Waar vind ik een psycholoog met korte wachttijd

Je hebt psychische klachten en hebt bij je huisarts aan de bel getrokken. Die wil je graag doorverwijzen naar een ggz-instelling, maar dat gaat zo eenvoudig niet. Bij de ggz kom je namelijk eerst op een wachtlijst te staan. Gelukkig hoef jij niet langer op kwalitatieve zorg te wachten. Online vind je gediplomeerde en ervaren psychologen met een korte (of zelfs geen!) wachttijd.

Reguliere ggz heeft lange wachttijd

Al sinds 2017 kampt de reguliere ggz in Nederland met lange wachttijden, vooral in de grote steden. Dat zou niet mogen. Officieel moet je na doorverwijzing van je huisarts binnen vier weken bij een ggz-instelling terechtkunnen voor een eerste gesprek. Je behandeling moet vervolgens binnen tien weken starten.[1] Aan die eisen wordt echter allang niet meer voldaan. Begin dit jaar was de wachttijd voor de basis-ggz al drie tot bijna zes maanden.[2] In de specialistische ggz wachten cliënten soms wel anderhalf jaar op een behandeling.

Wachttijd psycholoog verergert klachten

Helaas verergeren de meeste psychische problemen zolang er geen behandeling plaatsvindt. De lange wachttijd zorgt dus voor een negatieve spiraal: hoe langer mensen moeten wachten, hoe meer psychische zorg noodzakelijk is. Maar het tegenovergestelde geldt ook: snelle, kwalitatieve therapie kan een langdurig behandeltraject in de specialistische ggz voorkomen.[3]

‘Overbruggingszorg’ door praktijkondersteuner (POH)

Om te voorkomen dat de klachten van mensen die bij de ggz op de wachtlijst staan verergeren, wordt steeds vaker een beroep gedaan op de praktijkondersteuner van de huisarts (POH-ggz). De POH behandelt normaal gesproken alleen lichte klachten, maar is nu ook verantwoordelijk voor de zogenaamde ‘overbruggingszorg’. Hierdoor ontstaan ook in de huisartsenpraktijk zelf wachtlijsten voor psychische zorg.[4]

‘Langere wachttijden bij de ggz druipen automatisch door naar langere wachttijden bij de POH.’[5]

Kawa Al Ali, voorzitter van de Landelijke Vereniging POH-ggz

Direct naar een psycholoog

Veel mensen denken dat ze voor psychologische zorg een verwijzing nodig hebben. Voor behandeling in een ggz-instelling is dit inderdaad het geval. Er zijn echter ook genoeg gediplomeerde en ervaren psychologen waar je zonder verwijzing terechtkunt – met name online. Therapie online is zo professioneel, effectief en toegankelijk geworden dat het niet langer nodig is maanden op een ‘offline’ behandeling te wachten.

Geen wachttijd bij De Online Psycholoog

Door onze unieke werkwijze bieden wij therapie zonder wachtlijst. Een kennismakingsgesprek met onze aanmeldingscoördinator is vrijblijvend en kosteloos en kan al over één of twee dagen plaatsvinden. We koppelen je vervolgens aan een psycholoog binnen ons team die goed met jouw hulpvraag uit de voeten kan. En dat zonder wachttijd! In de meeste gevallen kan je na enkele dagen al met deze psycholoog kennismaken.

GERELATEERD:  Gratis oriënterend gesprek als oplossing voor lange wachtlijsten in de GGZ

Overige voordelen van online therapie

Twijfel je nog? Naast de korte wachttijd heeft online therapie nog veel meer voordelen:

 • Veel mogelijkheden: online therapie is goed op jouw wensen af te stemmen. Zo kun je een (deels geautomatiseerd) zelfhulpprogramma volgen of een compleet op jou afgestemde behandeling op laten stellen.
 • Laagdrempelig en toegankelijk: online therapie is relatief anoniem en vrijblijvend, makkelijk in te plannen en overal toegankelijk. Dat maakt de drempel om er gebruik van te maken een stuk lager.
 • Veel keuze aan psychologen: je bent niet meer afhankelijk van het zorgaanbod bij jou in de buurt. Online kun je een psycholoog vinden die echt bij je past. Bij De Online Psycholoog besteden we hier extra aandacht aan.
 • Effectief: het onderzoek naar online therapie is nog in volle gang, maar belooft veel goeds. In veel gevallen kan een psycholoog je online net zo goed helpen als offline.

Ons team bestaat uit gediplomeerde psychologen met uiteenlopende expertises. Wat jouw klacht ook is, wij staan direct voor je klaar.

  Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

   

  Veel gestelde vragen over wachtlijsten:

  Wanneer kan ik bij een psycholoog terecht?

  Officieel zou je na doorverwijzing binnen vier weken bij een ggz-instelling terecht moeten kunnen. In de praktijk zijn de wachttijden bij de ggz veel langer. Online kan je vaak wel direct bij een psycholoog terecht. Het team van De Online Psycholoog staat voor je klaar.

  Hoelang is de wachtlijst bij de ggz?

  De ggz kampt al sinds 2017 met wachtlijsten. Voor een behandeling in de basis-ggz is de wachtlijst momenteel drie tot bijna zes maanden. Op specialistische zorg moet je vaak langer wachten, soms wel meer dan een jaar. Een online psycholoog zonder wachttijd biedt uitkomst.

  Waar vind ik een psycholoog met een korte wachttijd?

  Veel mensen weten niet dat je ook zonder verwijzing kwalitatieve psychische zorg kunt krijgen. Het team van De Online Psycholoog bestaat uit gediplomeerde (gz-)psychologen zonder wachttijd. Plan vandaag nog een kosteloos kennismakingsgesprek in.

   

  Bronnen:

  [1] Ministerie van Algemene Zaken (2021, 4 oktober). Krijg ik te maken met wachttijden als ik zorg nodig heb? Rijksoverheid. Via: Rijksoverheid.nl.

  [2] GGZnieuws (2022, 11 januari). GGZ slaat alarm, (basis)psycholoog oplossing voor wachtlijst? Via: Ggznieuws.nl.

  [3] Idem.

  [4] S. Oving (2022, 16 maart). Lange wachtlijsten bij ggz zorgen ook voor drukte bij de praktijkondersteuner. NU. Via: Nu.nl.

  [5] Idem.

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?