Kan ik voor psychologische hulp terecht bij mijn huisarts

Voor beginnende problemen met je gezondheid, klop je als eerste aan bij je huisarts. Dat geldt ook voor psychische problemen. Je huisarts kan je zelf behandelen of je een doorverwijzing geven voor specialistische hulp. Maar er zijn ook andere mogelijkheden.

Hoe helpt mijn huisarts bij psychische problemen?

Niet goed in je vel zitten hoeft niks met lichamelijke klachten te maken te hebben. Ook met mentale klachten weet je huisarts raad. Hij of zij luistert naar je verhaal en bepaalt samen met jou welke vervolgstappen noodzakelijk zijn.[1]

  • Lichte klachten kan je huisarts zelf behandelen. Ook kan hij of zij je doorverwijzen naar een psycholoog binnen de huisartsenpraktijk: de praktijkondersteuner (POH).
  • Zwaardere klachten worden behandeld in de basis-ggz. De behandeling bestaat vaak uit gesprekstherapie met een officieel gediplomeerd gz-psycholoog.
  • Voor zeer zware klachten kom je in de gespecialiseerde ggz terecht. Hier werken klinisch psychologen en psychiaters samen aan vaak langdurige en intensieve therapietrajecten, waarbij ook de hulp van medicatie ingeschakeld kan worden.

Waarom voor psychologische hulp naar de huisarts

Waarom voor psychologische hulp naar de huisarts?

Het grote voordeel van je huisarts om hulp vragen is het feit dat veel geestelijke gezondheidszorg dan vergoed wordt.

Basisverzekering & eigen risico

Psychologische hulp wordt gedekt door de basisverzekering. Krijg je de behandeling in de huisartsenpraktijk? Dan wordt je eigen risico ook niet aangesproken. Krijg je van je huisarts een verwijzing naar de ggz, dan wordt je eigen risico wel aangesproken. Het aantal therapiesessies is echter wel onbeperkt. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, ben je verplicht naar een ggz-instelling te gaan die een contract heeft afgesloten met jouw zorgverzekering.[2]

Uitgesloten van vergoeding

Zorgverzekeraars gebruiken de DSM-5 als leidraad voor het vergoeden van psychologische hulp. Dit handboek bevat alle officiële diagnoses voor psychische stoornissen. Helaas vallen klachten als relatieproblemen, slaapproblemen en bepaalde fobieën daar niet onder. Ook de behandeling van burn-out – wat in de DSM-5 onder ‘aanpassingsstoornissen’ valt, maar geen eigen diagnose heeft – wordt niet vergoed.[3]

‘Aanpassingsstoornissen horen voor een deel bij het leven.’[4]

minister-president Rutte in 2013 als reactie op de beslissing de behandeling van burn-out uit de basisverzekering te schrappen

Andere mogelijkheden voor psychologische hulp

Heb je geen recht op vergoeding? Dan zijn er genoeg andere mogelijkheden voor psychologische hulp. Veel professionele en ervaren psychologen bieden hun diensten tegenwoordig online aan. Hiervoor heb je geen verwijzing nodig. De meeste therapievormen zijn gebaseerd op gesprekstechnieken en huiswerkopdrachten. Die vormen van therapie worden steeds meer online ingezet – en met succes!

Andere mogelijkheden voor psychologische hulp

Waarom zelf online psychologische hulp inschakelen?

Ruime keuze

Online is het aanbod veel groter. Je bent niet verplicht te kiezen voor een psycholoog bij jou in de buurt of een ggz-instelling met een contract met jouw zorgverzekeraar. Je kunt online een hulpverlener kiezen die echt bij jou past. Bij De Online Psycholoog besteden we hier ook veel aandacht aan. Wij werken met een groot team van ervaren psychologen met diverse expertises.

GERELATEERD:  5 redenen waarom je af en toe met een psycholoog zou moeten praten

Geen wachtlijst

Op een behandeling bij de ggz moet je vaak lang wachten.[5] Online hulpverleners zoals De Online Psycholoog hebben meestal geen wachtlijst. Daarom verwijst zelfs de overheid als eerste naar online hulp.[6] Bij ons kun je vandaag nog een kennismakingsgesprek inplannen. Op basis daarvan koppelen we je direct aan een psycholoog die je goed met jouw hulpvraag kan helpen. Op psychologische hulp moet je niet hoeven wachten!

Ben je benieuwd hoe wij je verder kunnen helpen? Neem dan gerust contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veel gestelde vragen over psychologische hulp:

    Kan ik naar de huisarts voor psychologische hulp?

    Ja, je huisarts of praktijkondersteuner kan lichte psychische klachten zelf behandelen of je doorverwijzen naar de ggz. Je kunt echter zelf ook direct een professionele psycholoog inschakelen, bijvoorbeeld online. Je hebt hiervoor geen verwijzing van je huisarts nodig.

    Kan ik zonder verwijzing van de huisarts psychologische hulp krijgen?

    Ja, je kunt zelf bij een psycholoog aankloppen – met of zonder verwijzing. De Online Psycholoog werkt met een team van online psychologen met verschillende expertises. Bij ons kun je zonder verwijzing en direct terecht.

    Wat gebeurt er als ik met psychische problemen naar de huisarts ga?

    Je huisarts luistert naar je verhaal en bepaalt samen met jou de vervolgstappen. Hij of zij kan je zelf behandelen of je naar een ggz-instelling doorverwijzen. Wil je wachttijd voorkomen en zelf een hulpverlener kiezen, dan kun je ook overwegen zonder verwijzing online in therapie te gaan.

    Bronnen:

    [1] S. Mul (2021, 12 juli), Vergoeding psychologische hulp. Consumentenbond. Via: Consumentenbond.nl.; Thuisarts.nl (2018, 10 december). Ik heb psychische klachten. Van wie krijg ik hulp? Via: Thuisarts.nl.

    [2] S. Mul (2021, 12 juli), Vergoeding psychologische hulp. Consumentenbond. Via: Consumentenbond.nl.

    [3] Zorgwijzer (2021, 12 november). Psychologische zorg (2022). Via: Zorgwijzer.nl; K. Kuijper (2021, 16 augustus). Burn-out behandeling ten onrechte vergoed door zorgverzekeraar. Via: Zorgwijzer.nl.

    [4] Pointer (2021, 19 maart). Hannelore’s burn-out behandeling wordt niet vergoed, maar hulpverleners omzeilen de regels. Via: Pointer.kro-ncrv.nl.

    [5] Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (2022, 3 februari). Toezicht op aanpak wachttijden geestelijke gezondheidszorg (ggz). Via: Igj.nl.

    [6] Ministerie van Algemene Zaken (2021, 16 juli). Waar vind ik hulp bij psychische problemen? Via: Rijksoverheid.nl.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?