Hoe praat je met je ouders over psychische problemen

Zit je de laatste tijd niet zo lekker in je vel? Voel je je somber, vermoeid of is er iets anders aan de hand? Praten met je ouders over psychische problemen of moeilijkheden kan moeilijk en spannend zijn. Hoe zullen ze reageren? En hoe kun je nu goed uitleggen wat er in jou omgaat?

De een heeft een sterke band met zijn/haar ouders en vertelt alles. De ander heeft een minder goede band en vermijdt bepaalde onderwerpen. Toch kan het in beide situaties lastig zijn om je gevoelens of problemen te delen. Maar waarom is het eigenlijk zo lastig om erover te praten? En hoe pak je het aan als je graag wel iets wilt delen met je ouders?

Waarom praten over psychische problemen lastig kan zijn

Ook als je een goede band hebt met je ouders, kan het lastig zijn om over psychische problemen te praten. Misschien wil je je ouders er niet mee opzadelen. Of ben je bang hoe ze gaan reageren. Het kan zo zijn dat je ouders emotioneel worden wanneer je vertelt wat er in je omgaat. Maar ook kan het voorkomen dat ze je niet zo goed snappen.

Toch is zwijgen over je problemen niet vaak de juiste oplossing, problemen bespreken is dat wel. Het kan opluchten en/of helpen om je ouders in te lichten over je zorgen of klachten. Je ouders zijn er namelijk om je te steunen en te helpen waar nodig. Het is belangrijk om open te zijn, ook als dit heel moeilijk is. Geef aan waar jij mee zit en vertel ook zeker waarom je het zo lastig vindt om over te praten.

Tips om met je ouders in gesprek te gaan

Het is helemaal niet gek dat je het lastig vindt om over psychische problemen te praten. Het is nu eenmaal een lastig en niet zo leuk onderwerp. Natuurlijk is het je eigen keuze om moeilijkheden te bespreken of niet. Wil je graag met je ouders in gesprek? Dan kunnen deze tips helpen.

GERELATEERD:  Therapie nog altijd onnodig taboe

Geef aan wat je nodig hebt

Voordat je het gesprek aangaat, kan het helpen om na te denken over wat je nodig hebt van je ouders. Wil je alleen dat ze luisteren? Of wil je ook dat ze helpen met zoeken naar een oplossing? Door dit aan te geven, weten je ouders ook beter wat ze wel en niet kunnen doen.

Schaam je niet voor de situatie

Durf je het niet over je moeilijkheden of klachten te hebben uit schaamte? Wil je je ouders misschien niet teleurstellen? Het is juist hartstikke goed om te praten over psychische klachten; niks om je over te schamen. Geef aan bij je ouders dat je dit lastig vindt om te delen, en zij zullen dit begrijpen.

Accepteer hulp

Hulp accepteren is lastig, ook van je ouders. Toch kan het fijn zijn om steun te krijgen. Je ouders willen alleen het beste voor je; probeer dit in te zien en laat ze ook helpen.

Praten met ouders en een therapeut

Vind je het lastig om met je ouders te praten over psychische problemen? Ben je misschien bang voor hun reactie? Het kan ook helpen om je ouders mee te nemen naar therapie. Zo sta je er niet alleen voor en kan je therapeut je ouders iets meer uitleggen over de situatie en wat er in jou omgaat.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?