De expat blues

Het avontuur opzoeken! Steeds meer Nederlanders kiezen voor een nieuwe start in het buitenland. Het liefst op een plek waar de zon een stuk vaker schijnt, het strand om de hoek is en de palmbomen in de tuin groeien. Dat klinkt heerlijk en dat is het ook, maar het gaat niet altijd meteen goed. De eerste paar jaar heeft een groot aantal expats last van de zogenaamde expat blues.

Wat is de expat blues?

Dat het op de plaats van bestemming lang niet altijd direct lange leve de lol is, heeft te maken met verschillende stressfactoren. De expat blues wordt vaak veroorzaak door een of meerdere van de onderstaande factoren.

Alles is nieuw

Je hebt een nieuw huis, in een nieuwe stad, in een nieuw land. Misschien heb je bij aankomst direct een nieuwe baan, met nieuwe collega’s. Je moet bovendien meteen een hoop dingen regelen: een huurcontract, een vergunning, je inschrijven bij de gemeente, een identiteitsbewijs, verzekeringen, noem het maar op. En misschien moet je ook wel een nieuwe auto kopen.

Aarden

Is al het ‘nieuwe’ er een beetje vanaf, dan moet je druk aan de slag met ‘aarden’: nieuwe vrienden maken, de cultuur leren kennen en een vreemde taal leren. Een slechte beheersing van de taal kan frustrerend zijn als je zaken bij overheidsinstanties gedaan wil krijgen. Ook lokale vrienden maken is daardoor lastig. Misschien vind je meer aansluiting bij andere expats, maar vaak vertrekken die ook weer. Het continue netwerken in een andere cultuur met andere gebruiken is vermoeiend.

Familie en vrienden missen

En wordt het je soms even te veel? Dan mis je het sociale vangnet dat je in Nederland had: je familie en vrienden. Dit kan een gevoel van eenzaamheid en isolatie veroorzaken. Daar komt bij dat je bij je sociale contacten in Nederland vaak niet goed je verhaal kwijt kan. Zij verwachten dat je het helemaal naar je zin hebt, in dat prachtige, verre land.

Falen

Dat kan je het gevoel geven dat het je eigen schuld is dat je je zo ellendig voelt. Je woont tenslotte in het paradijs op aarde, in die stad waar je zo gek op bent, of in dat huisje vlakbij het strand. Of misschien ben je wel naar het buitenland gegaan voor de baan van je dromen. Waarom ben je dan niet gelukkig?

Teleurstelling

Het is soms lastig toe te geven, maar de plek van bestemming kan simpelweg ook tegenvallen. Ergens naartoe op vakantie gaan is echt anders dan ergens permanent wonen. Het kan zo zijn dat je je niet welkom voelt in de buurt, dat je lastig werk kunt vinden of weinig betaald krijgt, dat de voorzieningen tegenvallen. En zelfs het stralende weer dag in dag uit went op een gegeven moment. Sterker nog, in de zomer is het eigenlijk gewoon veel te heet.

GERELATEERD:  Welke psycholoog past bij mij?

Identiteitsverlies

Als je alles in Nederland achter je hebt gelaten en in het buitenland helemaal opnieuw begint, kan je ook onverwacht last krijgen van identiteitsverlies. Wie ben je eigenlijk zonder je vertrouwde baan, twee-onder-één-kapwoning, mooie auto, vrienden, hobby’s en favoriete bezigheden? Het is dan noodzakelijk jezelf opnieuw uit te vinden en dat gaat gepaard met een hoop onzekerheid.

Wat is de expat blues

Gevolgen van de expat blues

Al deze stressfactoren kunnen al gauw burn-outklachten opleveren. Je bent veel moe, verdrietig of geïrriteerd, je hebt hoofdpijn of bent snel ziek, of je voelt je leeg en somber. Dit kan zich zelfs ontwikkelen tot een angststoornis of depressie. Ben je met je partner mee verhuisd vanwege zijn of haar baan? Dan is het mogelijk dat je kampt met een ‘bore-out’: het gevoel hebben er niet toe te doen, omdat je geen werk kunt vinden of onder je niveau presteert. Dit zorgt op zijn beurt weer voor spanningen in de relatie.

Online expatpsycholoog

Het goede nieuws is dat al deze klachten volkomen normaal zijn. Je hebt je hele leven omgegooid! Het is niet heel gek dat je je dan een tijd lang niet jezelf voelt. Online therapie kan je in dit proces ondersteunen. De Online Psycholoog is gespecialiseerd in expatproblematiek, omdat veel van onze psychologen zelf ook in het buitenland wonen. Je kunt bij ons daarom terecht voor therapie in het Nederlands, in jouw tijdzone en vanuit jouw huis in het buitenland.

Voordelen van de expat blues

Misschien zie je het zelf nog niet zo, maar de expat blues hebben ook voordelen. Je leert jezelf in deze fase van je leven pas echt kennen en kunt jezelf volledig opnieuw uitvinden. Dat is eng, maar biedt ook de mogelijkheid voor enorme persoonlijke groei en zelfontwikkeling. Wat voor soort persoon heb jij altijd al willen zijn en wat voor soort leven heeft die persoon? Een online psycholoog helpt je op een laagdrempelige manier die vragen te beantwoorden, zodat jij stappen in de goede richting kunt gaan zetten. Plan nu een vrijblijvende kennismaking in.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?