Orthopedagoog

Een orthopedagoog is een deskundige op het gebied van gedrag, ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren. Orthopedagogen hebben diepgaande kennis van kinderpsychologie en pedagogiek en helpen kinderen bij het overwinnen van uitdagingen.

Ben je bezorgd over de ontwikkeling of het gedrag van je kind? Of ondervind je moeilijkheden in de opvoeding? Dan kan een online orthopedagoog de juiste persoon zijn om mee in gesprek te gaan.

Of het nu gaat om aandachtsproblemen, autisme, angststoornissen of iets heel anders, onze orthopedagogen bieden waardevolle ondersteuning aan kinderen, ouders en gezinnen.

Wat doet een orthopedagoog?

Een orthopedagoog houdt zich voornamelijk bezig met het gedrag, de ontwikkeling en de opvoeding van een kind. De professional kan helpen bij het diagnosticeren en behandelen van diverse psychische problemen, leerstoornissen of geestelijke beperkingen.

Een orthopedagoog kan niet alleen jouw kind ondersteunen bij uitdagingen, maar hij/zij biedt jou als ouder ook handvatten voor het opvoeden en ondersteunen van jouw kind. Je kunt dus ook gerust bij een orthopedagoog terecht met opvoedingsvragen, zoals waarom wil mijn kind niets eten?

Wanneer kun je bij een orthopedagoog terecht?

Je kunt als ouder bij een orthopedagoog terecht in verschillende situaties waarin je je zorgen maakt over de ontwikkeling, het gedrag of de opvoeding van je kind.

Zo kan deze deskundige onder andere begeleiding bieden bij ADHD, autisme, leerproblemen en hoogbegaafdheid. Maar ook voor advies of het verbeteren van de relatie met je kind, kun je een orthopedagoog inschakelen.

Hieronder enkele voorbeelden van situaties waarin je bij een orthopedagoog terecht kunt:

 • Ontwikkelingsproblemen
  Als je bijvoorbeeld merkt dat je kind achterloopt met spraak en taal, motorische vaardigheden of sociaal-emotionele ontwikkeling.

 • Gedragsproblemen
  Wanneer je vermoedt dat je kind ADHD, autisme of een andere gedragsstoornis heeft.

 • Leerproblemen
  Je kind heeft moeite met leren, zoals problemen met lezen, schrijven, rekenen of aandachtsproblemen die het leren beïnvloeden.

 • Vragen over opvoeding
  Als je als ouder vragen hebt over de opvoeding of advies kunt gebruiken bij het omgaan met gedragsproblemen.

 • Scheiding of verlies
  Wanneer je te maken krijgt met een scheiding of verlies in jullie gezin of familie.

Online orthopedagogen bij De Online Psycholoog

Bij De Online Psycholoog bieden we de mogelijkheid om online contact op te nemen met een erkende orthopedagoog. Onze online orthopedagogen hebben 5+ jaar ervaring en zijn gespecialiseerd in het behandelen van diverse ontwikkelings- en gedragsstoornissen.

Een behandeling bij een online orthopedagoog biedt diverse voordelen. Zo is het bijvoorbeeld eenvoudig in gebruik en erg toegankelijk. Jij en je kind kunnen de behandelingen vanuit eigen huis volgen, waardoor je geen reistijd hebt en de drempel om hulp te zoeken wellicht iets lager wordt.

Onze online orthopedagogen maken gebruik van verschillende communicatiemiddelen, zoals beveiligd beeldbellen. We bieden een veilige en vertrouwelijke omgeving waarin kinderen, jongeren en ouders openlijk kunnen praten over hun zorgen.

Professionele ondersteuning

Een orthopedagoog helpt jouw kind wanneer hij/zij ontwikkelings-, gedrags- of leerproblemen heeft. Maar de orthopedagoog richt zich niet alleen op het kind, maar ook op de personen er om heen. Het is namelijk heel belangrijk dat de omgeving (ouders, leerkrachten en hulpverleners) goed met de uitdagingen van het kind omgaan.

Wanneer je een orthopedagoog inschakelt, wordt er een intakegesprek met jou en je kind gepland. Hierin kun je vertellen waarom je hulp nodig hebt en eventueel worden er vragen gesteld aan je kind.

Vanuit hier kijkt de professional naar wat het kind, en jij als ouder, precies nodig hebt. Er kunnen dan bijvoorbeeld onderzoeken worden gedaan om te diagnosticeren waar jouw kind last van heeft.

Enkele onderzoeken die kunnen worden gedaan zijn:

 • Dyslexie of dyscalculie onderzoek
 • Intelligentieonderzoek: voor het aantonen van hoogbegaafdheid
 • ADHD onderzoek
 • Autisme onderzoek

Behandeling bij een orthopedagoog

Wanneer het probleem in kaart is gebracht en er eventueel een diagnose is gesteld, kan de behandeling starten. De behandeling wordt helemaal op maat samengesteld afhankelijk van de situatie en het probleem. De sessies kunnen individueel zijn met het kind, gezamenlijk met de ouders of een combinatie van beide.

De orthopedagoog maakt gebruik van diverse wetenschappelijk onderbouwde technieken, zoals cognitieve gedragstherapie, sociale vaardigheidstraining of training voor traumaverwerking. Ouders worden vaak actief betrokken bij de behandeling en krijgen advies om het kind zo goed mogelijk te ondersteunen.

Advies nodig? Plan nu een gratis 1e gesprek

Of je nu een vraag over de opvoeding hebt of er een vermoeden is dat je kind AD(H)D of een andere gedragsstoornis heeft, onze online orthopedagogen willen jou en jouw kind de best mogelijke ondersteuning bieden.

Plan hieronder een gratis kennismakingsgesprek met een van onze professionals. Tijdens dit gesprek krijg je de gelegenheid om kennis te maken met de orthopedagoog, je zorgen en vragen te bespreken en kom je meer te weten over onze behandelingen. Uiteraard zit je na dit gesprek nergens aan vast!

Vraag een gratis kennismaking aan:

Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina over kosten en vergoedingen. Start met een gratis kennismaking!

  Veel gestelde vragen over de orthopedagoog:

  Een orthopedagoog kan ondersteuning bieden bij verschillende soorten problemen en uitdagingen van kinderen, jongeren en hun families. Een aantal veelvoorkomende problemen waarbij een orthopedagoog kan helpen zijn gedragsproblemen, leerproblemen, ontwikkelingsstoornissen, sociale problemen en opvoedingsuitdagingen.

  Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen een orthopedagoog en een kinderpsycholoog. Zo heeft een orthopedagoog een opleiding in de orthopedagogiek en richt hij/zij zich volledig op de ontwikkeling, opvoeding en behandeling van kinderen en jongeren. Een kinderpsycholoog daarentegen heeft een opleiding in de psychologie, met een specialisatie in kinder- en jeugdpsychologie. Een kinderpsycholoog richt zich voornamelijk op het kind, maar een orthopedagoog richt zich ook op de omgeving. Hoe de omgeving met de uitdagingen van het kind omgaat, is namelijk erg belangrijk voor hoe de problematiek later tot uiting komt.

  Wanneer je via de reguliere gezondheidszorg in Nederland naar een orthopedagoog wordt doorverwezen, wordt dit in de meeste gevallen vergoed door je zorgverzekering. De Online Psycholoog heeft geen contracten met Nederlandse zorgverzekeraars. Hierdoor heb je geen doorverwijzing nodig en kunnen wij hulp op maat bieden. Echter, er wordt vaak geen vergoeding geboden voor een online orthopedagoog. Hier vind je meer informatie over de vergoedingen.

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?