Erectieproblemen komen veel voor: uit onderzoek blijkt dat 14% van de Nederlandse mannen tussen de 40 en 70 jaar er last van heeft. [1] Toch is het voor veel mannen een lastig onderwerp. Het gaat gepaard met schaamte, onzekerheid en veel frustratie. Daarom is het goed om het erover te hebben, want er is namelijk niets gek aan het bespreken van erectieproblemen.
Slechts 1 op de 10 mannen wereldwijd zoekt professionele hulp voor erectieklachten. [1] Helaas blijven ze hierdoor veel langer dan nodig rondlopen met klachten. Want met de juiste hulp zijn de klachten heel goed te behandelen.
Wat zijn erectieproblemen?
Veel mannen ervaren wel eens problemen met het krijgen of behouden van een erectie. Dit noemen we erectieproblemen. Hoewel het heel vervelend kan zijn, is het best normaal dat je hier af en toe moeite mee hebt. Het gaat nu eenmaal soms wat lastiger als je moe bent of alcohol hebt gedronken.
We spreken pas van een erectiestoornis wanneer een man gedurende langere tijd geen of onvoldoende erectie kan krijgen/behouden. [2] Je hebt wel zin in seks, maar je lichaam lijkt niet mee te werken. Dit is frustrerend en zorgt voor angst en onzekerheid.
Hoe vaak komt een erectiestoornis voor?
Veel mensen denken dat erectieproblemen alleen voorkomen bij mannen op latere leeftijd. Dit is niet waar. Je kunt op iedere leeftijd te maken krijgen met een erectiestoornis. Het is wel waar dat naarmate je ouder wordt, hoe groter de kans is op problemen tussen de lakens.
Volgens de UZ Leuven komen erectiestoornissen vanaf de leeftijd van 40 tot 50 jaar ongeveer even vaak voor als het getal van de leeftijd in procenten. Dus ben je 50 jaar? Dan komt het bij ongeveer 50% van de mannen op jouw leeftijd voor. [3]
Een erectiestoornis komt ook bij jonge mannen voor. Zo is gebleken dat 5% van de mannen tussen de 20 en 40 jaar problemen met het krijgen en behouden van een erectie heeft. [1]
De oorzaken: lichamelijk en psychisch
Vaak spelen zowel lichamelijke als psychische factoren een rol bij het ontwikkelen van een erectiestoornis. De huisarts kan je helpen bij het vinden van de oorzaak.
Lichamelijk
De reden waarom erectieklachten vaker voorkomen bij oudere mannen, is omdat de conditie van de bloedvaten vermindert naarmate je ouder wordt. Hierdoor is het lastiger om een erectie te krijgen en vast te houden. Maar dit is niet de enige lichamelijke oorzaak. Ook kan het te maken hebben met hart- en vaatziekten, diabetes, alcohol- en drugsgebruik en hormonale afwijkingen.
Goed om te weten: je penis zegt veel over je gezondheid. Wanneer je erectieproblemen ervaart, kan dit een teken zijn van een hart- en vaatziekte. Dus vertrouw je het niet? Breng dan een bezoek aan de huisarts.
Psychisch
Vaak gaan erectieklachten gepaard met psychische problemen. Bij jongere mannen spelen onder andere prestatiedruk, stress en faalangst een rol bij het ontwikkelen van een erectiestoornis. Ook wanneer de oorzaak lichamelijk is, kunnen er mentale klachten ontstaan.
Een man met erectieklachten komt vaak in een vicieuze cirkel terecht. Omdat het een keer niet is gelukt, wordt men onzeker en ontstaat de angst dat het de volgende keer weer niet gaat lukken. Hierdoor is iemand alleen maar bezig met het krijgen of behouden van een erectie en verdwijnt het plezier in seks.
Gevolgen voor de man
Als erectieproblemen lang blijven bestaan, heeft dit een grote impact op je zelfvertrouwen. Je voelt je onzeker, raakt gefrustreerd en schaamt je omdat je penis niet meewerkt. Veel mannen durven er niet over te praten en voelen zich schuldig tegenover hun partner. Dit leidt uiteindelijk tot het vermijden van seks, wat natuurlijk zonde is. Seks moet fijn zijn.
