Burn-out of overgang

Heb ik een burn-out of zit ik in de overgang? Dit zijn twee hele verschillende dingen, toch? Dat klopt, maar de symptomen lijken heel erg op elkaar. Je bent uitgeput, slaapt slecht en hebt moeite met concentreren. Is het een burn-out? Of zou het toch de overgang kunnen zijn?

Je bent echt niet de enige met deze vraag. Het verschil is namelijk niet zo makkelijk te zien en een verkeerde diagnose komt vaker dan eens voor.

Overeenkomsten tussen burn-out en overgang

Je kan niet in slaap komen, kunt je moeilijk concentreren en bent prikkelbaarder dan normaal. Dit zijn symptomen van de overgang, maar ook van een burn-out. Veel mensen denken bij de overgang alleen aan opvliegers, maar er komt veel meer bij kijken dan dat.

Zowel een burn-out als de overgang gaan gepaard met lichamelijke en psychische klachten. Bij een burn-out komen deze klachten door chronische stress. Bij de overgang leiden schommelingen in je hormoonhuishouding tot klachten.

Dit zijn overeenkomsten tussen burn-out en overgang:

  • Vermoeidheid
  • Slecht slapen
  • Mindere concentratie
  • Prikkelbaar
  • Somberheid

Burn-out of de overgang: zo merk je het verschil

Zoals je hebt gezien zijn er best veel overeenkomsten tussen een burn-out en de overgang. Hoe merk je dan het verschil? Sommige symptomen zijn hetzelfde, maar er zijn ook bepaalde klachten die uit kunnen wijzen of je nu last hebt van de overgang of van een burn-out.

Deze klachten komen alleen voor bij een burn-out:

  • Extreem uitgeput zijn
  • Emotionele uitputting
  • Opgejaagd gevoel
  • Geen plezier meer hebben
  • Futloosheid
  • Hartkloppingen

Deze klachten komen alleen voor bij een burn-out

Dit zijn typische overgangsklachten:

  • Opvliegers
  • Zweten in de nacht
  • Gewrichtspijn
  • Veranderingen in de menstruatie
  • Vaginale jeuk of droogheid
  • Vaker blaasontsteking
  • Urine-incontinentie

Het is goed om te weten dat bovenstaande klachten alleen voorkomen bij de overgang en niet bij een burn-out horen. Merk je dat je deze klachten ervaart samen met slechts slapen of een mindere concentratie? Dan is de kans groot dat je in de overgang zit.

Waarom is het belangrijk om het verschil te weten?

Bij vrouwen boven de 40 worden overgangsklachten wel eens aangezien voor een burn-out. Vooral wanneer de menstruatie nog niet is gestopt. Nu denk je misschien: als de klachten toch hetzelfde zijn, maakt het dan veel uit? Een burn-out en overgangsklachten hebben niet dezelfde behandeling en daarom is het heel belangrijk om het verschil te weten.

Bij een burn-out bestaat de behandeling voornamelijk uit rust, therapie en leren omgaan met stress. Bij de overgang wordt er hormonale therapie of een verandering in de levensstijl geadviseerd.

Wanneer iemand niet de juiste behandeling ontvangt, kunnen de klachten erger worden. Bovendien leidt het tot veel frustratie. Het lastige is dat vrouwen soms niet weten dat de overgang mee kan spelen bij hun klachten. Ook een bedrijfsarts of bedrijfspsycholoog maakt deze koppeling niet altijd.

GERELATEERD:  Steeds meer burn-outs onder jongeren: hoe komt dit en wat doen we eraan?

Waarom is het belangrijk om het verschil te weten

Kan de overgang leiden tot een burn-out?

Uit verschillende studies blijkt dat overgangsklachten, zoals vermoeidheid en een verminderde concentratie, een negatieve invloed kunnen hebben op het functioneren op het werk. Vrouwen in de overgang lopen daarom een groter risico op het krijgen van een burn-out.

Uit een grootschalig onderzoek van vakbond CNV onder 4.500 vrouwen tussen de 45 en 65 jaar blijkt dat 17% van de vrouwen met overgangsklachten een burn-out heeft gekregen door de combinatie van werk en overgang. Daarnaast gaf 25% van de vrouwen aan tegen een burn-out aan te zitten. [1, 2] De overgang, in combinatie met werk, kan dus leiden tot een burn-out.

Omdat de overgang het risico op een burn-out vergroot, maakt dit het nog lastiger om te bepalen wanneer klachten nu door de overgang of door werkstress ontstaan. Daarom is het belangrijk om je goed te laten informeren over de juiste behandeling.

Een burn-out of in de overgang?

Weet je niet zeker of je een burn-out hebt of in de overgang zit? Het kan lastig zijn om zelf het onderscheid te maken. Of denk je dat je burn-out is ontstaan door overgangsklachten? Onze psychologen kijken graag mee naar je situatie en bieden een passende behandeling. Meer weten? Plan een gratis kennismaking of stel je vraag direct.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veelgestelde vragen over burn-out of overgang:

    Wat als ik mijn menstruatie nog heb?

    Overgangsklachten ontstaan meestal wanneer de menstruatie is gestopt. Toch kun je ook al klachten ervaren voordat je laatste keer menstruatie is geweest. Daarom wordt er aangeraden om bij vrouwen van 40+ te kijken of de overgang mee kan spelen bij bepaalde symptomen.

    Kan ik een burn-out hebben en in de overgang zitten?

    Ja, dat kan. Overgangsklachten kunnen een negatieve impact hebben op je functioneren op het werk en hierdoor leiden tot een burn-out. Werk en overgang is een

    Waar kan ik terecht voor hulp?

    Bij klachten kun je terecht bij diverse hulpverleners zoals de huisarts of bedrijfsarts. Ook kun je altijd terecht bij onze online psychologen. Zij helpen bij het beoordelen wat er precies aan de hand is. Hier heb je geen verwijzing van een arts voor nodig.

     

    Bronnen:

    [1] Fabrique. (z.d.). CNV-onderzoek: 17% vrouwen krijgt burn-out door combinatie werk-menopauze | CNV. https://www.cnv.nl/nieuws/cnv-onderzoek-17-vrouwen-krijgt-burn-out-door-combinatie-werk-menopauze/

    [2] Van Oostrom, S. H., Stoop, A., Proper, K. I., & RIVM Centrum voor Voeding, Preventie en Zorg (VPZ). (2021). Literatuurverkenning naar overgangsklachten en werk. In RIVM (pp. 1–31). https://www.rivm.nl/sites/default/files/2020-04/Literatuurverkenning

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?