Waarom mindfulness helpt bij angst en depressie

Mindfulness: je hebt er waarschijnlijk wel een keertje van gehoord. Het betekent dat je volledig bewust bent van je huidige ervaring. Je geeft zonder oordeel aandacht aan wat er op dit moment met je gebeurt. Misschien klinkt het een beetje zweverig, maar er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat mindfulness echt helpt.

Hieronder lees je waarom mindfulness gezond is en helpt bij het verminderen van angst en depressie.

Waarom is mindfulness gezond?

Wanneer je aan mindfulness doet, ben je volledig bezig met het bewustzijn. Het is een vorm van aandachtstraining. Tegenwoordig zijn we ontzettend veel aan het piekeren. Je bent misschien al aan het nadenken over iets wat nog lang niet aan de hand is. Of over iets dat lang geleden is gebeurd. Mindfulness helpt om met je volle aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu. Je bent dus even niet bezig met de toekomst of met het verleden.

Pieker je regelmatig over iets dat een tijdje geleden is gebeurd? Denk je misschien: ‘had ik dit maar ander aangepakt’. Of denk je: ‘wat als dit gebeurt?’ Denken in het hier en nu biedt tegenwicht aan piekeren en negatieve emoties, zoals spijt en angst.

De positieve effecten van mindfulness

Bij mindfulness leer je naar je eigen gedachten en gevoelens te kijken. Dit doe je zonder hier conclusies aan te verbinden. Op deze manier krijg je inzicht in jouw denkpatroon en zie je dat gedachten en gevoelens komen en gaan.

De positieve effecten van mindfulness

Onderzoek heeft laten zien dat mindfulness helpt bij stress, angst, slaapproblemen, spanningen en depressieve klachten. Het verhoogde bewustzijn zorgt ervoor dat je beter leert omgaan met de dingen die er op je afkomen. Er is gebleken dat mindfulness de activiteit van de rechter- naar de linkerhersenhelft verschuift. Hiermee ga je van een alerte staat naar een staat van acceptatie.

Hoe kun je bewust worden van het hier en nu?

Bewust worden van je eigen gedachten en gevoelens doe je op verschillende manieren. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde mindfulness oefeningen die je kunt doen. Heb je eventjes niks te doen? Ben je bijvoorbeeld te vroeg bij een afspraak? Neem dat moment om bewust te worden van wat je nu ervaart. Let op je ademhaling en focus volledig op het hier en nu.

GERELATEERD:  Het verschil tussen stress, overspannenheid en een burn-out

Merk je dat je gedachten afdwalen? Geen probleem, probeer je aandacht gewoon weer terug te brengen naar jezelf.

Als je dit een aantal keren hebt gedaan, doe je precies hetzelfde maar dan op momenten waarop je wel iets aan het doen bent. Zo leer je focussen op jezelf en je huidige acties of bezigheden.

Denk je dat mindfulness jou kan helpen? Neem gerust contact op met een van onze online psychologen.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veel gestelde vragen over mindfulness:

    Wat is mindfulness?

    Mindfulness is het volledig bewust zijn van het hier en nu. Het helpt je om je te focussen op zaken die op dat moment gebeuren. En dit zonder oordeel.

    Wat zijn de voordelen van mindfulness?

    Het verhoogde bewustzijn kan verschillende voordelen met zich meebrengen. Dit zijn een aantal van de belangrijkste voordelen:

    • Vermindering van angst
    • Vermindering van depressieve gevoelens
    • Beter slapen
    • Vermindering van stress
    • Meer energie
    • Beter kunnen ontspannen
    • Vermindering van fysieke symptomen

    Kan een psycholoog helpen met mindfulness?

    Ja, psychologen gebruiken mindfulness in sommige gevallen als therapievorm bij verschillende soorten klachten. Dit doen zij onder andere met behulp van mindfulness oefeningen. Hoe een psycholoog het precies inzet, is volledig afhankelijk van jouw situatie.

     

    Bronnen:

    NU.nl. (2022, 30 november). Waarom je aan mindfulness zou moeten doen: “Vermindert angst en depressie”. Via: Nu.nl

    Redactie. (2014, 18 juni). Mindfulness werkt écht (bij angst en depressie). Via: ggznieuws.nl.

    Flinterman, N. (2022, 18 augustus). Wat is mindfulness en wat zijn de voordelen? Via: Psyned.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?