Ook liggen relatieproblemen op de loer. Als er niet wordt gesproken, ontstaat er frustratie of teleurstelling bij de partner. Dit komt vaak voort uit onbegrip omdat hij/zij niet weet wat er aan de hand is.
Erectieproblemen oplossen
Er zijn verschillende wetenschappelijk bewezen behandelopties voor erectieklachten. Zo kunnen veranderingen in de levensstijl wonderen doen. Denk hierbij aan stoppen met roken, gezond eten en meer bewegen. Zo heeft onderzoek aangetoond dat erecties binnen 2 tot 3 maanden verbeteren wanneer de levensstijl wordt aangepast. [4]
Daarnaast is psychologische begeleiding of seksuologische hulp effectief wanneer de oorzaak psychisch is of wanneer de problemen gepaard gaan met mentale uitdagingen. Ook bestaat er medicatie zoals bijvoorbeeld Viagra, wat effectief kan zijn wanneer er genoeg seksuele prikkeling is.
Seksuologische hulp bij erectieproblemen
Vaak kunnen enkele gesprekken met een psycholoog of seksuoloog al helpen bij het verminderen van klachten. Maar hoe ziet seksuologische hulp eruit? Aan de hand van gesprekken gaan jullie op zoek naar de oorzaak van de klachten. Als de klachten vooral psychisch zijn, is het doel om de vicieuze cirkel van spanning en onzekerheid te doorbreken.
De therapie is individueel, maar ook kan de partner erbij betrokken worden. Zo werken jullie samen aan de communicatie en het uitspreken van jullie wensen. Ook kunnen er nieuwe manieren van seksuele opwinding worden gevonden.
Behoefte aan een gesprek?
Heb je behoefte aan een gesprek met een van onze psychologen? Wil je jouw erectieproblemen oplossen? Onze online psychologen en NVVS geregistreerde seksuologen bieden een vertrouwelijke omgeving waarin je over alles kunt spreken. Bovendien heb je geen verwijzing nodig van de huisarts.
Stel je vraag via onderstaand formulier of plan een gratis en vrijblijvend gesprek in.
Veelgestelde vragen over erectieproblemen oplossen:
Kunnen erectieproblemen vanzelf weggaan?
In sommige gevallen kunnen erectieproblemen vanzelf verminderen, bijvoorbeeld wanneer ze ontstaan door stress, vermoeidheid of spanningen. Soms zijn kleine veranderingen in je levensstijl al genoeg om het probleem op te lossen.
Wat is de meest voorkomende oorzaak van een erectiestoornis?
Dit is een combinatie van lichamelijke en psychische factoren. Bij oudere mannen ligt de oorzaak vaak bij problemen met de conditie van de bloedvaten. Bij jongeren spelen voornamelijk psychische oorzaken, zoals stress, faalangst of relatieproblemen een rol.
Kunnen erectieproblemen ontstaan door psychische klachten?
Ja, dit kan zeker. Psychische klachten zoals stress, depressie, burn-out en angst hebben invloed op het erectievermogen. Maar het werkt ook andersom. Er kunnen psychische klachten ontstaan door het hebben van erectieproblemen.
Bronnen:
[1] Pfizer Nederland
Pfizer Nederland. (z.d.). Erectiestoornissen: feiten en fabels. https://www.pfizer.nl/man-en-gezondheid/erectiestoornissenfeiten-en-fabels
[2] Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
Leids Universitair Medisch Centrum. (z.d.). Erectiestoornissen. https://www.lumc.nl/afdelingen/urologie/ziektes-en-aandoeningen/erectiestoornissen/
[3] UZ Leuven
UZ Leuven. (2019, juni). De antenne van het hart. https://www.uzleuven.be/nl/uz-magazine/juni-2019/de-antenne-van-het-hart#
[4] Amphia Ziekenhuis
Amphia Ziekenhuis. (z.d.). Urologie: Erectiele disfunctie (erectiestoornis). https://www.amphia.nl/folders/urologie-erectiele-disfunctie-erectiestoornis