordelen zijn, maar ook communicatiestrategieën komen aan bod. Onze erkende sociaal psychologen bieden online begeleiding en helpen je bij persoonlijke groei.

Wat is sociale psychologie?

Psychologie is een breed begrip. En binnen dit begrip kunnen we onderscheid maken tussen verschillende vormen van psychologie, zo ook sociale psychologie. Een sociaal psycholoog bestudeert hoe het gedrag, de gedachten en gevoelens van mensen worden beïnvloed door andere mensen of sociale invloeden (Allport, 1985).

Sociaal psychologen willen alle sociale relaties bestuderen. Dit kan het gedrag van een individueel persoon zijn, maar sociale psychologie omvat ook het onderzoeken van groepsgedrag. Door grote groepen met mensen te bestuderen, proberen sociaal psychologen menselijk gedrag te voorspellen.

Wat doet een sociaal psycholoog?

Een sociaal psycholoog houdt zich bezig met hoe mensen zich gedragen, denken en voelen in sociale situaties. Ze proberen te begrijpen hoe mensen zichzelf waarnemen ten opzichte van anderen, en bestuderen hoe sociale invloeden en andere personen ons gedrag, gedachten en gevoelens beïnvloeden.

Sociaal psychologen voeren onderzoek uit, maar ze kunnen ook personen helpen bij het begrijpen van hun eigen gedrag en het opbouwen van gezonde relaties. Zo kan een online sociaal psycholoog bijvoorbeeld begeleiding bieden bij het verbeteren van sociale vaardigheden en gezonde relaties bevorderen.

Dit zijn voorbeelden van onderwerpen waar een sociaal psycholoog zich mee bezig houdt:

 • Groepsgedrag
 • Groepsontwikkeling
 • Leiderschap
 • Omgaan met conflicten
 • Vooroordelen
 • Agressie
 • Non-verbaal gedrag
 • Sociale vaardigheden

Online sociaal psychologen bij De Online Psycholoog

Het team van De Online Psycholoog bestaat uit ervaren en deskundige online psychologen met diverse specialiteiten. Onze sociaal psychologen ondersteunen je bij sociale uitdagingen en bieden persoonlijk advies.

De trainingen en therapieën vinden volledig online plaats. Dus of je nu in Nederland, Spanje of de hele andere kant van de wereld woont, je kunt overal de juiste hulp ontvangen. Kies zelf wanneer je sessies plaatsvinden en geniet van de flexibiliteit en het gemak van online therapie.

Bovendien is het ook mogelijk om andere soorten therapie, zoals cognitieve gedragstherapie, te volgen bij De Online Psycholoog. Er wordt altijd een behandelplan op maat gemaakt

Hoe werkt een sociaal psycholoog?

Een sociaal psycholoog kan zowel individuen als groepen helpen bij sociale vraagstukken of problemen, zoals het omgaan met conflicten en het trainen van sociale vaardigheden. Hiervoor kan een sociaal psycholoog diverse soorten trainingen of interventies gebruiken.

Vaardigheidstrainingen

Wanneer iemand moeite heeft met sociaal contact of het communiceren met anderen, kan een sociale vaardigheidstraining worden geadviseerd. Samen met een sociaal psycholoog ga je aan de slag met het aanleren en toepassen van sociale vaardigheden. Zo leer je beter communiceren en wordt het bijvoorbeeld mogelijk om vriendschappen en relaties aan te gaan en te onderhouden.

Interventies

Binnen de sociale psychologie wordt er regelmatig gewerkt met interventies. Tijdens een interventie worden er verschillende soorten technieken gebruikt om positieve veranderingen te bewerkstelligen. Zo kan het doel van een interventie bijvoorbeeld het oplossen van conflicten zijn of het verbeteren van onderlinge relaties.

Groepstherapie

Een sociaal psycholoog kan individuen begeleiden bij sociale problemen, maar biedt ook begeleiding in groepsverband. Tijdens groepstherapie komen verschillende individuen bij elkaar om ervaringen en uitdagingen met elkaar te delen. Er wordt een veilige omgeving gecreëerd waarin je je geleerde sociale vaardigheden in de praktijk kunt brengen.

Kennismaken met onze psychologen?

Heb je een sociaal vraagstuk? Of zou je graag advies willen krijgen van een sociaal psycholoog? Je kunt bij De Online Psycholoog terecht met diverse sociale problemen.

Onze online sociaal psychologen bieden een veilige en vertrouwelijke omgeving waar je openlijk over je gevoelens en ervaringen kunt praten.

Benieuwd of online therapie iets voor jou is? Plan hieronder een gratis kennismakingsgesprek in. Dit is geheel vrijblijvend; je zit dus nergens aan vast.

Vraag een gratis kennismaking aan:

Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina over kosten en vergoedingen. Start met een gratis kennismaking!

  Veel gestelde vragen over sociale psychologie:

  Een sociaal psycholoog richt zich op de interactie van mensen, sociale groepen en situaties. Een klinisch psycholoog houdt zich voornamelijk bezig met het diagnosticeren en behandelen van personen met psychische problemen of stoornissen.
  Sociale psychologen kunnen worden ingezet bij diverse sociale vraagstukken, zoals het begrijpen van attitudes, vooroordelen en relaties. De psychologen richten zich op veranderingen in gedrag, waarden en levensstijlen om sociale problemen op te lossen.
  Ja, een sociaal psycholoog kan individuen helpen bij het begrijpen van hun houding, gedrag en interacties met anderen.
  Hallo, hoe kunnen we je helpen?