verschil tussen een psycholoog en psychiater

Een psycholoog en een psychiater worden vaak door de war gehaald. Er zit echter wel een groot verschil tussen deze twee hulpverleners. In dit artikel kom je erachter wat het verschil precies is tussen een psycholoog en een psychiater.

Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog is gespecialiseerd in het onderzoeken van gedrag, gedachten en emoties van personen. Psychologen gebruiken verschillende technieken en behandelmethoden om mensen te helpen met het verbeteren van de mentale gesteldheid, denk bijvoorbeeld aan cognitieve gedragstherapie. Met een psycholoog voer je dus gesprekken over hoe jij je voelt en kun je eventuele problemen bespreken.

Om psycholoog te worden, moet je een bachelor of masterdiploma in de psychologie hebben. In sommige gevallen moet je ook geregistreerd zijn bij een professionele organisatie.

Wat doet een psycholoog

Wat doet een psychiater?

Om psychiater te worden volg je eerst een medische opleiding en ga je je daarna specialiseren in psychiatrie. Een psychiater heeft dus geneeskunde gestudeerd en dit betekent dat hij/zij officieel een arts is.

Een psychiater is gespecialiseerd in de behandeling van mentale problemen. Zij hebben tijdens hun opleiding alles geleerd over het effect van medicatie op gedrag en emoties. Een psychiater mag dus ook medicijnen voorschrijven en werkt vaak samen met een psycholoog om een behandeling te ontwikkelen die het meest optimaal is voor een cliënt.

Psychiaters kunnen medische aandoeningen diagnosticeren en behandelen met medicijnen. Voorbeelden van aandoeningen zijn bijvoorbeeld een bipolaire stoornis en schizofrenie.

Wat doet een psychiater

Wanneer heb je een psychiater nodig?

Maar wanneer heeft u nu een psychiater nodig? Een psychiater behandelt personen met complexe psychische klachten of stoornissen. Wanneer dit bij jou het geval is, wordt dit vaak duidelijk tijdens gesprekken met een psycholoog. De psycholoog verwijst jou vervolgens door naar een psychiater. De psychiater stelt een diagnose en kan indien nodig medicatie voorschrijven.

Een online psychiater bij De Online Psycholoog

Bij De Online Psycholoog zijn naast psychologen ook psychiaters aangesloten. Een online psychiater kan advies geven over jouw huidige medicatie. Heb je nog nooit een psychologische behandeling gehad? Overleg dan eerst met een psycholoog voor advies. Neem gerust contact met ons op bij vragen of vind hier meer informatie over onze online psychiaters.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Bronnen:

    https://www.connection-sggz.nl/info-bibliotheek/verschil-tussen-psycholoog-en-psychiater

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?