Hoeveel kost een psycholoog?

Bij De Online Psycholoog streven we naar goede zorg, die voor iedereen zo toegankelijk mogelijk is. Onduidelijkheid over de kosten van een psycholoog weerhoudt veel mensen ervan de hulp te zoeken die ze nodig hebben. Daarom zetten we eerlijk voor je op een rijtje wat een psycholoog kost, hoe lang therapie gemiddeld duurt en wat je al dan niet vergoed krijgt.

Wat kost een psycholoog per uur?

Hoeveel een psycholoog per uur kost hangt af van zijn of haar expertise en behandelmethode. De titel van psycholoog is in Nederland niet beschermd. Iedereen kan zich psycholoog noemen en voor een lage prijs therapie aanbieden. Gediplomeerde en ervaren psychologen herken je echter aan een BIG- en/of NIP-registratie. En met een extra vervolgopleiding en twee jaar werkervaring mogen afgestudeerd psychologen zich ‘gz-psycholoog’ noemen.

In de praktijk kost therapie bij een gediplomeerd psycholoog tussen 90 en 130 euro per uur. Maar het kan duurder. Het maximumtarief is namelijk 101,78 euro voor een half uur diagnostiek en 85,16 euro voor een behandeling van een half uur.[1] De Online Psycholoog hanteert een gemiddeld tarief van 95 euro per sessie van 45 minuten.

Krijg ik de kosten voor een psycholoog vergoed?

Of je voor therapie een vergoeding krijgt, hangt af van je klacht en de soort zorg die je kiest. Milde klachten behandelt je huisarts of de praktijkondersteuner vaak zelf. Dit wordt als huisartsenzorg door je basisverzekering betaald. Hiervoor wordt je eigen risico ook niet aangesproken. Therapie binnen de basis-ggz of gespecialiseerde ggz wordt alleen onder bepaalde voorwaarden vergoed. Je betaalt hiervoor wel eigen risico.[2]

Voorwaarden vergoeding

  • Je bent doorverwezen door een huisarts, bedrijfsarts, jeugdarts of ander medisch specialist. Zonder doorverwijzing vergoeden de meeste zorgverzekeraars de kosten niet. Het is vaak niet mogelijk je hiervoor aanvullend te verzekeren.[3]
  • Er is een officiële diagnose (volgens de DSM-V) gesteld. Let op, veelvoorkomende klachten zoals burn-out, overspannenheid, relatieproblemen, slaapstoornissen of meer algemene psychische klachten vallen hier niet onder. De behandeling hiervan wordt dus niet vergoed.[4]

Contract ggz-instelling en zorgverzekeraar

Heeft je zorgverzekeraar een contract met de ggz-instelling waar jij therapie volgt, dan heb je nergens omkijken meer naar. De ggz-instelling stuurt de rekening dan rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. Wil je liever naar een andere instelling of praktijk? Dan moet je de kosten zelf voorschieten en bij je zorgverzekeraar terugvragen.[5]

Hoeveel sessies heb ik nodig?

Het is bij psychische klachten van belang op tijd aan de bel te trekken. Hoe eerder je dat doet, hoe korter de behandeling vaak is. Dat is niet alleen prettig voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee!

GERELATEERD:  Kan ik voor psychologische hulp terecht bij mijn huisarts?

Milde klachten kunnen vaak al met enkele sessies verholpen worden. Ernstigere problemen, zoals burn-out, depressie en angststoornissen, hebben meestal zo’n vijftien tot twintig wekelijkse sessies nodig. Voor complexe problematiek is de behandeling nog langduriger en intensiever.[6]

Gelukkig wordt het gehele behandeltraject sinds 2014 vergoed en is geen sprake meer van een maximumaantal sessies.[7]

Is online therapie de kosten waard?

Wil je niet eerst een doorverwijzing vragen, maar direct aan de slag met therapie? Dan is online therapie een uitkomst. Zeker als jij met klachten rondloopt die niet onder de vergoedingsvoorwaarden vallen. Het maakt dan niet meer uit waar je aanklopt voor psychologische hulp. In tegenstelling tot de meeste gz-instellingen, hanteert De Online Psycholoog geen wachtlijst. Je kunt dus direct terecht bij een psycholoog binnen ons ervaren team.

Voordelen

  • professionele, ervaren online (gz-)psychologen
  • verschillende expertises en behandelvormen
  • extra aandacht voor een goede match met de juiste psycholoog
  • geen wachtlijst
  • therapie vanuit huis
  • een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

Op basis van een kennismakingsgesprek geven we je graag een eerlijke inschatting van de duur van de behandeling en de kosten.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veel gestelde vragen over psycholoog kosten:

    Wat kost een psycholoog?

    Hoeveel een psycholoog per uur kost hangt af van zijn of haar expertise en behandelmethode. De Online Psycholoog hanteert een gemiddeld tarief van 95 euro per sessie van 45 minuten. Dit is een stuk lager dan het maximumbedrag van 85,16 euro per dertig minuten.

    Hoeveel gesprekken met een psycholoog heb ik nodig?

    Milde klachten zijn vaak met een paar gesprekken verholpen. Ernstigere problemen, zoals burn-out, depressie en angststoornissen hebben meestal zo’n vijftien tot twintig wekelijkse sessies nodig. De behandeling van complexe problematiek is nog langduriger en intensiever.

    Worden de kosten van een psycholoog vergoed?

    Als je met een doorverwijzing naar een ggz-instelling gaat, worden de kosten van een psycholoog onder bepaalde voorwaarden vergoed. Er geldt geen maximum voor het aantal sessies. Voor direct hulp bij algemene psychische klachten is De Online Psycholoog een sneller en laagdrempeliger alternatief.

     

    Bronnen:

    [1] Zorgwijzer (2022, 24 februari). Psycholoog basisverzekering + vergoeding (2022). Via: Zorgwijzer.nl.

    [2] Idem.

    [3] Consumentenbond (z.d.). Vergoeding zorgverzekering psychologische hulp. Via: Consumentenbond.nl.

    [4] Zorgwijzer (2022, 24 februari). Psycholoog basisverzekering + vergoeding (2022). Via: Zorgwijzer.nl.

    [5] Idem.

    [6] Nederlandse Vereniging Voor Psychiatrie (z.d.). Duur van de therapie. Via: Nvvp.net.

    [7] Consumentenbond (z.d.). Vergoeding zorgverzekering psychologische hulp. Via: Consumentenbond.nl.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?