De voordelen van online therapie

Online therapie, internettherapie of e-health: er is steeds meer vraag naar psychologische behandelingen via het internet. Komt dat omdat steeds meer mensen psychische problemen hebben? Waarschijnlijk niet. Het heeft eerder te maken met het feit dat de taboe op de geestelijke gezondheidszorg steeds kleiner wordt. En door de vele voordelen van online therapie schakelen steeds meer mensen op tijd professionele hulp in.

Laagdrempelig

Vroeger moest je eerst bij de huisarts aankloppen voor een doorverwijzing naar een psycholoog. Aangeven dat het niet goed met je gaat, dat je graag een verwijzing wilt: leuk is anders. Het was daarom voor veel mensen best een stap om professionele hulp in te schakelen. Met online therapie is dit probleem voor een groot deel verholpen. De laagdrempeligheid ervan zorgt ervoor dat mensen eerder aan de bel trekken. Hierdoor krijgt een grotere groep mensen nu hulp. Door eerder ingrijpen worden bovendien betere resultaten geboekt.

Bereikbaar

Of je nu afgelegen woont, geen vervoer hebt of aan huis gebonden bent: een online psycholoog is altijd bereikbaar. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding. Dat bespaart je reistijd en -kosten. Kies je voor online therapie via e-mail of chat, dan hoef je niet eens een datum of tijdstip met je psycholoog af te spreken. Je kunt dan geheel in je eigen tijd met de therapie aan de slag.

Flexibel

Veel online therapeuten zijn ook in de avonduren of in het weekend beschikbaar. Ze zitten bijvoorbeeld niet vast aan de openingstijden van hun (ggz-)praktijk. Ook kan het zijn dat ze zelf op afstand en vanuit een andere tijdzone werken. Dat kan heel voordelig uitpakken. Die flexibiliteit is erg praktisch als je weinig tijd of een steeds wisselend schema hebt. Zo kun je toch met regelmaat gesprekken inplannen.

Locatieonafhankelijk

Online therapie is een uitkomst voor mensen die in het buitenland wonen. Omdat het volledig locatieonafhankelijk is, kun je gewoon bij een Nederlandssprekende psycholoog terecht. Waar jij je ook bevindt ter wereld. Dit is ook ideaal als je veel reist voor je werk, een nomadisch bestaan hebt of vaak op vakantie bent. Zo hoef je de therapie niet telkens te onderbreken.

Vertrouwd

Een groot voordeel van online therapie is het feit dat je het vanuit huis kunt volgen. Thuis voel je je ongetwijfeld het meest op je gemak. Je wordt niet afgeleid, kunt je beter concentreren en durft waarschijnlijk opener te zijn over wat er speelt. Zo kom je sneller tot de kern van een probleem en is de behandeling het meest effectief. Je kunt na een sessie bovendien lekker op je eigen bank blijven zitten en het gesprek even laten bezinken. Wel zo prettig!

Anoniem

Je belandt niet per ongeluk met de overbuurman in de wachtkamer. En je komt je psycholoog ook niet op zaterdag in de supermarkt tegen. Online therapie volg je op afstand, bij een professional die misschien wel aan de andere kant van het land of de wereld woont. Je kunt de mate van anonimiteit bovendien zelf bepalen. Door te videobellen ontstaat heel ‘persoonlijk’ contact met je behandelaar, die hierdoor bovendien jouw gezichtsuitdrukking en lichaamstaal kan interpreteren. Maar bij De Online Psycholoog kun je ook met jouw behandelaar chatten of e-mailen.

GERELATEERD:  Waar kan een psycholoog allemaal mee helpen?

Professioneel

Het team van De Online Psycholoog bestaat uit professioneel geschoolde (gz-)psychologen met minimaal vijf jaar ervaring. Elke psycholoog heeft zijn of haar eigen specialiteit, waardoor je snel bij de juiste hulpverlener terechtkomt. Online hulpverleners zijn daardoor zeer goed in staat de meest uiteenlopende klachten te behandelen en te genezen. Denk hierbij aan:

Effectief

Er is inmiddels flink wat onderzoek [1] gedaan naar de effectiviteit van online therapie. Werkt het wel net zo goed als reguliere therapie? Het antwoord is: ja. De meeste behandelvormen maken gebruik van gesprekstechnieken en cognitieve gedragstherapie. Dit kan prima via de telefoon of als videogesprek plaatsvinden. Veel cliënten ervaren hierdoor dezelfde persoonlijke band met hun behandelaar als in de spreekkamer.

Daarbij blijken sommige mensen er meer bij gebaat te zijn hun verhaal via e-mail of chat op te schrijven. Schrijven geeft je de tijd over je woorden na te denken en werkt daardoor therapeutisch. Ook heb je hierdoor de mogelijkheid je eigen verhaal en de antwoorden van je therapeut terug te lezen.

Lage kosten

Het verschilt per aanbieder, maar de kosten voor online therapie zijn meestal lager dan die van reguliere therapie. De psycholoog kan zijn of haar werk immers ook voordelig en eenvoudig vanuit huis uitvoeren. Ook drukt het vroege ingrijpen nog wel eens de kosten. Omdat veel mensen door de laagdrempeligheid van online therapie op tijd aan de bel trekken, zijn behandelingen minder ingrijpend en kortdurend. Je bespaart daardoor dus ook op de kosten!

Zonder wachtlijst

In de reguliere ggz bestaan nog altijd lange wachtlijsten. Het kan weken tot maanden duren voordat je eindelijk bij een hulpverlener terecht kan. In die periode kunnen psychische problemen flink verergeren. Bij De Online Psycholoog kun je direct met online therapie beginnen. Dit is ook een goede tussenoplossing voor als je toch liever ‘offline’ in therapie gaat, maar de periode die je op de wachtlijst staat wilt overbruggen.

Ben je benieuwd of online therapie bij jouw situatie past? Plan gerust een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Wij beantwoorden graag al je vragen.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Bronnen:

    [1] https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/110219-internettherapie-voor-en-nadelen-effectiviteit.html#onderzoek-universiteit-van-amsterdam-naar-de-effectiviteit-van-internettherapie

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?