Kunnen psychische klachten vanzelf overgaan

Volgens het Trimbos Instituut heeft bijna de helft van de volwassenen in Nederland ooit één of meerdere psychische aandoeningen gehad. Dan hebben we het onder andere over depressie, angststoornissen en fobieën.

In 2022 kregen ongeveer 3,3 miljoen volwassenen te maken met psychische aandoeningen. [1] De cijfers liegen er niet om; veel Nederlanders ervaren psychische klachten. Nu ontvangen onze psychologen vaak de vraag: kunnen psychische klachten vanzelf overgaan? In dit artikel vind je het antwoord.

Gaan psychische klachten vanzelf over?

Psychische klachten kunnen vanzelf overgaan of verminderen. In veel gevallen zijn mentale klachten niet permanent en kunnen ze dus verdwijnen. Maar soms is hier wel hulp bij nodig.

Of klachten vanzelf overgaan of niet, is afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere de aard en de ernst van de klachten spelen een rol, maar ook mentale veerkracht en ondersteuning van je omgeving kunnen meespelen.

Als je last hebt van psychische klachten, zoals sombere gedachten of paniekaanvallen, hoeft dit echter niet meteen te betekenen dat je een psychische aandoening hebt. Onthoud dat het niet gek is als je soms minder lekker in je vel zit en weet dat klachten kunnen verdwijnen.

Gaan psychische klachten vanzelf over

Wat als de klachten niet verdwijnen?

Heb je een langere tijd last van psychische klachten? Lijken de sombere gedachten bijvoorbeeld niet weg te gaan? Wanneer mentale klachten lang aanhouden en ze je dagelijkse leven beïnvloeden, is het belangrijk om hulp te zoeken. Neem vrienden of familie in vertrouwen en praat over hoe je je voelt.

We snappen dat dit moeilijk kan zijn, maar het kan echt opluchten. Blijf daarnaast goed voor jezelf zorgen. Zorg voor voldoende beweging, eet gezond en pak genoeg slaap. Ook kun je ervoor kiezen om naar de huisarts te gaan om je psychische klachten te bespreken.

GERELATEERD:  Ik maak me zorgen over iemand met psychische klachten: wat moet ik doen?

Waar vind ik de juiste hulp?

De eerste stap bij het vinden van de juiste hulp wanneer klachten niet verdwijnen, is naar de huisarts gaan. Een arts kan je doorverwijzen naar een specialist. Daarnaast is het mogelijk om zelf contact op te nemen met een onafhankelijke psycholoog of therapeut, zoals De Online Psycholoog.

Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld veel in het buitenland bent voor werk of graag anoniem wilt praten over je problemen. Je hoeft je echt niet te schamen voor het zoeken van hulp! Neem gerust contact op met een van onze psychologen.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Bronnen:

    [1] Castagna, G. (2022). Cijfers psychische gezondheid. Trimbos-instituut. https://www.trimbos.nl/kennis/cijfers/psychische-gezondheid-ggz/

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?