Naar Een Psycholoog Zonder Verwijzing, Kan Dat

Misschien wil je graag bij een psycholoog langs, maar ga je liever niet eerst met je verhaal naar de huisarts voor een verwijzing. Kan je direct naar een psycholoog, zonder verwijzing? Ja, dat kan. Je kan zowel met als zonder verwijzing psychologische zorg krijgen. Beide opties hebben wel verschillende voor- en nadelen.

Zonder verwijzing naar een psycholoog

Als je zonder verwijzing naar een psycholoog gaat, kan je vaak snel terecht en omzeil je de soms lange wachtlijsten bij de ggz. Bij De Online Psycholoog kan je zonder verwijzing bijvoorbeeld al binnen enkele dagen terecht. Het grote nadeel is dat de psychologische zorg in dit geval niet vergoed wordt. De verwijzing is voor je zorgverzekering namelijk het ‘bewijs’ dat een arts psychologische hulp als medisch noodzakelijk beschouwd. Deze noodzakelijkheid zorgt ervoor dat de psycholoog vergoed wordt.

Voor lichte psychologische klachten is overigens geen verwijzing nodig, die kan de huisarts of de praktijkondersteuner zelf behandelen. Deze behandeling wordt ook gewoon vergoed. Als je minder dan een jaar geleden al een verwijzing van je huisarts gekregen hebt of aan de behandeling van je klachten begonnen bent, hoef je de verwijzing ook niet opnieuw aan te vragen. Je kunt dan ook direct bij een psycholoog terecht.

Wanneer is een verwijzing noodzakelijk?

Je kunt niet naar een psychiater zonder verwijzing van een huisarts. Een psychiater behandelt namelijk complexe psychologische klachten en mag ter aanvulling op zijn of haar psychologische behandeling ook medicatie voorschrijven. Bij ernstige problemen is een verwijzing dus noodzakelijk.

Verder is het financieel verstandig een verwijzing aan te vragen als je verwacht dat de behandeling langere tijd gaat duren. Je betaalt wel eigen risico voordat therapie vergoed wordt; een korte behandeling van enkele sessies kan je dus beter uit eigen zak betalen. Langere trajecten worden, na aftrek van je eigen risico, volledig gedekt. Met een verwijzing kom je hiervoor in aanmerking.

GERELATEERD:  Psycholoog of psychiater: bij wie zoek ik hulp?

Heb ik voor De Online Psycholoog een verwijzing nodig?

Online therapie wordt vooralsnog niet vergoed. Daarom heb je voor een online behandeling bij een van onze psychologen geen verwijzing nodig. Het voordeel hiervan is dat wij geen wachtlijst hebben en je dus direct met therapie kunt beginnen. Ook zijn wij niet gebonden aan bepaalde protocollen of contracten met huisartsen en zorgverzekeraars, waardoor wij de behandeling volledig op jou kunnen afstemmen.

Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?