De vakantiemodus

Verlang je ook weer terug naar het Griekse strand, de Spaanse zon of de prachtige Oostenrijkse natuur? Helaas kan het niet altijd vakantie zijn. Ontspannen lijkt een stuk makkelijker op vakantie, of dit nu in Nederland of aan de andere kant van de wereld is. Maar zodra je thuis komt en weer aan het werk gaat, lijkt dit ontspannen gevoel verdwenen. Zonde!

Wist je dat psychologen zelfs een naam voor dit gevoel hebben verzonnen: het Post-Holiday Syndrome. Het vakantiegevoel verdwijnt bij terugkomst in rap tempo. Je kunt zelfs gedeprimeerd raken of een gevoel van leegte ervaren. [1, 2] Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het vakantiegevoel langer vast te houden. Met onderstaande tips blijf je ook na je vakantie uitgerust.

Ga niet direct op de maandag weer aan de slag

Psycholoog Jessica de Bloom heeft onderzoek gedaan naar het effect van het vakantiegevoel op stress en herstel. Om het uitgeruste vakantiegevoel langer vast te houden, adviseert ze om niet direct de maandag na de vakantie weer aan het werk te gaan. Begin bijvoorbeeld pas de woensdag aan je werkweek. [1]

Een andere onderzoeker ontdekte dat het vakantiegevoel langer aanhoudt wanneer de eerste werkweek na de vakantie kort is. Hierdoor voelt de overgang tussen vakantie en het ‘normale’ werkende leven minder plotseling. [2]

Ga niet direct op de maandag weer aan de slag

Zorg voor leuke herinneringen aan de vakantie

Wat Jessica de Bloom ook heeft ontdekt, is dat het ontspannende vakantiegevoel langer aan kan houden wanneer iemand regelmatig wordt herinnerd aan de vakantie. Je kunt deze herinnering bewust oproepen door bijvoorbeeld muziek te draaien die je veel luisterde op vakantie. Ook kun je de achtergrond op je telefoon veranderen naar een vakantiefoto. Op deze manier word je steeds weer herinnerd aan de leuke, zorgeloze tijd.

Houd gezonde vakantiegewoontes vast

De reden waarom je je uitgerust voelt op vakantie is omdat het niet alledaags is. Je hebt geen verplichtingen en je kunt doen wat je wilt. Om het uitgeruste gevoel vast te houden, kun je gezonde vakantiegewoontes toepassen in je gewone leven. Ging je bijvoorbeeld iedere avond een stukje wandelen? Probeer dit dan nu ook te doen. Of kies ervoor om lekker lang te tafelen of speel spelletjes met je kinderen. Zo creëer je als het ware het vakantiegevoel, maar dan gewoon thuis.

  Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

   

  Veel gestelde vragen over vakantiegevoel:

  Wat is het vakantiegevoel?

  Het vakantiegevoel is een gevoel van ontspanning, vrijheid en vreugde. Je kunt even ontsnappen aan de dagelijkse verplichtingen en routines. Hierdoor voelen veel mensen zich meer relaxed en ervaren ze meer plezier.

  Hoe zorg ik dat ik uitgerust van mijn vakantie terugkom?

  Om ervoor te zorgen dat je uitgerust van je vakantie terugkomt, is het belangrijk om volledig te ontspannen. Luister naar je lichaam en plan bewust momenten van ontspanning in. Doe leuke dingen en probeer niet te veel bezig te zijn met werk.

  Zijn er oefeningen om het vakantiegevoel te behouden?

  Om extra tot rust te komen, kun je ontspanningsoefeningen overwegen. Meditatie en mindfulness kunnen helpen om stress te verminderen en in het moment te leven.

   

  Bronnen:

  [1] Metronieuws. (2022). Zo houd je dat vakantiegevoel vast. Metronieuws.nl. https://www.metronieuws.nl/lifestyle/2019/08/zo-houd-je-dat-vakantiegevoel-vast/

  [2] Pek, A. (2020). Houd de zomer vast – zo rek je dat vakantiegevoel. Psychologie Magazine. https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/hou-de-zomer-vast-zo-rek-je-dat-vakantiegevoel/

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?