Toon begrip en steun je partner

Het kan een uitdaging zijn wanneer iemand in je naaste omgeving lijdt aan een depressie. Uiteraard heeft het veel impact op de persoon zelf, maar ook op jou en je relatie met deze persoon.

Hoe kun je het beste omgaan met een partner met depressie? Je wilt steun bieden, maar je weet niet hoe je dit het beste kunt doen. Hoe langer het duurt, hoe moeilijker het misschien is om altijd begrip te tonen.

Lees onderstaande tips voor het ondersteunen van een partner met een depressie.

1. Luister naar je partner

Iedereen heeft wel eens een slechte dag, maar een depressie is echt heel iets anders dan je een keertje slecht voelen. Het is belangrijk dat jij de gevoelens van je partner serieus neemt en luistert naar wat hij/zij te vertellen heeft.

Waarschijnlijk wil je partner heel graag iets ondernemen, maar lukt dit simpelweg gewoon niet. En dat kan erg frustrerend zijn en een gevoel van machteloosheid geven. Luister daarom altijd goed naar je partner en vraag wat jij voor je naaste kan betekenen. [1]

2. Toon begrip en steun je partner

Accepteer de depressie van je partner en biedt steun waar mogelijk. Waarschijnlijk ligt het zelfvertrouwen van je partner nu een stuk lager nu hij/zij een depressie heeft. Toon begrip voor de situatie en help waar je kan. Probeer erover te praten en blijf in contact, ook al kan dit erg moeilijk zijn. Word niet boos, maar probeer de situatie te accepteren.

Je kunt een partner met een depressie veel steun bieden, maar soms lijken jouw goede bedoelingen niet te helpen. Ondanks dat je partner je steun niet lijkt te waarderen, is het zeker wel van toegevoegde waarde. [2]

Toon begrip en steun je partner

3. Helpen bij praktische zaken

Je kunt op verschillende manieren steun bieden, zowel fysiek als mentaal. Zo kun je bijvoorbeeld helpen bij praktische zaken om je partner meer rust te bieden. Denk bijvoorbeeld aan de boodschappen doen of het klaarmaken van eten. Kleine taken kunnen voor iemand met een depressie vaak een grote opgave zijn. Je helpt hem/haar er dus al een hoop mee om kleine dingen uit handen te nemen.

Maar dit betekent niet dat jij alles ongevraagd voor je partner hoeft te gaan doen. Geef aan dat je wilt helpen bij praktische zaken en creëer vervolgens een goede balans.

4. Geef ook je eigen grenzen aan

Wanneer je partner depressief is, wil jij hoogstwaarschijnlijk alleen maar helpen. Maar vergeet niet dat je een partner bent en geen hulpverlener. Deze grens kan best makkelijk vervagen als je bij alles wilt helpen. Verwaarloos jezelf niet en geef je eigen grenzen aan.

Zorg ervoor dat je goed blijft eten, bewegen en slapen, anders kun jij wellicht ook een somber gevoel krijgen. Voel je daarnaast ook niet schuldig als jij wel leuke dingen gaat ondernemen met vrienden of familie. [1]

professionele hulp depressie

5. Help mee bij het zoeken van de juiste professionele hulp

Om een depressie te verhelpen, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Bij lichte klachten kun je de somberheid misschien zelf oplossen, maar wanneer je je langer dan 2 weken somber voelt, adviseren we om naar de huisarts te gaan. Je kunt je partner met een depressie bovendien ook ondersteunen bij het zoeken van de juiste hulp. Geef aan dat er behandelingen mogelijk zijn die de depressie kunnen verhelpen.

Cognitieve gedragstherapie werkt bijvoorbeeld effectief tegen depressiviteit. Een depressie psycholoog helpt jouw partner om controle te krijgen op gedachten en gedrag. Daarnaast kun je als partner soms ook aanschuiven bij therapie of een psycholoog. Dit kan fijn zijn om je hart te luchten en een goede balans te creëren tussen jou en je naaste. Vraag hieronder een gratis kennismakingsgesprek aan en wordt direct geholpen!

  Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

   

  Veel gestelde vragen over depressie:

  Wat zijn kenmerken van een depressie?

  We spreken van een depressie als iemand langer dan 2 weken een gevoel van somberheid heeft. Je hebt geen zin meer om iets te ondernemen en de klachten lijken niet vanzelf over te gaan. Je kan een depressie herkennen als je iedere dag, meer dan 2 weken lang, last hebt van deze symptomen: [3]

  • Somber of neerslachtig gevoel
  • Geen zin om dingen te ondernemen
  • Je hebt minder plezier in het leven
  • Slapeloosheid
  • Vermoeidheid
  • Concentratieproblemen
  • Je eet minder of meer
  • Denken aan zelfdoding

  Hoe weet ik dat mijn partner depressief is?

  Wanneer je partner depressief is, kun je dit in de meeste gevallen wel merken. Hij/zij is dagenlang somber en heeft geen zin om dingen te ondernemen. Je probeert de ander op te vrolijken, maar niks lijkt te werken.

  Kan je een relatie hebben als je depressief bent?

  Een depressie is zwaar voor degene die eraan lijdt, maar ook voor de mensen waarmee deze persoon samenleeft of een relatie mee heeft. De relatie is niet meer hetzelfde als voorheen en de ander toont minder interesse in jou. De depressieve partner kan zich hierdoor schuldig voelen omdat hij/zij er niet voor jou is. Je kunt wel een relatie hebben als je depressief bent, maar de ander moet zich in veel gevallen aanpassen en de ander steunen. Realiseer je wel dat een depressie vaak tijdelijk is en er een moment komt wanneer het voorbij gaat. [4]

   

  Bronnen:

  [1] Vermeij, L. (4 januari, 2022). Hoe zorg je ervoor dat je relatie gezond blijft als je partner depressief is? Algemeen Dagblad. Via: AD.nl

  [2] Psyned. (2021, 20 oktober). Mijn naaste heeft een depressie: vind hier tips | Psyned. Via Psyned.nl

  [3] PsyQ. (z.d.). Over depressie | Wat is een depressie? | PsyQ. Via: Psyq.nl

  [4] Depressie Partner – GGZ Groep. (z.d.). Via: Depressie.nl

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?