Hoe werkt online therapie door een psycholoog

Vraag je je af online therapie iets voor jou is? Misschien denk je dat een gesprek met een online psycholoog niet zo persoonlijk is als in het echt?

Een online behandeling werkt vrijwel hetzelfde als een ‘normale’ behandeling bij een psycholoog op de bank. Alleen bespreek je nu je problemen vanuit je vertrouwde omgeving.

Hoe werkt een online psycholoog?

Online therapie volg je via het internet. Je zit dus niet bij de psycholoog op de bank, maar voert gesprekken via beveiligd beeldbellen. Dit doe je via een telefoon, laptop of tablet met een stabiele internetverbinding.

Online therapie vindt altijd plaats in een beveiligde internetomgeving. Je persoonsgegevens worden ten allen tijde beschermd en kunnen niet bij derde partijen terecht komen.

De effectiviteit van online therapie

Onderzoek toont aan dat online behandelingen bij bijna alle mentale klachten net zo effectief zijn als fysieke behandelingen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de effectiviteit van online therapie.

Angst, depressie, trauma en andere veelvoorkomende klachten kunnen goed behandeld worden via online therapie. Cliënten zijn in de meeste gevallen net zo tevreden over hun online behandeling als over fysieke therapie. [1]

Een fijne klik is ook online belangrijk

En hoe zit het dan met het contact tussen jou en de online psycholoog? We snappen dat je misschien denkt dat het contact minder persoonlijk is. Je ziet elkaar immers niet in levende lijve. Onze psychologen hebben ervaren dat je ook via een scherm een emotionele connectie kunt opbouwen. Dit verloopt precies hetzelfde als in het echt.

Online psychologen kijken niet alleen naar je klachten, maar ook naar je persoonlijkheid. De klik tussen jou en de behandelaar is namelijk essentieel voor een succesvolle uitkomst.

Klikt het niet tussen jou en de psycholoog? Geen zorgen, het is altijd mogelijk om van behandelaar te wisselen.

De voordelen van een online psycholoog

De voordelen van een online psycholoog

 • Flexibel

Online psychologen zijn ook in het weekend of in de avonduren beschikbaar. Handig voor als je niet veel tijd hebt. Bovendien is het mogelijk om vanuit het buitenland online therapie te volgen. Ook al zit je in een andere tijdzone.

 • Laagdrempelig

Aangeven dat je niet lekker in je vel zit is alles behalve makkelijk. Het kan daarom best een grote stap zijn om hulp in te schakelen. Met online therapie heb je echter geen doorverwijzing van de huisarts nodig. Je kunt zelf aan de bel trekken, wanneer je maar wilt.

 • Praten vanuit je vertrouwde omgeving

Online therapie volg je gewoon vanuit je eigen huis. Hier voel je je op je gemak en durf je sneller over je gevoelens te praten. Praten met een online psycholoog voelt daarom snel vertrouwd aan.

 • Het kan anoniem

Vind je het lastig om je open te stellen? Of wil je jouw psycholoog het liefst niet tegenkomen in de supermarkt? Het is mogelijk om online therapie anoniem te volgen. De mate van anonimiteit bepaal je helemaal zelf. Zo kun je bijvoorbeeld ook chatten of e-mailen.

 • Geen wachtlijst

Bij een online psycholoog bestaat er geen wachtlijst. In de meeste gevallen kun je direct terecht. Zo hoef je niet weken of maanden te wachten op de juiste hulp.

Maar er zijn nóg meer voordelen van online therapie. Vind hier alle voordelen van psychische behandelingen via het internet.

Je eigen online psycholoog

Onze online psychologen bieden je professionele hulp via beveiligd beeldbellen. Twijfel je of online therapie iets voor jou is? Kom erachter tijdens een gratis kennismakingsgesprek of neem contact op voor meer informatie.

  Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

   

  Bronnen:

  [1] Psycholoog.nl. (z.d.). Online therapie bij psycholoog. Via: Psycholoog.nl

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?