Ook komende jaren toenemende vraag naar geestelijke gezondheidszorg

Het aantal mensen met psychische klachten neemt toe. Dit is helemaal niet zo gek met de maatschappelijke uitdagingen van tegenwoordig, zoals de woningnood, klimaatproblemen en prestatiedruk. Deze factoren spelen duidelijk mee in de toename van psychische klachten, vooral onder jongeren.

Dankzij de groeiende hoeveelheid mensen met mentale klachten neemt ook de druk op de  geestelijke gezondheidszorg toe. En zij kampen al met grote personeelstekorten.

Stijging aantal personen met psychische klachten

Volgens een onderzoek van het Trimbos instituut hebben bijna 3,3 miljoen Nederlanders van 18 tot en met 75 jaar in 2022 te maken gekregen met een psychische aandoening. Dan hebben we het bijvoorbeeld over een angststoornis, depressieve stoornis of een middelenstoornis. [1]

Het aantal mensen met een psychische aandoening is fors gestegen. Dit vertaalt zich ook naar een grotere vraag naar geestelijke gezondheidszorg. Zo is er vooral meer behoefte aan Praktijkondersteuners Huisartsenzorg Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ). Deze behoefte steeg namelijk met 25%.

Personeelstekort in de zorg

De functie van POH-GGZ biedt ondersteuning en begeleiding en is enkel geschikt voor kortdurende behandelingen. De POH-GGZ valt namelijk onder huisartsenzorg en deze hulpverlener is dan ook werkzaam binnen een huisartsenpraktijk. Wanneer iemand een langdurige behandeling nodig heeft voor psychische klachten wordt hij/zij doorverwezen naar de ggz.

Door het toenemende aantal personen met psychische klachten, is er ook steeds meer vraag naar psychische zorg. De ggz kampt al met een personeelstekort, maar er wordt verwacht dat dit personeelstekort de komende jaren nog verder oploopt. Momenteel wordt dit tekort geschat op 4.200 werknemers, maar in de komende tien jaar stijgt dit naar 9.300 werknemers.[2]

GERELATEERD:  Psycholoog of psychiater: bij wie zoek ik hulp?

De juiste psychische zorg zonder lange wachtlijst

Personeelstekorten bij de ggz zorgen voor lange wachtlijsten voor de juiste psychische hulp. In sommige gevallen moeten mensen zelfs 12 maanden wachten op een behandeling. Om deze wachtlijsten in te korten, is het belangrijk om het personeelstekort aan te pakken. Echter, dit kan tijden duren.

Wil je niet op een lange wachtlijst terechtkomen? Of sta je op een wachtlijst en wil je de tijd overbruggen? Bij De Online Psycholoog kan je behandeling vrijwel direct starten. Na een intakegesprek wordt er een behandelplan op maat gemaakt. Vervolgens kun je al binnen 2 weken beginnen met jouw behandeling. Benieuwd of online therapie iets voor jou is? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan!

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Bronnen:

    [1] Nemesis. (2023, 30 oktober). Aantallen Nederlanders met een 12-maands aandoening. https://cijfers.trimbos.nl/nemesis/kerncijfers-psychische-aandoeningen/aantallen-12mnds-aandoeningen/

    [2] Psyblog. (2023, 13 december). Ook komende jaren steeds meer behoefte aan geestelijke gezondheidszorg*. PsyBlog. https://www.psyblog.nl/2023/12/13/ook-komende-jaren-steeds-meer-behoefte-aan-geestelijke-gezondheidszorg/

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?