Wat is cognitieve gedragstherapie

Vanwege de effectiviteit ervan is het ‘s wereld meest toegepaste therapievorm: cognitieve gedragstherapie (cgt).[1] Ook bij De Online Psycholoog zijn gediplomeerd cgt-therapeuten aangesloten, die online cognitieve gedragstherapie verzorgen. Wat kan je verwachten?

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cgt is een vorm van gesprekstherapie, waarbij bewustwording van gedachten en denkpatronen centraal staat. De therapie is gebaseerd op het idee dat de mens van nature geneigd is te focussen op het negatieve, waardoor we de kans lopen in negatieve denkpatronen te verzanden.[2] Met cgt leer je deze negatieve gedachtepatronen te herkennen en om te buigen naar positieve gedachtepatronen. Zo stap je sneller uit de spreekwoordelijke ‘negatieve spiraal’.[3]

Hoe werkt cognitieve gedragstherapie?

De huidige situatie in kaart brengen

Het verleden is bij cgt niet zo belangrijk. Een cgt-therapeut is eerder benieuwd naar je huidige situatie en wat je graag anders ziet. Waar zit je mee? Welke problemen keren steeds terug? Wat heb je al geprobeerd eraan te doen?

Denkpatronen identificeren

De cgt-therapeut is ervoor opgeleid negatieve denkpatronen en belemmerend gedrag bij jou te herkennen. In de gesprekken leer jij deze patronen ook tijdig te identificeren.[4] Is het wel waar wat je denkt? Helpen je gedachten je verder? Kan je er ook op een andere manier tegenaan kijken?

Veranderingen doorvoeren

Cgt is praktisch en oplossingsgericht. In de therapie ga jij op zoek naar manieren om jezelf in de toekomst minder in de weg te staan. Je krijgt specifieke huiswerkopdrachten mee waarmee je concreet naar jouw doelen toe kunt werken. Hiermee wordt negativiteit minder overweldigend en krijg je de ruimte jezelf positief gedrag aan te meten.[5]

Hoe werkt cognitieve gedragstherapie

Wanneer cgt toepassen?

Het zal je niet verbazen dat cgt oorspronkelijk is ontwikkeld voor de behandeling van depressie, een psychische aandoening waarbij negativiteit een grote rol speelt.[6] De therapievorm is echter ook succesvol gebleken bij andere klachten, zoals klachten rondom angst en paniek of problemen die te maken hebben met rouwverwerking.

Een positieve mindset

Je hoeft echter helemaal geen aanwijsbare, psychische stoornis te hebben om de vruchten van cognitieve gedragstherapie te plukken.[7] Bewustwording van je gedachten en actief werken aan een positieve mindset is voor iedereen relevant. Je zult merken dat het leven hierdoor ‘lichter’ aanvoelt; je kunt meer aan en bent mentaal veerkrachtiger.[8]

GERELATEERD:  Naar een psycholoog voor depressie: de mogelijkheden

Online cognitieve gedragstherapie

Cgt is een vorm van gesprekstherapie die je eenvoudig en laagdrempelig als online therapie kunt volgen. Op basis van jouw hulpvraag koppelen wij je aan een professionele cgt-therapeut die bij jou past. Ben je benieuwd wat jij met cgt kunt bereiken? Onze psychologen hebben geen wachtlijst; je kunt dus direct terecht voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veel gestelde vragen over wat cognitieve gedragstherapie is:

    Wat is cognitieve gedragstherapie (cgt)?

    Cgt is een vorm van gesprekstherapie, waarbij bewustwording van je gedachten en het bijbehorende gedrag centraal staat. Met cgt leer je negatieve denkpatronen en beperkende overtuigingen te veranderen. Zo stap je sneller uit de spreekwoordelijke ‘negatieve spiraal’.

    Hoe werkt cognitieve gedragstherapie (cgt)?

    Een cgt-therapeut helpt je beperkende overtuigingen en het bijbehorende gedrag te identificeren en te veranderen. Hierdoor krijg jij meer grip op je emoties en word je mentaal veerkrachtiger. Met huiswerkopdrachten ga je zelf aan de slag ook in de praktijk positieve veranderingen door te voeren. 

    Kan ik online cognitieve gedragstherapie (cgt) volgen?

    Ja, cgt is een vorm van gesprekstherapie en is dus eenvoudig en op laagdrempelige wijze online te volgen. De Online Psycholoog koppelt je aan een professionele cgt-therapeut gespecialiseerd in online cgt. Je kunt bij ons direct terecht bij een psycholoog die met jouw specifieke hulpvraag uit de voeten kan. 

     

    Bronnen:

    [1] GGZ Groep (z.d.). Cognitieve Gedragstherapie. Via: Ggzgroep.nl.

    [2] McGinn, L. K. (2000). Cognitive Behavioral Therapy of Depression. American Journal of Psychotherapy, 54(2), 257-262, p. 257.

    [3] J. S. Beck (2013). Cognitieve gedragstherapie. Nieuwezijds; VGCt. (z.d.). Wat is cognitieve gedragstherapie? Via: Cognitievegedragstherapie.nl.

    [4] GGZ Groep (z.d.). Cognitieve Gedragstherapie. Via: Ggzgroep.nl.

    [5] Voor deze drie onderdelen van cgt-therapie, zie: VGCt (z.d.). Wat is cognitieve gedragstherapie? Via: Cognitievegedragstherapie.nl.

    [6] J. S. Beck (2013). Cognitieve gedragstherapie. Nieuwezijds.

    [7] Frederickson, B. (2009). Positivity: Groundbreaking Research to Release Your Inner Optimist and Thrive. One World, H. 9.

    [8] J. S. Beck (2013). Cognitieve gedragstherapie. Nieuwezijds.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?