Ik maak me zorgen over iemand met psychische klachten

Heeft er iemand in jouw omgeving te maken met psychische klachten? Het is normaal om je zorgen te maken en te willen helpen. Toch kan het lastig zijn om te weten wat je nu precies moet doen. Hieronder geven we een aantal adviezen.

Vaak is luisteren al voldoende

Je wilt een naaste met psychische problemen natuurlijk zo goed mogelijk helpen. Vaak kun je diegene al goed helpen door alleen te luisteren. En dan bedoelen we enkel luisteren zonder te oordelen. Probeer de ander goed te begrijpen en geef niet direct adviezen.

Probeer positief te blijven en steun hem/haar. Ook als diegene misschien niet goed reageert op jouw goede bedoelingen.

Wil de persoon met psychische klachten niet met jou praten? Dan kan het helpen om een vriend(in) of familielid in te schakelen met wie hij/zij wellicht wel wilt praten.

Vaak is luisteren al voldoende

Vertellen waar hij/zij hulp kan krijgen

Naast luisteren kun je ook vertellen waar de persoon met psychische klachten hulp kan krijgen. Verwijs hem/haar door naar de huisarts of een behandelaar in de geestelijke gezondheidszorg. Bovendien is er ook anonieme hulp beschikbaar en kan degene online praten of chatten met een hulpverlener.

Maak je je erg veel zorgen? Of ontstaat er een gevaarlijke situatie voor jou of de persoon? Bel dan zelf de huisartsenpost of de crisisdienst van de GGZ. Bij direct gevaar bel je 112.

Zorg ook goed voor jezelf

Je maakt je veel zorgen over de ander en doet je best om te helpen. Toch is het ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Het kan namelijk erg zwaar zijn om iemand met psychische klachten te ondersteunen.

 • Zorg dat je voldoende slaapt
 • Blijf leuke dingen doen
 • Onderhoud sociale contacten
 • Praat met familie of vrienden over de situatie
 • Zoek eventueel steun
GERELATEERD:  Hoe herken ik psychische klachten bij een ander?

Heb je zelf steun nodig? Of weet je niet goed hoe je met de situatie om moet gaan? Maak dan zelf een afspraak bij de huisarts. Bovendien zijn er ook organisaties voor familie en naasten van mensen met psychische problemen, zoals MIND Naasten Centraal en de vereniging Ypsilon. [1]

  Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

   

  Bronnen:

  [1] https://www.thuisarts.nl/hulp-bij-psychische-klachten-bij-volwassenen/ik-ondersteun-iemand-met-psychische-klachten

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?