Wanneer wordt een bezoek aan een psycholoog vergoed

Goed nieuws! Sinds 2014 wordt psychologische hulp door je basisverzekering vergoed. Het gaat hierbij om de gehele behandeling. Er is dus geen sprake van een maximaal aantal therapiesessies. Om voor deze vergoeding in aanmerking te komen, moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen.

Voorwaarden voor vergoeding psycholoog

  • Je hebt een verwijsbrief van een arts nodig. In de meeste gevallen is dit je huisarts, maar het kan bijvoorbeeld ook een bedrijfsarts of jeugdarts zijn. Bij deze arts trek je aan de bel als je met psychologische problemen kampt. De verwijzing functioneert voor je zorgverzekering als ‘bewijs’ dat psychologische hulp als medisch noodzakelijk wordt geacht. Een verwijzing is een jaar geldig.
  • Er moet sprake zijn van een bepaalde diagnose. Sommige specifieke angststoornissen hebben geen officiële diagnose, waardoor de behandeling ervan niet vergoed wordt. Ook de behandeling van slaapstoornissen en relatieproblemen wordt door de meeste zorgverzekeringen niet vergoedt.
  • Als je wordt doorverwezen naar een ggz-instelling of ggz-behandelaar, dan moet deze instelling of behandelaar een contract met je zorgverzekering hebben. Dit is meestal wel het geval, maar als dit niet zo is, dan worden de kosten mogelijk niet of slechts deels vergoed. Ook kan het zo zijn dat je de kosten in eerste instantie zelf moet voorschieten en vervolgens bij je zorgverzekering kunt declareren.

Behandeling door huisarts of praktijkondersteuner

Lichte psychologische klachten kan de huisarts, of de Praktijkondersteuner Huisarts (POH), zelf behandelen. Het voordeel hiervan is dat deze zorg onder de huisartsenzorg valt en helemaal vergoed wordt, zonder dat je hiervoor eigen risico hoeft te betalen.

GERELATEERD:  Naar een psycholoog zonder verwijzing, kan dat?

Bijkomende kosten

Ook als je behandeling volledig vergoed wordt, spreken zorgverzekeringen wel je eigen risico aan. Dit eigen risico bedraagt €385. Als je geen lange behandeling nodig denkt te hebben, is het soms verstandiger zelf voor enkele sessies te betalen. Zo hoef je je eigen risico niet aan te spreken. Hou er verder rekening mee dat eventuele voorgeschreven medicatie niet (volledig) vergoed wordt.

Wordt De Online Psycholoog vergoed?

Online therapie wordt door Nederlandse zorgverzekeraars helaas (nog) niet vergoed. Het voordeel hiervan is wel dat je voor De Online Psycholoog geen doorverwijzing nodig hebt en ook niet op een wachtlijst komt te staan. Je kunt bij ons dus direct terecht. Het tarief van onze psychologen is €95 per sessie van 45 minuten. De kosten van vier sessies zijn dus ongeveer gelijk aan de bijdrage vanuit het eigen risico die je bij reguliere therapie ook moet betalen.

Omdat wij met professionele, BIG-geregistreerde (gz-)psychologen samenwerken, kan online therapie wel vergoed worden door een reis- of expatverzekering. Woon je in het buitenland, maar volg je graag therapie in het Nederlands? Check dan even de polisvoorwaarden van je verzekering.

Meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking

Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina met tarieven & vergoedingen.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?