Verlies hoort helaas bij het leven, maar wanneer het je overkomt, voelt het alsof de grond onder je voeten verdwijnt. Je leven staat stil. Hoe moet je verder zonder de persoon waar je zoveel van hield? Of je nu je partner bent verloren, een relatie hebt zien stuklopen of iemand moet missen die belangrijk voor je was: rouwen is niet makkelijk.
Rouwverwerking is voor iedereen anders. Soms lukt het je om het verlies zelf een plekje te geven, maar soms ook niet.
- Geen wachtlijst, direct hulp
- Ruim ervaren psychologen
- Gesprek via beveiligd beeldbellen
- 24/7 beschikbaar voor afspraken
- Betaling per afgenomen sessie
- Start met gratis kennismaking
Verschillende soorten rouw
Bij rouwen denken we al snel aan verdriet om het overlijden van een partner, familielid of vriendin. Rouw is echter een breed begrip en komt voor in diverse vormen en maten. Wanneer er sprake is van een verlies spreken we van rouw. Zo kun je ook een rouwproces doorlopen omdat je door een scheiding gaat.
Dit zijn verschillende soorten rouw:
- Overlijden: rouw na het overlijden van een dierbare gaat gepaard met groot verdriet, ook als het verlies niet plotseling is.
- Ziekte: wanneer jij of een dierbare ziek wordt, verlies je het leven zoals het ooit was.
- Relatiebreuk: je kunt rouwen omdat je een partner bent verloren.
- Ontslag: wanneer je werk je leven was, kan een ontslag heel hard aankomen.
- Verhuizing: afscheid nemen van je woonplaats kan erg lastig zijn, helemaal als je gaat emigreren.
Dit doet rouw met je
Rouwen is niet niks. Het gaat gepaard met psychische en lichamelijke symptomen. Aangezien er geen standaard rouwproces is, zijn de klachten van rouw voor ieder persoon anders. De een is boos en wil het liefst niet praten over het verlies. De ander kan alleen maar huilen en heeft dagenlang geen eetlust. Je kunt je er ook letterlijk ziek door voelen.
Psychische symptomen van rouw
Tijdens rouwverwerking kun je verschillende psychische symptomen ervaren. Deze symptomen lijken op die van een depressie en PTSS. Een verschil met deze psychische stoornissen is dat de klachten specifiek gebonden zijn aan het verlies en gemis.
- Intens verdriet
- Boosheid of schuldgevoelens
- Ontkenning
- Angst
- Piekeren
- Neerslachtigheid
- Problemen met concentratie
Als psychische klachten lang aanhouden, kan er een rouwstoornis ontstaan. Er is sprake van een rouwstoornis wanneer het dagelijks leven wordt belemmerd door het verlies. Als dit het geval is, is het belangrijk om hulp te zoeken.
Lichamelijke symptomen van rouw
Rouwen is niet alleen psychisch, maar gaat ook samen met lichamelijke klachten. Zo gaat het onder andere gepaard met:
- Vermoeidheid
- Slaapproblemen
- Hoofdpijn en spierpijn
- Hartkloppingen
- Maag- en darmklachten
- Verminderde eetlust of juist meer eten
Maak kennis met onze psychologen:
Rouwverwerking na verlies echtgenoot
Wanneer je je partner verliest, heeft dit een grote impact op je leven. Het voelt een beetje alsof je een deel van jezelf verliest. Niet alleen verlies je je maatje, maar ook een deel van je dagelijkse routine en je toekomst. Het verwerken van dit verlies is heftig en langdurig. Je kunt onder andere te maken krijgen met:
- Eenzaamheid
- Schuldgevoel
- Onzekerheid
- Sombere gedachten
Rouwverwerking na het verlies van een partner vergt tijd, geduld en vaak ook ondersteuning van buitenaf.
Begeleiding bij rouwverwerking
Of het nu om een overlijden, scheiding of verhuizing gaat, omgaan met verlies is moeilijk. Je denkt dat de pijn vanzelf overgaat, maar soms lijk je er volledig door verdoofd. Rouwverwerking is voor iedereen anders. Soms lukt het om het verlies zelf een plekje te geven, maar soms lukt dit ook niet en kan er een rouwstoornis ontstaan.
Voelt het alsof je vastzit? Kun je het verlies niet accepteren en heb je sombere gedachten? Weet dat je altijd begeleiding bij rouwverwerking kunt krijgen. Er zijn verschillende behandelingen die effectief zijn bij het verwerken van verlies, zoals cognitieve gedragstherapie en EMDR. Therapie helpt bij het omgaan met verlies en het verminderen van de pijn. Je hoeft het niet alleen te doen.
Hulp bij rouw en verlies
Soms lukt het niet om het verlies een plekje te geven. Het leven gaat door, maar jij lijkt stil te staan. Ze zeggen dat tijd heelt, maar dit lijkt in jouw geval niet op te gaan. Negeer je gevoelens niet, maar praat erover met een professional. Onze psychologen helpen je bij rouwverwerking, zodat je leert leven met het grote verlies.
Vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een van onze online psychologen. Er is geen wachtlijst waardoor je direct terecht kunt.
Vraag een gratis kennismaking aan:
Veelgestelde vragen over rouwverwerking:
Je hebt misschien wel eens gehoord van de stadia van rouw. Na het verliezen van een dierbare kun je de volgende 5 stadia doorlopen:
- Ontkenning
- Woede
- Onderhandeling
- Depressie
- Aanvaarding
Iedereen doorloopt een ander rouwproces. Je hoeft deze stadia niet te doorlopen, en zeker niet in de bovenstaande volgorde. Hier lees je meer over de 5 fases van rouw.