Waarom wandelen goed is voor je mentale welzijn

De lente is nu echt begonnen. Word jij ook weer helemaal gelukkig van het zonnetje en de aangename temperatuur? De lente is een perfecte tijd om lekker naar buiten te gaan en te wandelen. Maar wandelen is niet alleen goed voor je fysieke gesteldheid, maar het kan ook jouw mentale welzijn verbeteren. Hoe dat precies zit, leggen we hieronder uit.

Dit zijn een aantal redenen om vaker een rondje te gaan wandelen!

Voordelen van wandelen voor je mentale welzijn

Dat fysieke inspanning goed is voor je gezondheid, wist je vast al. Maar een rondje lopen biedt ook meerdere voordelen voor je mentale gezondheid. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar het effect van een wandeling op je mentale gesteldheid. Hier is onder meer uitgekomen dat het zorgt voor minder stress en een verbeterde stemming.

Wandelen zorgt voor minder stress

Wandelen is een manier om stress te verminderen. En dan hebben we het vooral over wandelen in een rustgevende omgeving, zoals een bos of park. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Science & Technology heeft aangetoond dat wandelen in de natuur leidt tot een afname van het stresshormoon cortisol. Een rustgevende omgeving helpt bij het verlagen van het stressniveau. [1]

Wandelen zorgt voor minder stress

Verminderde kans op depressie

Ook hebben onderzoekers ontdekt dat wandelen kan helpen bij het voorkomen van depressie en angst. Dit komt doordat er tijdens fysieke inspanning bepaalde delen van je brein worden geactiveerd die ervoor zorgen dat je je beter voelt. [2]

Regelmatige fysieke activiteit, zoals wandelen, zorgt ervoor dat er meer endorfines, serotonine en dopamine wordt aangemaakt. En deze stofjes zorgen voor een betere stemming en een gevoel van geluk. Maar het heeft niet alleen invloed op je stemming, ook zorgt wandelen ervoor dat je productiever en creatiever wordt.

Een kans om met anderen in contact te komen

Een wandeling in een park, bos of door de stad bied je de kans om met anderen in contact te komen. En laat sociale interactie nu net een belangrijk onderdeel zijn van ons mentale welzijn. Wandelen met familie of vrienden kan je een gevoel van verbondenheid geven, maar ook alleen wandelen in een druk park zorgt voor verbondenheid.

Hoe lang moet je wandelen?

Dat wandelen goed is voor je mentale welzijn is duidelijk, maar hoe lang en hoe vaak moet je wandelen om deze effecten te ervaren? Verschillende studies zeggen dat slechts 30 minuten wandelen per dag de meeste voordelen kan opleveren voor je mentale gezondheid. Zo kan een wandeling van 30 minuten de symptomen van depressie aanzienlijk verminderen en jouw stressniveau verlagen.

Het belangrijkste is om wandelen op te nemen in je dagelijkse routine. Of het nu gaat om een korte wandeling tijdens je lunchpauze of een langere wandeling in de natuur in het weekend: alle soorten lichaamsbeweging kunnen een positieve invloed hebben op je mentale gesteldheid. Dus ga lekker naar buiten in de lente!

Heb jij symptomen van een depressie? En lijkt het sombere gevoel maar niet weg te gaan? Dan kan het fijn zijn om hierover te praten met een van onze online psychologen. Vraag een vertrouwd online gesprek aan of neem contact op!

  Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

   

  Bronnen:

  [1] American Psychological Association. (2019). Environmental Science & Technology. https://doi.org/10.1021/acs.est.9b01584

  [2] Mammen, G., & Faulkner, G. (2013). Physical activity and the prevention of depression: A systematic review of prospective studies. American Journal of Preventive Medicine, 45(5), 649–657. https://doi.org/10.1016/j.amepre.2013.08.001

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?