Iedereen is tegenwoordig coach hoe vind je een goede

De keuze is reuze. Met welk probleem jij ook rondloopt: online vind je ongetwijfeld een coach die zegt jou te kunnen helpen. In 2014 telde ons land nog geen 38.000 coaches. Nu zijn dat er 75.000.[1] Hoe scheid je het kaf van het koren?

‘Er is steeds meer aandacht voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dat is op zich een goed teken. Maar voor afnemers van coaching is het lastig zicht te krijgen op de kwaliteit.’[2]

Miriam Oude Wolbers van Nocobo, beroepsvereniging voor coaches

Wat doet een coach?

Coaches specialiseren zich vaak door te focussen op het bereiken van specifieke doelen. Zo zijn er coaches voor sport, productiviteit, carrière, geld, opruimen en ga zo maar door.[3] Dat is ook meteen het grote verschil tussen een coach en een psycholoog.

Coach vs. psycholoog

Een coach is praktisch ingesteld en helpt je met het bereiken van concrete doelen op het gebied van werk of privé. Vaak gebeurt dit door je zelfinzicht te vergroten en je nieuwe strategieën voor het behalen van je doelen aan te leren.

Je kunt echter niet aan coaching beginnen als je kampt met psychische problemen die jouw dagelijks functioneren (en dus het werken aan doelen) in de weg staan. Psychische problemen vormen het terrein van de psycholoog.

Een psycholoog helpt je gedachten- en gedragspatronen te veranderen om klachten als angst, depressie of burn-out te verhelpen.[4]

Ervaringsdeskundige als coach

De wildgroei aan coaches is vooral te danken aan ‘ervaringsdeskundigen’: mensen die zelf een persoonlijke ontwikkeling hebben doorgemaakt en een carrièreswitch maken om anderen te helpen hetzelfde te doen.[5] Dat is en nobel streven, maar voorzichtigheid is geboden.

Steeds meer coaches betreden hiermee namelijk ook het territorium van de psycholoog. Zo zijn er steeds meer coaches voor stress- en burn-outgerelateerde klachten.[6] Maar psychische klachten vereisen een professionele aanpak.

Hoe vind je een goede coach?

Net als de titel van psycholoog is die van coach niet beschermd. Iedereen mag zich dus coach noemen en dat gebeurt ook veel.[7] Gediplomeerde psychologen zijn echter BIG- of NIP-geregistreerd en de titel van gz-psycholoog is wél beschermd.

Coaches kunnen zich eveneens aansluiten bij een beroepsvereniging, maar veel doen dat niet. De professionaliteit en kwaliteit van een coach is daardoor veel lastiger te bepalen.

Tips om een goede coach te vinden [8]

  • Kies het liefst voor een coach die is aangesloten bij een beroepsvereniging. Hiervoor heeft de coach een opleiding moeten volgen, dus dit biedt enige garantie van kwaliteit.
  • Boek met verschillende coaches een kennismakingsgesprek en ga na of je een klik ervaart. Kijk ook of jullie op één lijn zitten wat betreft het doel en de aanpak van het coachingtraject.
  • Ga er niet van uit dat een hoge prijs kwaliteit betekent. Honderden euro’s per uur betalen betekent niet dat je een beter coachingtraject krijgt.
  • Kijk uit met coaches die op basis van hun eigen ervaringen coachen. Iedereen is verschillend, dus een goede coach stelt zich juist neutraal op. Wat voor de coach in het verleden heeft gewerkt mag hij of zij juist niet op jou projecteren.

‘Voor coaching heb je ook een opleiding nodig, maar sommige mensen baseren zich alleen op hun eigen ervaring. Dat is echt niet genoeg.’[9]

Jolanda Jansen van het NIP, beroepsvereniging voor psychologen

Liever een psycholoog?

Twijfel je of een coach je wel verder kan helpen? Kamp je ook met psychische klachten? Dan kun je beter de hulp van een psycholoog inschakelen. Het team van De Online Psycholoog bestaat uit professionele, gediplomeerde psychologen die je ook goed met coachingvragen verder kunnen helpen. Een kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend!

 

Veel gestelde vragen over coaching:

Wat doet een coach?

Coaches helpen je met het bereiken van concrete doelen, zowel op het gebied van werk als privé. Zo zijn er coaches voor sport, productiviteit, geld, opruimen, et cetera. Een coach helpt je het zelfinzicht te vergroten en leert je nieuwe strategieën voor het behalen van je doelen.

Wat is het verschil tussen een coach en een psycholoog?

Een coach is praktisch ingesteld en helpt je met het bereiken van concrete doelen op het gebied van werk of privé. Een psycholoog houdt zich bezig met het verhelpen van psychische problemen. Je kunt niet aan coaching beginnen als psychische problemen je dagelijks functioneren in de weg staan.

Hoe vind ik een goede coach?

Kies het liefst voor een coach die is aangesloten bij een beroepsvereniging. Kijk uit met coaches die op basis van eigen ervaring coachen of die absurd hoge prijzen vragen. Ga bij een kennisgesprek na of je een klik ervaart en of jullie op één lijn zitten wat betreft het doel en de aanpak van het coachingtraject.

 

Bronnen:

[1] J. Schurer (2022, 23 februari). Hoeveel coaches zijn er in Nederland? Via: Bloomsite.nl; RTL Z (2019. 6 juni). Forse stijging coaches: van natuurgenezer tot opruimcoach. RTL Nieuws. Via: Rtlnieuws.nl.

[2] E. Vermeeren (2018, 3 december). Iedereen wordt of wil een coach. Waarom? NU.nl. Via: Nu.nl.

[3] A. van den Breemer (2022, 21 februari). Hoe vind je een goede coach? ‘De prijs zegt vaak niets over de kwaliteit’. De Volkskrant. Via: Volkskrant.nl; Psyned (2021, 25 augustus). Coaching: hulp bij het bereiken van jouw persoonlijke doelen. Via: Psyned.nl.

[4] Psyned (2021, 25 augustus). Coaching: hulp bij het bereiken van jouw persoonlijke doelen. Via: Psyned.nl.

[5] E. Vermeeren (2018, 3 december). Iedereen wordt of wil een coach. Waarom? NU.nl. Via: Nu.nl.

[6] In twintig jaar tijd is het aantal coaches voor stress- en burn-outklachten gestegen van 400 tot bijna 4.500, zie: A. Dujardin (2019, 9 juli). Moet coach een beschermd beroep worden nu het aantal coaches explosief groeit? Trouw. Via: Trouw.nl.

[7] A. van den Breemer (2022, 21 februari). Hoe vind je een goede coach? ‘De prijs zegt vaak niets over de kwaliteit’. De Volkskrant. Via: Volkskrant.nl; RTL Z (2019. 6 juni). Forse stijging coaches: van natuurgenezer tot opruimcoach. RTL Nieuws. Via: Rtlnieuws.nl.

[8] A. van den Breemer (2022, 21 februari). Hoe vind je een goede coach? ‘De prijs zegt vaak niets over de kwaliteit’. De Volkskrant. Via: Volkskrant.nl.

[9] A. Dujardin (2019, 9 juli). Moet coach een beschermd beroep worden nu het aantal coaches explosief groeit? Trouw. Via: Trouw.nl.

Hallo, hoe kunnen we je helpen?