Hoe vind je een goede psycholoog

Een goede psycholoog vinden is soms best een hele klus. Je wilt iemand vinden waarbij jij je op je gemak voelt en bij wie jij je verhaal kwijt kunt.

Wist je dat er studies zijn die aantonen dat de relatie die jij hebt met je therapeut in sommige gevallen meer bijdraagt aan succes dan de therapie zelf? [1] Zo zie je maar weer hoe belangrijk de match met jouw psycholoog is. Maar hoe vind je een goede psycholoog?

Hieronder delen we een aantal tips die de zoektocht naar de juiste therapeut vereenvoudigen.

De zoektocht naar een goede psycholoog begint vaak bij de huisarts

Wanneer je niet lekker in je vel zit, is de eerste stap vaak een bezoek aan de huisarts. De huisarts kan vervolgens een aantal psychologen in de buurt aanbevelen. Weet je nog niet zeker naar wat voor psycholoog je op zoek bent? Dan helpt een praktijkondersteuner (POH-GGZ) je bij het bepalen van de beste type behandelaar.

Veel mensen denken dat zij een verwijsbrief nodig hebben van de huisarts voordat ze naar een psycholoog kunnen gaan. Maar dit is niet altijd het geval. In 90% van de gevallen kun jij zonder doorverwijzing bij een psycholoog terecht. Het is dus niet noodzakelijk om eerst een bezoek aan de huisarts te brengen, maar dit kan wel verstandig zijn.

De zoektocht naar een goede psycholoog begint vaak bij de huisarts

Waarvoor wil je naar de psycholoog?

Er zijn veel verschillende soorten psychologen. Zij werken met verschillende therapieën en behandelmethodes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gesprekstherapie, gedragstherapie of systeemtherapie. Voordat jij op zoek gaat naar een goede psycholoog is het handig om te bepalen waarvoor jij precies in therapie gaat.

Wil je bijvoorbeeld in therapie voor traumaverwerking? Of wil je erachter komen waarom jij steeds een bepaald soort gedrag vertoond? Wanneer jij weet waarvoor je naar de psycholoog wilt, kun je de juiste soort therapie bepalen.

Er zijn heel veel verschillende soorten therapie. Lees je van tevoren goed in en laat je adviseren door een professional.

Neem contact op met verschillende psychologen

Bij het vinden van een goede psycholoog is het verstandig om de tijd te nemen. Neem contact op met verschillende psychologen en vraag hoe zij te werk gaan. Vraag welke methodes zij gebruiken en of ze ervaring hebben met het behandelen van jouw klacht. In sommige gevallen geeft een psycholoog zelf aan dat hij/zij niet de juiste match is. Neem vooral de tijd en kijk wie het beste bij jou past.

Je kunt bij de Online Psycholoog een gratis kennismakingsgesprek inplannen om erachter te komen of online therapie iets voor jou is.

Zoek een psycholoog die bij jou past

Het is het allerbelangrijkst dat jij je op je gemak voelt bij jouw psycholoog. De klik is namelijk minstens net zo belangrijk als de therapie zelf. Vraag je dus altijd af of het goed voelt en kijk niet alleen naar de therapievorm en afgeronde opleidingen.

Ik voel geen klik met mijn psycholoog: wat moet ik doen?

Ervaar je de klik met je psycholoog niet? Geef dit dan gerust aan. Het is het allerbelangrijkst dat jij je fijn voelt tijdens de therapiesessies. Als dit niet het geval is, kun jij dit het beste aangeven. In veel gevallen is het mogelijk om te wisselen van psycholoog.

Wees ook niet bang om aan te geven dat een bepaalde aanpak of therapie voor jou niet lijkt te werken. Wees open over jouw gevoelens tegen je therapeut.

Zoek een psycholoog die bij jou past

De juiste online psycholoog vinden

Wil jij online met een goede psycholoog praten? Ook dit kan. Veel mensen denken dat een online therapiesessie een stuk onpersoonlijker is dan in het echt. Maar dit is het niet. Onze online psychologen werken precies hetzelfde als een ‘gewone’ psycholoog en bouwen een goede band met jou op. Dit kan namelijk ook gewoon via beveiligd beeldbellen.

Het team van De Online Psycholoog koppelt jou aan de juiste psycholoog door een kennismakingsgesprek te voeren. We vragen onder andere naar jouw situatie, type klachten en verwachtingen. Ook houden we uiteraard rekening met jouw voorkeuren. Vervolgens koppelen we jou aan een van onze psychologen. Voel je de klik niet? Dan kun je dit natuurlijk gewoon aangeven. En dan gaan we op zoek naar een betere match.

  Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

   

  Bronnen:

  https://psycnet.apa.org/record/2016-30467-001

  https://www.psyned.nl/psycholoog/

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?