Vermoeid in de herfst

De dagen worden korter en het weer wordt slechter; de herfst is nu echt aangebroken. Kom je lastig je bed uit in de ochtend? Voel je je moe terwijl je gewoon hetzelfde aantal uren slaapt? Je bent echt niet de enige die zich vermoeid in de herfst voelt. Er is echter een goede reden voor deze herfstvermoeidheid.

Extra vermoeid in de herfst

Het is helemaal niet zo gek als je je in de herfst extra vermoeid voelt. Je wilt langer in bed blijven liggen en er ook weer eerder inkruipen: hoe kan dit? Dit heeft alles te maken met onze biologische klok.

Het wordt `s avonds weer vroeg donker en hierdoor maakt je lichaam het slaaphormoon, melatonine, een stuk eerder aan. Ook in de ochtenden is het langer donker en hierdoor blijft het melatonine-niveau hoog waardoor je je slaperig blijft voelen.

Wanneer er natuurlijk licht binnenkomt, krijgt je lichaam een signaal dat het moet stoppen met het aanmaken van het slaaphormoon. Maar aangezien het zo laat licht is, krijg je dit signaal veel later. Dit verklaart dus waarom je je extra vermoeid in de herfst voelt.

Extra vermoeid in de herfst

Hoe kan ik deze vermoeidheid tegengaan?

Je vermoeid voelen is allesbehalve fijn. Helemaal als je een drukke dag voor de boeg hebt. Maar hoe zorg je er nu voor dat je makkelijker je bed uitstapt in de ochtend? Hier hebben we een aantal tips voor.

 • Kom je je bed niet uit? Overweeg dan het gebruik van een wekker die natuurlijk licht nabootst. Zo krijgt je lichaam een signaal dat het moet stoppen met het aanmaken van melatonine.
 • Open je gordijnen direct als je je bed uitstapt. Alle beetjes natuurlijk licht helpen.
 • Creëer een slaapritme en zorg dat je op regelmatige tijden naar bed gaat en opstaat.
 • Drink het liefst geen alcohol voordat je naar bed gaat. Je zult er misschien eerder door in slaap vallen, maar de kwaliteit van je slaap is dan wel een stuk slechter.
GERELATEERD:  Oververmoeidheid: hoe krijg ik mijn energie terug?

Herfstvermoeidheid tegengaan door je routine aan te passen

Door vermoeidheid komen jaarlijks veel mensen in een zogeheten winterdip terecht. Ze voelen zich energieloos en blijven het liefst de hele dag binnen. Maar dit werkt juist averechts. Ook als je je vermoeid in de herfst voelt, is het belangrijk om naar buiten te gaan.

Wanneer je veel binnen zit, kun je een tekort krijgen aan vitamine D. En dit heeft weer invloed op je energie. Pas je routine aan en zorg dat je iedere dag even naar buiten gaat.

Tips om een herfst- of winterdip te voorkomen.

Daarnaast heeft ook je dieet invloed op vermoeidheid. Zorg dat je gezond eet en drink voldoende water. Gezonde voeding en hydratatie gaan vermoeidheid namelijk tegen.

Hulp nodig om door de herfst heen te komen? Neem contact op!

  Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

   

  Veel gestelde vragen over vermoeidheid:

  Kan stress vermoeidheid veroorzaken?

  Vermoeidheid kan ontstaan door verschillende oorzaken, waaronder stress. Wanneer je langdurig stress ervaart, kan dit leiden tot een ontregelde slaap, gespannen spieren en uitputting, zowel fysiek als mentaal. Lees hier meer over de relatie tussen slaapproblemen en stress.

  Wat als vermoeidheid niet over gaat?

  Als vermoeidheid niet lijkt over te gaan en rust nemen niet helpt, is het verstandig om een arts te raadplegen. Oververmoeidheid kan zowel ontstaan door fysieke als psychologische factoren. Een arts helpt je bij het onderzoeken naar de mogelijke oorzaken van jouw vermoeidheid. Ook kan het praten met een online psycholoog helpen.

  Kan bewegen helpen bij vermoeidheid?

  Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar bewegen kan helpen bij het tegengaan van vermoeidheid. Beweging kan voor meer energie zorgen en stimuleert de aanmaak van gelukshormonen. Hierdoor voel je je beter na fysieke inspanning.

   

  Bronnen:

  [1] Van Den Berg, I. (2023, 3 oktober). Voel je je vermoeid deze herfst? Daar is een reden voor, en zo kun je het tegengaan. Metronieuws.nl. https://www.metronieuws.nl/lifestyle/fit-gezond/2023/10/vermoeid-deze-herfst-tegengaan/

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?